Με την εξαιρετική επίδοσή της, η Καναδή «χρυσή» Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση λειτουργεί ως ζωντανή υπενθύμιση των ολέθριων συνεπειών στην κινεζική κοινωνία· από τις αυστηρές πρακτικές του παρελθόντος και της ευρέως διαδεδομένης ανισότητας των φύλων.
Η νίκη της στην κούρσα των 100 μέτρων πεταλούδα έναντι της κορυφαίας Κινέζας συναθλήτριάς της, Γιούφεϊ Ζανγκ (με διαφορά μόλις 0.05 δευτερολέπτων), σηματοδότησε διαδικασία έρευνας του παρελθόντος της από κορυφαία παγκόσμια ειδησεογραφικά πρακτορεία· με αποτέλεσμα, να γνωστοποιηθεί η είδηση πως η ΜακΝίλ γεννήθηκε στην πόλη Τζιουτζιάνγκ (ΝοτιοΑνατολικά της Κίνας) και υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι Καναδών.
Στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί υποστηρίζουν ότι είχε εγκαταλειφθεί από τους βιολογικούς της γονείς· γεγονός, το οποίο αποτελούσε συνηθισμένη πρακτική στο πλαίσιο της κινεζικής πολιτικής του ενός τέκνου· η οποία, ίσχυε μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2013 και είχε οδηγήσει σε τεράστιο αριθμό εκτρώσεων & εγκαταλείψεων θηλυκών βρεφών λόγω της παραδοσιακής προτίμησης στα αγόρια.
Σύμφωνα με την Αμερικανική κυβέρνηση, περισσότερο από το 84% μεταξύ περίπου 82.000 παιδιών που υιοθετήθηκαν από Αμερικανούς πολίτες και προέρχονταν από την Κίνα (όσον αφορά την περίοδο 1999–2019), ήταν κορίτσια.
Μετά τη στέψη της, η Μάργκαρετ ΜακΝίλ τόνισε: «μεγάλωσα ως Καναδή· γεννήθηκα στην Κίνα και με υιοθέτησαν όταν ήμουν πολύ μικρή. Αυτές είναι οι κινεζικές μου ρίζες, λοιπόν» & συμπλήρωσε: «είναι μονάχα ένα μικρό μέρος του ταξιδιού μου, το οποίο δε σχετίζεται με την κολύμβηση και την πρόοδό μου στο άθλημα».
www.ertnews.gr