24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Προοδευτικές συγκλίσεις και αποκλίσεις για την προεδρική εκλογή

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Προοδευτικές συγκλίσεις και αποκλίσεις για την προεδρική εκλογή

Τι θα εξαρτηθεί από τα πρόσωπα και τις συμμαχίες που θα επιλέξουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας- Γιατί σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ δεν θα υπερψηφίσει.

Περιμένοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει ποιο πρόσωπο προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, στα μέσα Ιανουαρίου, τα κόμματα αριστερά της ΝΔ διαμορφώνουν τη στρατηγική τους γνωρίζοντας ότι η στάση τους θα προσφέρει πολιτικά συμπεράσματα με ευρύτερο ενδιαφέρον και με αναφορά στις μετεκλογικές συνεργασίες.

Στο ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να πάρουν αποφάσεις, ούτε καν να συζητήσουν για το ζήτημα, πριν ανοίξει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός. Είναι δεδομένο ότι θα υποστηρίξουν μια υποψηφιότητα της κεντροαριστεράς (όπως πχ ο Ευάγγελος Βενιζέλος) και θα απορρίψουν μια υποψηφιότητα της κεντροδεξιάς (όπως πχ ο Κωνσταντίνος Τασούλας) γνωρίζοντας ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ στην προεδρική εκλογή θα αναλυθεί και θα σχολιαστεί ως ισχυρή ένδειξη για την ποιότητα της σχέσης του με τη ΝΔ και, αντίστοιχα, με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λόγω αμηχανίας και άγχους η Χαριλάου Τρικούπη δεν παίρνει καν θέση δημοσίως ούτε για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ, αντίθετα, από την Κουμουνδούρου έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν θα υποστηριχθεί η επανεκλογή της σε περίπτωση που το προτείνει ο πρωθυπουργός (ελάχιστες πιθανότητες).

Υποψηφιότητα που «διεμβολίζει το ΠΑΣΟΚ» αναζητά η Κουμουνδούρου

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της εβδομάδας αναμένεται να καταλήξει στη δική του επιλογή με βασική επιδίωξη να προσελκύσει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς. Η Λούκα Κατσέλη, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο πρόσωπο (αν δεν είχε βιαστεί και να την προτείνει -και εν πολλοίς «να την κάψει»- ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης), ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος δέχεται εισηγήσεις για τον πρώην «τσάρο» της οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, για τον καθηγητή συνταγματικού δικαίου Γιώργο Σωτηρέλη, ακόμη και για τον πρώην βουλευτή-υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη.

Αυτά ή παρόμοια πρόσωπα θα έφερναν σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ γιατί, αναπόφευκτα, θα έπρεπε να τοποθετηθεί θετικά, ενώ και η Νέα Αριστερά θα υποχρεωνόταν να μπει σε διάλογο, πόσο μάλλον αν έπεφτε στο τραπέζι το όνομα του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, που επίσης συζητείται στο παρασκήνιο. Αντίθετα, το όνομα του Γιάννη Δραγασάκη, δεν είναι -αυτή τη στιγμή- στο τραπέζι, καθώς δεν θεωρείται ότι «διεμβολίζει το ΠΑΣΟΚ».

Εισήγηση στον Στέφανο να προτείνει Κωνσταντόπουλο

Η εξίσωση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη αν λάβει κανείς υπόψη ότι εντυπώσεις θα δημιουργηθούν και από τη στάση που θα κρατήσουν οι προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας βουλευτές αν, για παράδειγμα, στηρίξουν μια «προοδευτική επιλογή» του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με το ΠΑΣΟΚ είτε δεν στηρίξουν την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ή αν κάνει μια έκπληξη ο απρόβλεπτος Στέφανος Κασσελάκης προτείνοντας τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, όπως του έχει προτείνει πολιτικός του φίλος.

Εννοείται ότι η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και θα αναζητήσει τρόπο να πρωταγωνιστήσει στις σχετικές διεργασίες, έχοντας δεχτεί σιωπηρή αλλά καθολική απόρριψη της πρότασης της για συγκρότηση συμβουλίου αντιπολίτευσης από τα κόμματα του προοδευτικού χώρου. Έως την Πέμπτη το απόγευμα, πάντως, που γράφεται το ρεπορτάζ αυτό, η ίδια κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για το τι θα πράξει, διαμηνύοντας προφανώς με νόημα πως η ίδια δεν πιστεύει στη διαχωριστική γραμμή «δεξιά- αριστερά», αλλά στο «μπροστά ή πίσω».

Δεν υπερψηφίζει κανέναν ο Κουτσούμπας

Για τον Περισσό είναι σαφές ότι το ΚΚΕ πρέπει να βαδίζει στον δικό του δρόμο αποφεύγοντας τη συστράτευση σε οποιοδήποτε προοδευτικό μέτωπο και για οποιονδήποτε λόγο. Το ΚΚΕ θα ψηφίσει λευκό για όποιον υποψήφιο προταθεί καθώς θεωρεί πως με βάση το θεσμικό πλαίσιο ο ρόλος του δεν είναι παρά να υπογράφει κάθε απόφαση της κυβέρνησης. Για τη δε κριτική γιατί δεν υιοθέτησε την πρόταση της Νέας Αριστεράς για τον Χρήστο Ράμμο, πέραν του παραπάνω λόγου υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ «δεν έδειξε καμία ευαισθησία, αντιθέτως ‘έθαψε’ την υπόθεση με την παρακολούθηση πάνω από δυο φορές του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ στον Περισσό».

Σε κάθε περίπτωση, η προεδρική εκλογή θα είναι ένα γεγονός καθοριστικό για τις ισορροπίες στον προοδευτικό χώρο. Αν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήσουν σε κοινή υποψηφιότητα (δύσκολο) θα ανοίξει ο δρόμος της προσέγγισης, αν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά τα βρουν (ευκολότερο) θα έρθει πιο κοντά η δημιουργία ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας για την ανάκτηση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά εύχονται …Βενιζέλο!

Η αλήθεια είναι πως Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης εύχονται ο πρωθυπουργός να επιλέξει ως πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σε μια τέτοια περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά θα υποστηρίξουν ότι «υπήρχε συνεννόηση» μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Ανδρουλάκη στην κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους, αλλά και ότι «ανασυγκροτείται» το λεγόμενο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Και ότι εκτός από «αδύναμος» και «μικρός» ο νέος δικομματισμός που επιχειρείται να στηθεί είναι και «συναινετικός», με τα δυο μέλη του να αποτελούν -με τις υπαρκτές φυσικά μεταξύ τους διαφορές- «δυο πλευρές του ιδίου συστήματος»…

(Το κείμενο έχει γραφτεί και δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Στο Καρφί» που κυκλοφορεί από το πρωί του Σαββάτου στα περίπτερα)

#ΠΡΟΕΔΡΟΣ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ #ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ_ΧΩΡΟΣ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΚΟΜΜΑΤΑ



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Πότε η αποδοχή της φορολογικής οφειλής δεν οδηγεί σε «κούρεμα» των προστίμων

Next Article

Δήμαρχος παραδέχεται ότι απέτυχε: Άλλαξε σχεδόν όλους τους αντιδημάρχους του

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: