Κάποιοι το λατρεύουν, άλλοι το απεχθάνονται. Στη Σιγκαπούρη, τα φρούτα ντούριαν απαγορεύονται σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω της έντονης οσμής τους – την οποία κάποιοι παρομοιάζουν με λύματα ή βρώμικες κάλτσες. Ορισμένα ξενοδοχεία στη Νοτιοανατολική Ασία απαγορεύουν ακόμη και στους επισκέπτες τους να φέρνουν αυτά τα φρούτα στα δωμάτια.
Ωστόσο, ορισμένοι λάτρεις του ντούριαν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν πολλά δολάρια για τον “βασιλιά των φρούτων“. Μάλιστα, κάποιος πλήρωσε το ιλιγγιώδες ποσό των 48.000 δολαρίων για ένα τέτοιο φρούτο, το 2019.
Ωστόσο μπορεί να υπάρχει και ένας νέος λόγος για να εκτιμήσει κανείς το εξωτικό αυτό φρούτο. Επιστήμονες στη Σιγκαπούρη χρησιμοποίησαν φλούδες ντούριαν για να δημιουργήσουν αντιβακτηριακούς επιδέσμους οι οποίοι μπορούν να θεραπεύσουν τραύματα μετά από χειρουργική επέμβαση.
Η τεχνολογία – που αναπτύχθηκε από μια ομάδα ερευνητών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang (NTU) της Σιγκαπούρης – χρησιμοποιεί μια φθηνή διαδικασία για την εξαγωγή κυτταρίνης από τους πυκνούς, πράσινους φλοιούς του φρούτου. Η κυτταρίνη αναμιγνύεται με γλυκερίνη για να δημιουργηθεί ένα μαλακό τζελ που μοιάζει με σιλικόνη, το οποίο μπορεί να κοπεί για να παραχθούν έμπλαστρα, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.
Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις κι ερωτήματα στο Twitter, με πολλούς χρήστες να επικεντρώνονται σε ένα πράγμα: την έντονη μυρωδιά του φρούτου. Κάποιοι για παράδειγμα αναρωτήθηκαν αν θα μπορεί να διαπεράσει τους επιδέσμους. Ο Γουίλιαμ Τσεν, διευθυντής του προγράμματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του NTU και επικεφαλής επιστήμονας πίσω από την καινοτομία, δήλωσε ότι οι επίδεσμοι είναι άοσμοι.
Παρά τις αντιδράσεις, οι ερευνητές λένε ότι η καινοτομία θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση ενός σοβαρού περιβαλλοντικού προβλήματος: τα απόβλητα τροφίμων.
«Συνδέεται με την προσπάθειά μας να αναπτύξουμε καινοτομίες για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων στο σύνολό τους», εξήγησε ο Τσεν.
«Αυτή η εφεύρεση είναι ένας φανταστικός τρόπος ανακύκλωσης της φλούδας», δήλωσε στο CNBC ο Τζέιμς Γουόνγκ, πωλητής ντούριαν στη Σιγκαπούρη. Είπε ότι σήμερα, οι φλούδες του φρούτου πετιούνται και ότι πληρώνει εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων για να τις καθαρίζουν.
Τα τρόφιμα στη Σιγκαπούρη είναι σχετικά φθηνά, καθώς επιδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση, δήλωσε ο Τσεν στο CNBC.
«Το μειονέκτημα αυτού του προσιτού και άφθονου φαγητού είναι ότι δεν το εκτιμούμε πραγματικά», πρόσθεσε.
Για να μετριάσει το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, ο Τσεν αποφάσισε να πειραματιστεί με φλούδες ντούριαν, ένα υλικό που συνήθως πετιέται μετά την κατανάλωση της μαλακής, κίτρινης σάρκας του φρούτου. Η φλούδα αντιπροσωπεύει μέχρι και το 80% του βάρους του φρούτου.
Τα ντούριαν επιλέχθηκε για διάφορους λόγους, δήλωσε ο ερευνητής, καθώς τα μεγάλα φρούτα όπως τα ντούριαν, διαθέτουν τον απαιτούμενο όγκο για μελέτη. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για τη διαδικασία.
Η διαθεσιμότητά τους έπαιξε επίσης έναν παράγοντα.
«Στη Σιγκαπούρη καταναλώνουμε 12 εκατομμύρια ντούριαν τον χρόνο», είπε. «Όσο οι Σιγκαπουριανοί συνεχίζουν να τρώνε ντούριαν, μπορούμε να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε αυτούς τους επιδέσμους».
Σε αντίθεση με τους υπάρχοντες επιδέσμους, οι νέοι επίδεσμοι περιέχουν υδρογέλες, οι οποίες μπορούν να προστατεύουν τις πληγές και να τις διατηρούν υγρές.
Ορισμένοι ειδικοί της ιατρικής είναι επίσης σύμφωνοι με την καινοτομία.
«Οι επίδεσμοι από υδρογέλη που παράγονται από φλοιό ντούριαν απέδωσαν εξίσου καλά με εκείνους που κυκλοφορούν στην αγορά», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Άντριου Ταν, ειδικός σε μεταβολικές διαταραχές στην ιατρική σχολή του NTU, ο οποίος δεν συμμετέχει στην έρευνα.
Η υδρογέλη παρέχει υγρασία, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση των μολυσμένων ιστών και βοηθά στην επούλωση, είπε, προσθέτοντας ότι «οι υδρογέλες μπορούν επίσης να δροσίσουν την πληγή, γεγονός που είναι χρήσιμο για την ανακούφιση του πόνου».
Οι επίδεσμοι από ντούριαν δεν είναι έτοιμοι να αντικαταστήσουν όλους τους επιδέσμους – όχι ακόμα τουλάχιστον. Ο Ταν επεσήμανε ότι δεν είναι κατάλληλοι για σοβαρές πληγές, καθώς αποτελούνται κυρίως από νερό.
Επίσης, δεν είναι 100% βιοδιασπώμενοι. Ενώ η ομάδα κατάφερε να αντικαταστήσει το μαλακό, μαλακό στρώμα με την υδρογέλη ντούριαν, το εξωτερικό μέρος είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, δήλωσε ο Τσεν.
Παρόλα αυτά, η επιστημονική ομάδα ελπίζει να φέρει τους επιδέσμους από φλοιό ντούριαν στην αγορά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. «Θέλω να μετατρέψω την έρευνά μας σε κάτι χρήσιμο για την κοινωνία», δήλωσε ο Τσεν στο CNBC.
Πρόσθεσε ότι τέτοιες καινοτομίες δεν πρέπει να αντικαταστήσουν την ανάγκη να παράγουμε λιγότερα απόβλητα, καθώς η ιδέα είναι να μειώσουμε στην πηγή τους.
ΠΗΓΗ: CNBC
www.ertnews.gr