«Δεν θα υπάρξει ποτέ ένα ειδικό εμβόλιο για τον καρκίνο», ξακαθάρισε από την αρχή ο κ. Αναστάσιος Περράκης, Διευθυντής Έρευνας στο ολλανδικό ινστιτούτο για τον καρκίνο και καθηγητής Μακρομοριακών Δομών.
«Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τα προληπτικά εμβόλια, τα οποία κατασκευάζονται με σκοπό να μας προφυλάσσουν, όπως αυτά του κορονοϊού, με τα άλλα που έχουν θεραπευτική λειτουργία», δήλωσε με σαφήνεια. Πρώτα γίνεται η διάγνωση για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου και αν υπάρχει ειδικό εμβόλιο για αυτόν, θα χορηγείται στον ασθενή, πράγμα που δεν διαφέρει με αυτό που κάνουν οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια μέσω της ανοσοθεραπείας.
Τα θεραπευτικά εμβόλια για τον καρκίνο συνιστούν «μία εναλλακτική λύση, η οποία πιστεύω ότι θα αλλάξει αρκετά πράγματα, εάν και όταν αυτές οι θεραπείες εγκριθούν», εξήγησε ο καθηγητής. Συνέχισε, τονίζοντας ότι οι «Οι δοκιμές θα μας δείξουν εάν τα νέα εμβόλια για συγκεκριμένους καρκίνους είναι καλύτερες επιλογές σε σχέση με τις υπάρχουσες», γεγονός που απαιτεί χρόνο και πολλές δοκιμές.
Ερωτηθείς εάν θα φτάσει κάποια στιγμή η ανθρωπότητα να θεραπεύσει τον καρκίνο ή έστω σε κάποια βαθμό να τον ελέγχει και να έχουν τα άτομα αυτά ποιοτική ζωή, ο κ. Περράκης απάντησε ότι «Πιστεύω ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα μπορέσουν οι ασθενείς να ζουν μαζί με τον καρκίνο και να έχουν μία εξαιρετική ποιότητα ζωής. Το να θεραπευτεί οριστικά, θεωρώ πως θα είναι πολύ δύσκολο. Ίσως πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου».
Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής έκανε μια συσχέτιση ανάμεσα στον καρκίνο και τον διαβήτη. «Ο κόσμος ζει 20, 30, 40 χρόνια παίρνοντας ένα χάπι για τον διαβήτη, αλλά ο διαβήτης πάντα θα υπάρχει και πολύ φοβάμαι ότι και ο καρκίνος άπαξ και διαγνωστεί, θα συνεχίσει να υπάρχει στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων», πρόσθεσε στο τέλος.
www.ertnews.gr