Θεωρούμενο ως δώρο των θεών, το κακάο για τους αρχαίους Μάγια χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο ως νόμισμα, αλλά και σε ειδικές τελετές και θρησκευτικές τελετουργίες.
Το κακάο ήταν στη διάθεση και ελεγχόταν ακόμη και από τα ανώτερα κλιμάκια της κοινωνίας, και των βασιλιάδων. Προηγούμενες προσπάθειες για τον εντοπισμό του κακάο στην κεραμική είχαν επικεντρωθεί σε διακοσμητικά αγγεία που σχετίζονται με ελίτ τελετουργικά πλαίσια, οδηγώντας σε εικασίες για το πώς διανεμήθηκε το κακάο και ποιος θα μπορούσε να είχε πρόσβαση σε αυτό.
Τι γίνεται όμως με τους αγρότες που καλλιεργούσαν κακάο και κάποιες κοινότητες ανθρώπων που ζούσαν ανάμεσα σε αυτά τα περιβόλια; Τι γίνεται με τον γενικό πληθυσμό;
Μια νέα μελέτη από τους ερευνητές του UC Santa Barbara, Anabel Ford και Mattanjah de Vries, απαντά σε αυτές τις ερωτήσεις εξετάζοντας τα υπολείμματα κακάο στην αρχαία κεραμική.
Τα αποτελέσματά της, που δημοσιεύθηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences, καταδεικνύουν ότι το κακάο ήταν στην πραγματικότητα προσβάσιμο στον γενικό πληθυσμό και χρησιμοποιήθηκε σε εορτασμούς σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
«Για μεγάλο χρονικό διάστημα εικαζόταν ότι για τους Μάγια, το κακάο ήταν αποκλειστικό για την ελίτ», δήλωσε ο Ford, ανθρωπολόγος και διευθυντής του Μεσοαμερικανικού Ερευνητικού Κέντρου στο UC Santa Barbara, ο οποίος διεξάγει έρευνα στην αρχαία πόλη των Μάγια, Ελ. Pilar για 40 χρόνια.
«Τώρα ξέρουμε ότι δεν είναι έτσι. Η κατανάλωση κακάο ήταν μια πολυτέλεια προσιτή σε όλους. Ήταν απαίτηση των τελετουργιών που συνδέονται με αυτό».
Για να ελέγξει την αποκλειστικότητα της κατανάλωσης κακάο, η μελέτη εξετάζει 54 αρχαιολογικά όστρακα κεραμικής.
Προερχόμενοι από το El Pilar – που βρίσκεται μεταξύ Μπελίζ και Γουατεμάλας – τα όστρακα μπορούν να εντοπιστούν σε αστικά και οικιστικά περιβάλλοντα από την Ύστερη Κλασική περίοδο, που αντιπροσωπεύουν μια διατομή των αρχαίων κατοίκων των Μάγια. Η μελέτη περιλαμβάνει μια χημική ανάλυση αυτών των θραυσμάτων – συγκεκριμένα των βιοδεικτών κακάο: καφεΐνη, θεοβρωμίνη και θεοφυλλίνη.
Κατά την επιλογή αγγείων για τις δοκιμές, οι Ford και de Vries έδωσαν προτεραιότητα στα δοχεία που ήταν πιθανό να πίνουν κακάο. Δοκίμασαν επίσης μπολ, βάζα και πιάτα. Όλοι οι τύποι αγγείων είχαν στοιχεία κακάο.
“Αυτό ήταν μια έκπληξη αρχικά”, είπε ο Ford, “αλλά σκεπτόμενος την παρουσία τους και κατανοώντας τις χρήσεις τους, τα μπολ θα ήταν κατάλληλα για ανάμειξη, τα βάζα θα ήταν καλά για να ζεστάνουν το ποτό (ένα παραδοσιακό παρασκεύασμα κακάο) και πιάτα κατάλληλα για σερβίροντας φαγητό με σάλτσες που μπορεί να περιέχουν κακάο».
«Τώρα που γνωρίζουμε ότι η παρουσία του εντοπίζεται σε όλους τους τύπους δοχείων, πρέπει να κατανοήσουμε την ευρύτερη διανομή και χρήση αυτών των σημαντικών οικιακών μορφών», πρόσθεσε η Ford.
«Αυτό που είναι ουσιαστικό στη δουλειά μας είναι ότι τα δεδομένα που συλλέξαμε στην περιοχή του ποταμού El Pilar – Belize επικεντρώνονται στα κοινά νοικοκυριά και όχι μόνο στο κέντρο ελίτ. Η έρευνά μας ανοίγει έτσι το δρόμο για αναγνώριση και διανομή».
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
www.ertnews.gr