Προειδοποίηση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ να διατηρήσουν την ικανότητα τους για διεξαγωγή τεστ, την ετοιμότητα τους στην επιτήρηση και ανίχνευση νέων παραλλαγών, την εφαρμογή μέτρων για μείωση της εξάπλωσης της Covid19, αλλά και την ανανέωση των προσπαθειών εμβολιασμού καθώς το τρέχον παγκόσμιο σενάριο υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα μιας τέτοιας κινητοποίησης, απηύθυνε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης Δρ. Χανς Κλούγκε.
Η έκκληση έρχεται σε συνέχεια της αυξανομένης παγκόσμιας ανησυχίας όσον αφορά ένα πιθανό νέο κύμα κορονοϊού λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην Κίνα αλλά και την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών της χώρας.
«Οι παγκόσμιες προκλήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά σε ανάρτηση του, ο Δρ. Χανς Κλούγκε, «απαιτούν παγκόσμια συνεργασία που οδηγεί σε παγκόσμιες λύσεις» καθώς «η Covid 19 δεν έχει τελειώσει όπως ξεκαθαρίζουν οι παγκόσμιες εξελίξεις». Προέτρεψε, «όλες οι χώρες να μοιράζονται κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της γονιδιωματικής αλληλουχίας των παραλλαγών και των υποκατηγοριών του ιού. Η διαφάνεια γεννά εμπιστοσύνη».
Μάλιστα με αφορμή την ανησυχία που επικρατεί στην ΕΕ, όπου ‘οπου επιδιώκεται συντονισμός των χωρών, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης σημείωσε, πως «όταν εξετάζετε το ενδεχόμενο εκ νέου εισαγωγής και εφαρμογής μέτρων ταξιδιωτικού ελέγχου για την Covid – 19 αυτή τη στιγμή, οι χώρες πρέπει να αντλήσουν διδάγματα από το παρελθόν. Αυτό περιλαμβάνει την ανάγκη να μην γίνονται διακρίσεις σε βάρος οποιουδήποτε συγκεκριμένου πληθυσμού ή ομάδας αλλά να αντιμετωπίζονται όλοι με σεβασμό».
Ο Δρ. Χανς Γκλούγκε τόνισε παράλληλα πως «η ζωή με την COVID 19 είναι η μακροπρόθεσμη παγκόσμια πραγματικότητα στην οποία ο ιός θα συνεχίσει να αλλάζει με πιθανές νέες παραλλαγές. Μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας μέσω λογικών μέτρων προσωπικής υγιεινής και προστασίας – συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού, ιδιαίτερα των ευάλωτων. Τα εμβόλια παραμένουν η καλύτερη προστασία έναντι σοβαρών ασθενειών. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «καθώς η πανδημία μπαίνει στο 4ο έτος της, εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη παραμένουν ανεμβολίαστοι. Προτρέπει επ΄ αυτού και τις 53 χώρες του ΠΟΥ Ευρώπης να ανανεώσουν τις προσπάθειες εμβολιασμού καθώς το τρέχον παγκόσμιο σενάριο υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα μιας τέτοιας κινητοποίησης.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ έκρουσε όμως και τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την εξάντληση των αποθεμάτων σε βασικά φάρμακα στην Ευρώπη. «Από την πενικιλίνη έως τα εμβόλια και τα αντιιικά φάρμακα για την Covid 19, οι χώρες πρέπει να επανεξετάσουν τις ανάγκες τους και να αναπληρώσουν τις προμήθειες. Πρέπει να σχεδιάσουμε κάθε ενδεχόμενο σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς. Η ετοιμότητα σώζει ζωές», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΟΥ Ευρώπης απέναντι στη διαρκώς εξελισσόμενη κατάσταση της Covid-19, συντονίζεται στενά με τον ευρωπαϊκό ECDC καθώς «οι βασικές συνεργασίες για την υγεία είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του σήμερα και την προετοιμασία για αυτές του αύριο».
Ρεπορτάζ ΕΡΤ
www.ertnews.gr