Λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ανάρτησε στο κανάλι του στο Telegram, ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα από το κέντρο του Κιέβου, στο οποίο καλούσε τους πολίτες της χώρας να ενωθούν και να αντισταθούν στη ρωσική επίθεση.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που συνίδρυσαν οι εξόριστοι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι αδελφοί Πάβελ και Νικολάι Ντούροφ, έχει αναδειχθεί σε ζωτικής σημασίας εργαλείο για την τεκμηρίωση της ρωσικής εισβολής, με βίντεο και φωτογραφίες των Ουκρανών χρηστών που πιστοποιούν το μέγεθος της καταστροφής. Με το Facebook αποκλεισμένο και το Twitter περιορισμένο, είναι επίσης μία από τις τελευταίες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης πλήρως προσβάσιμες στους χρήστες του διαδικτύου στη Ρωσία.
Το Telegram, το οποίο έχει περισσότερους από 550 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες παγκοσμίως, είναι ήδη η πιο δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στην Ουκρανία. Από την αρχή, έχει διαφημιστεί ως το προπύργιο της ελευθερίας του λόγου, ένα μήνυμα που έχει απήχηση στους χρήστες που ζουν σε χώρες με έντονη διαδικτυακή λογοκρισία. Έχει φιλοξενήσει ομάδες διαμαρτυρίας κάθε είδους, από την Extinction Rebellion μέχρι τους αντιεμβολιαστές, καθώς και εκστρατείες υπέρ της δημοκρατίας σε κράτη όπως το Χονγκ Κονγκ και το Ιράν.
Το Telegram απαγορεύτηκε στη Ρωσία το 2018, αφού ο Πάβελ Ντούροφ αρνήθηκε να δώσει στις αρχές πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα δεδομένα των χρηστών του. Ωστόσο, η απαγόρευση, η οποία περιλάμβανε τον αποκλεισμό διευθύνσεων IP, ήταν εύκολο να παρακαμφθεί και η υπηρεσία συνέχισε να αναπτύσσεται. Η Ρωσία υποχώρησε και ήρε την απαγόρευση στα μέσα του 2020.
Η εφαρμογή υιοθετήθηκε ως κορυφαία πηγή ειδήσεων εκτός των κρατικά ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης και στον πόλεμο της Ουκρανίας έγινε μια 24ωρη ειδησεογραφική υπηρεσία για τους πολίτες, τους δημοσιογράφους και τον στρατό. Την 1η Μαρτίου ανακοινώθηκε η δημιουργία επίσημων καναλιών στην Telegram για τους επικεφαλής της κρατικής περιφερειακής διοίκησης. Οι Ουκρανοί μπορούν πλέον να εγγραφούν στην τοπική τους περιοχή ή περιοχές για να ακούνε ενημερώσεις απευθείας από τους αξιωματούχους.
Ο Άντρεα Ρεμπόρα, υποψήφιος διδάκτωρ κυβερνοασφάλειας στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε στην Guardian ότι η Ουκρανία αξιοποίησε αποτελεσματικά τις δυνατότητες της εφαρμογής και δημιούργησε μια βελτιωμένη δομή διάδοσης πληροφοριών μέσω συγκεκριμένων καναλιών για κάθε πόλη.
Η δύναμη του Telegram ως πλατφόρμα έναντι του WhatsApp ή του Signal είναι η υβριδική δομή της. Τα δημόσια ή ιδιωτικά κανάλια μπορούν να έχουν απεριόριστο αριθμό μελών, ενώ οι ομάδες επιτρέπουν έως και 200.000 μέλη. Το WhatsApp επιτρέπει μόνο ένα μέγιστο αριθμό 256 μελών, ενώ το Signal επιτρέπει 1.000 μέλη.
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι το Telegram και το Signal είναι εφαρμογές ανοιχτού κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι αν προέκυπτε κάποιο πρόβλημα με την πλατφόρμα, «θα μπορούσε να επιδιορθωθεί από όλους τους ανθρώπους που την χρησιμοποιούν», δήλωσε στο inews ο Τζέικ Μουρ, σύμβουλος κυβερνοασφάλειας στην ESET.
Telegram’s multi-national team includes many members from Ukraine. We all wish for an immediate end to the conflict. Our hearts go out to everyone affected by this war.https://t.co/jfBDkbxYuJ pic.twitter.com/mW6v72Yayl
— Telegram Messenger (@telegram) March 2, 2022
Ασφάλεια και παραπληροφόρηση
Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της εφαρμογής παραμένουν. Οι χρήστες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα κενά ασφάλειας του Telegram, αλλά και να γνωρίζουν την ευρεία παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί στην εφαρμογή. Ενώ οι κρυπτογραφημένες εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των χρηστών, οι κυβερνητικές υπηρεσίες διαθέτουν συστήματα για να παραβιάζουν εφαρμογές όπως το WhatsApp και το Telegram, τόνισε ο Ρεμπόρα.
Κατά την έναρξη του πολέμου, η ουκρανική κυβέρνηση προειδοποίησε για ψευδή μηνύματα που κατακλύζουν την εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένων διαψευσμένων ισχυρισμών ότι η συνδεσιμότητα κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου μπορεί να απενεργοποιηθεί. Έκτοτε, ψεύτικες εικόνες, βίντεο και ισχυρισμοί από τη Ρωσία συνεχίζουν να διαδίδονται στην εφαρμογή με σκοπό να εξασθενήσουν το ηθικό των Ουκρανών και να παρουσιάσουν μια ψευδή εκδοχή της πραγματικότητας της ρωσικής εισβολής.
Η πλατφόρμα διαθέτει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για τις ιδιωτικές συνομιλίες, ωστόσο αποθηκεύει τις ομαδικές συνομιλίες στους δικούς της διακομιστές, στους οποίους μπορούν να έχουν πρόσβαση οι υπάλληλοί του, δήλωσε στο NBC η Εύα Γκάλπεριν, διευθύντρια κυβερνοασφάλειας στο Electronic Frontier Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για τα ψηφιακά δικαιώματα, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.
«Αυτή τη στιγμή, το Telegram είναι το μόνο ανεξάρτητο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που φιλοξενεί αντιπολεμικές φωνές», δήλωσε η Ναταλία Κραπίβα, νομική σύμβουλος στην Access Now, μια μη κερδοσκοπική ομάδα για τα ψηφιακά δικαιώματα.
«Ελπίζω ότι η Ρωσία δεν θα προσπαθήσει ξανά να μπλοκάρει την εφαρμογή. Θα είναι καταστροφικό αν εξαφανιστεί τώρα το Telegram», πρόσθεσε.
www.ertnews.gr