24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Πρόταση μομφής: Αρχίζει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, μετά την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής αρχίζει σήμερα το απόγευμα στις 18:00.

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα, η αντίδραση της κυβέρνησης και οι εκτιμήσεις

Με αιχμή τη διαχείριση της κακοκαιρίας και το χάος στο οποίο βυθίστηκε το λεκανοπέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει στο κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και τη διαχείριση της πανδημίας, όπως και την ακρίβεια. Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για τη χειρότερη κυβέρνηση που υπήρξε στην Ελλάδα μετά τη Μεταπολίτευση, όπως και για «επιτελικό κράτος διαφθοράς που χάθηκε στο χιόνι».

Για αναμενόμενη κίνηση εντυπωσιασμού μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημειώνοντας ότι «το μέτρο σύγκρισης της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι το αποτυχημένο χθες». Η κυβέρνηση, συνδέει την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα με προσπάθεια διεξόδου του από την αδύναμη πολιτικά θέση στην οποία βρίσκεται, καθώς όπως σημειώνουν σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης χάνει την πολιτική του επιρροή, ενώ είναι πιεσμένος και στο εσωτερικό του κόμματός του.

Στον αντίποδα, στελέχη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η κίνηση έρχεται, «σε αντιστοίχιση με το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία», με στόχο να τεθούν τα κόμματα προ των ευθυνών τους απέναντι στην κυβέρνηση και να καταγραφεί η στρατηγική αποτυχία της στη διαχείριση κρίσεων.

Το ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβέρνηση, όπως αποσαφηνίζει ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «ο κ.Τσίπρας, ψάχνοντας σωσίβιο για τον εαυτό του, ρίχνει σωσίβιο και στον κ. Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με ανακοινώσεις τους, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση θα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είχε κάνει και με όλες τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, καταψηφίζοντας στο “πρόσωπό” τους την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή, την υγεία, το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα, συνολικά τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, για να διασφαλίσει τα κέρδη των λίγων», αναφέρει το ΚΚΕ.

Το ΜέΡΑ25 δια του Γιάνη Βαρουφάκη διευκρινίζει ότι «η ψήφος της μομφής μας θα απευθύνεται τόσο στη ΝΔ όσο και στα άλλα μνημονιακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που έχτισαν το τεράστιο ψέμα δήθεν μίας κανονικότητας, επιστροφής στην ελευθερία από την Τρόικα έξω από τα μνημόνια».

«Ήρθε η ώρα για την «σιωπηλή πλειοψηφία» να εγερθεί και να δώσει τη λύση για την σωτηρία της πατρίδας. Την Ελληνική Λύση», σημειώνει ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Πρόταση μομφής: Τι είναι και τι προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής

Η συζήτηση στη Βουλή θα αρχίσει με τις τοποθετήσεις δύο εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, και συγκεκριμένα του Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Θα ακολουθήσει ένας κύκλος έξι ομιλητών από κάθε κόμμα της Βουλής, και η συζήτηση θα συνεχιστεί με 12μελείς κύκλους ομιλητών (5 ΝΔ, 3 ΣΥΡΙΖΑ, 1 Κίνημα Αλλαγής, 1 ΚΚΕ, 1 Ελληνική Λύση και 1 ΜέΡΑ25).

Οι συνεδριάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής θα αρχίσουν στις 10:00 πμ και αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τις 20:00 της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή από 151 βουλευτές.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, εκ νέου «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Πηγή ΕΡΤ

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Αποζημιώσεις έως και 100.000 ευρώ μπορούν να ζητήσουν οι εγκλωβισμένοι στην Αττική οδό

Next Article

Κακοκαιρία Ελπίδα: Παραμένουν σπίτια χωρίς ρεύμα, μεγαλύτερο το πρόβλημα στην Ανατολική Αττική

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: