Προσωρινά υπό κράτηση θα παραμείνουν οι εννέα συλληφθέντες μετά την πολύωρη ανακριτική διαδικασία των εννέα ατόμων που έχουν συλληφθεί ως διακινητές στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.
Όλοι οι συλληφθέντες δηλώνουν αθώοι. Ωστόσο ένας εκ των συλληφθέντων «δείχνει» τέσσερις συγκατηγορούμενούς του ως διακινητές.
Μία ακόμη σορός εντοπίστηκε στη θάλασσα ανεβάζοντας τον αριθμό των σορών του τραγικού ναυαγίου στις 82.
Στις απολογίες τους οι εννέα συλληφθέντες, όλοι Αιγύπτιοι δηλώνουν αθώοι. Υποστηρίζουν ότι και οι ίδιοι πλήρωσαν υπέρογκα ποσά και κατονομάζουν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ομοεθνή τους. Ένας από τους φερόμενους ως διακινητές υποστήριξε «είμαι αθώος, με κατηγορούν επειδή γνώριζα τον καπετάνιο». Ένας άλλος εξηγεί πως προσπαθούσα να βάλω τάξη στο κατάστρωμα γιατί είμασταν πολλά άτομα και γίνονταν φασαρίες. Δεν είμαι μέλος κυκλώματος. ό,τι έκανα το έκανα μόνος μου προκειμένου να βοηθήσω για να έχουμε ένα ήρεμο ταξίδι»
Τρεις ώρες πάλευε για τη ζωή του
Για πρώτη φορά από το πολύνεκρο ναυάγιο, ένας από τους 95 διασωθέντες, βρίσκει το κουράγιο και μιλά στην τηλεοπτική κάμερα.
«Ήμασταν 5 ημέρες στη θάλασσα. Το πλοίο είχε 2 πατώματα, ήταν τόσο γεμάτο, που ο ένας ήταν πάνω στον άλλο. Κάτω κάτω ήταν οι γυναίκες και τα παιδιά. Έμεινα στο νερό 3 ώρες. Προσπάθησα να κολυμπήσω και με τη βοήθεια του θεού, τα κατάφερα. Κάποιοι άνθρωποι προσπάθησαν να επιβιώσουν, ζήτησαν βοήθεια, αλλά κουράστηκαν και δεν άντεξαν» λέει ο Μουχάμετ Χουσάρι.
Όσο για το πώς νιώθει σήμερα δηλώνει “Δεν ξέρω, δεν έχω το μυαλό μου αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω πώς να νιώσω”.
Οι δραματικές στιγμές της διάσωσης
Συγκλονιστικές είναι και οι αφηγήσεις των μελών του πληρώματος του Λιμενικού. Την αποφράδα νύχτα της 14ης Ιουνίου κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν έναν εφιάλτη.
«Υπήρχαν πτώματα και ζωντανοί παντού. Ήταν πολύ επικίνδυνα, έπρεπε να πλησιάσεις κοντά για να γίνει η διάσωση, αλλά πολύ προσεχτικά ώστε να μην περάσεις από πάνω τους και τους τραυματίσεις».
Το πλοίο χάθηκε σε ένα λεπτό. Γέμισε η θάλασσα ανθρώπους. Επικράτησε πανικός. Φωνές, ουρλιαχτά, έκλαιγαν.
Όπως λένε άνθρωποι στο στενό περιβάλλον όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, ακόμα και σήμερα βλέπουν μπροστά τους τους ανθρώπους που χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου.
«Έκλαιγαν και μας φίλαγαν τα πόδια. Κάποιοι πνίγηκαν αμέσως, δεν ήξεραν κολύμπι. Άλλοι απεγκλωβίστηκαν αλλά ήταν ήδη αργά. Εμείς ανεβάσαμε 45 σορούς».
Οι επιζήσαντες ναυαγοί, που θα ολοκληρώσουν την υποβολή αιτήσεων ασύλου, θα μεταφερθούν άμεσα σε μόνιμη δομή φιλοξενίας.
Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Κώστας Γαζούλης
www.ertnews.gr