Κατά τη διάρκεια οκτώ ωρών εργασίας κατά μέσο όρο, τα μάτια μας κάνουν περίπου 30.000 κινήσεις. Τα μάτια μας επηρεάζονται αρνητικά από ακατάλληλο φωτισμό και ακατάλληλα ρυθμισμένες παραμέτρους εικόνας. Τι να κάνουμε για να προστατέψουμε βέλτιστα τα μάτια μας;
– Η βέλτιστη απόσταση της οθόνης από το πρόσωπο πρέπει να είναι 40–75 cm
– το κέντρο της οθόνης πρέπει να είναι 10–22 cm κάτω από τα μάτια
Το τρεμόπαιγμα της οθόνης επηρεάζει αρνητικά την όραση, η οποία σχετίζεται με τη συχνότητα. Η ελάχιστη συχνότητα χωρίς τρεμόπαιγμα είναι 75 Hz, αλλά είναι καλύτερο να την αυξήσετε στα 80-85 Hz. Φωτισμός εξωτερικού χώρου, γραμματοσειρά, χρώματα Οι αντανακλάσεις που εμφανίζονται στην οθόνη επιδεινώνουν την ορατότητα και κουράζουν την όραση, οπότε αξίζει να τις εξαλείψετε. Όταν εργάζεστε μπροστά από μια οθόνη, είναι καλύτερο να αμβλύνετε τις πηγές φωτός και το σωστό μέγεθος γραμματοσειράς είναι τουλάχιστον 4 πόντους περισσότερο από το μικρότερο μέγεθος που μπορείτε να διαβάσετε.
Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία ζουμ, π.χ. στο πλάτος της σελίδας, η οποία είναι λιγότερο κουραστική για τα μάτια. Είναι καλό να χρησιμοποιείτε απλές γραμματοσειρές, είναι πιο ευανάγνωστες.
Είναι απαραίτητο να φροντίσετε τη βέλτιστη αντίθεση και την εικόνα και να προσπαθήσετε να μην την αλλάζετε, είναι καλύτερα να αποφύγετε το μαύρο φόντο με φωτεινά γράμματα. Η χρήση πρόσθετων χρωμάτων κουράζει την όραση, καθώς το έγχρωμο φως μερικές φορές διαθλάται στον φακό των ματιών. Αντιδρούμε στο μπλε χρώμα σαν να είχε γίνει μεγέθυνση του αντικειμένου και στο κόκκινο χρώμα σαν να ήταν απόμακρο. Το μάτι πρέπει να διορθώσει αυτή τη διαφορά χρησιμοποιώντας πρόσθετους μύες, οι οποίοι προκαλούν καταπόνηση των ματιών.
Υγιεινή στην εργασία Αξίζει να κάνετε έστω και μικρά διαλείμματα από το να κοιτάτε την οθόνη. Είναι καλό να ξεφύγετε από το γραφείο σας, να κοιτάξετε έξω από το παράθυρο, να εστιάζετε τα μάτια σας σε μακρινά αντικείμενα. Η εργασία στον υπολογιστή στεγνώνει τα μάτια. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί αν ανοιγoκλείνει κάποιος τα μάτια συχνά ή κλείνει τα μάτια σας για τουλάχιστον ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ασκήσεις για τα μάτια Εάν περνάμε πολύ χρόνο στον υπολογιστή, η προσαρμογή του ματιού (η ικανότητα να βλέπει κανείς αντικείμενα σε διαφορετικές αποστάσεις) επιδεινώνεται και οι μύες των ματιών γίνονται λιγότερο ευέλικτοι και πιο αδύναμοι. Από καιρό σε καιρό, θα πρέπει να κοιτάτε μακριά από την οθόνη και να κοιτάτε προς διαφορετικές κατευθύνσεις στην απόσταση. Μπορείτε να κλείσετε τα μάτια σας και να καλύψετε τα μάτια σας με τα χέρια σας, να κοιτάξετε στο σκοτάδι – τότε το όργανο της όρασης ξεκουράζεται. Ένας άλλος τρόπος για να χαλαρώσετε τα μάτια σας είναι να κοιτάξετε μια ειδική τρισδιάστατη εικόνα (στερεόγραμμα). Τι να τρώμε για να ενισχύσουμε την την όρασή μας;
Η διατροφή μας πρέπει να περιέχει φρέσκα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνες A, C και E και βήτα-καροτίνη, καθώς και ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγνήσιο, χολίνη, λουτεΐνη και προϊόντα που περιέχουν ουσίες που αναστέλλουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Μπορούμε να προτείνουμε καρότα και φρέσκο χυμό καρότου, μαϊντανό, βατόμουρα (μύρτιλο), παντζάρι, οξαλίδα, πιπεριά, ντομάτες, σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι, αντίδι, σπόρους κολοκύθας και κολοκύθας, καρύδια, εσπεριδοειδή, βερίκοκα, φραγκοστάφυλα, φράουλες, ακτινίδιο, μάνγκο, αβοκάντο, σταφύλια, καλαμπόκι. Η κατανάλωση λιπαρών θαλασσινών ψαριών, βουτύρου, γάλακτος με πλήρη λιπαρά, κρόκων αυγών έχει θετική επίδραση στην όραση.
Μετάφραση: Μαλγκοζάτα Ολζέφσκι
www.ertnews.gr