Η πρόσβαση της Ουκρανίας στον δορυφορικό σύστημα Starlink που ανήκει στην SpaceX του Ίλον Μασκ, αναφέρθηκε στις συζητήσεις μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε μια αρχική πρόταση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ, ανέφεραν οι πηγές.
Το Starlink παρέχει ζωτικής σημασίας σύνδεση στο Διαδίκτυο στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία και τον στρατό της.
Το θέμα τέθηκε ξανά την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στην Ουκρανία, και του Ζελένσκι, είπε μια από τις πηγές, η οποία ενημερώθηκε για τις συνομιλίες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Ουκρανία ενημερώθηκε ότι αντιμετώπιζε επικείμενο κλείσιμο της υπηρεσίας εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία για κρίσιμα ορυκτά, είπε η πηγή, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανωνυμία για να συζητήσει τις κλειστές διαπραγματεύσεις.
Ο Ζελένσκι απέρριψε τα αιτήματα της κυβέρνησης τΤραμπ για τα ορυκτά ως αποπληρωμή της Ουάσιγκτον για βοήθεια εν καιρώ πολέμου, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προσφέρει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας.
Την Παρασκευή, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι ομάδες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας εργάζονται για μια συμφωνία και ο Τραμπ είπε πως αναμένει ότι αυτή θα υπογραφεί σύντομα.
Ο Μασκ παρείχε χιλιάδες τερματικά Starlink στην Ουκρανία για να αντικαταστήσει τις υπηρεσίες επικοινωνιών που καταστράφηκαν από τη Ρωσία μετά την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022. Το Starlink είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των drones της Ουκρανίας, έναν βασικό πυλώνα της στρατιωτικής στρατηγικής της. Η απώλειά του θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα.
Με πληροφορίες από Reuters