“Βαρύ” επενδυτικό κλίμα επικρατεί ξανά (23/6), για πέμπτη διαδοχική ημέρα στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης δείχνουν οι επιμέρους δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας που καταρτίζει η S&P Global και θεωρείται αξιόπιστος δείκτης της συνολικής οικονομικής κατάστασης.
Του Παντελή Μάνου
Ειδικότερα, η μεταποιητική δραστηριότητα που μειώνεται από τον Ιούλιο του 2022 βρέθηκε σε πιο βαθιά ύφεση τον Ιούνιο στο 43,6 από 44,8 τον προηγούμενο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020. Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών βρέθηκε στις 50,3 από 52,8 μονάδες τον Μάιο, οριακά πάνω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο δείκτης PMI των υπηρεσιών υποχώρησε στις 52,4 μονάδες από 55,1 μονάδες τον Μάιο.
Παράλληλα, αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξακολουθούν να εστιάζουν στις πληθωριστικές πιέσεις. «Για μένα, ο πληθωρισμός είναι σαν ένα άπληστο θηρίο», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την καταπολέμησή του.
Πρόσφατα, ο κ. Νάγκελ είχε πει χαρακτηριστικά: οι νομισματικοί φύλακες πρέπει να παραμείνουν επίμονοι, αφού η άνοδος των τιμών είναι επίσης πεισματική και πως τα επιτόκια ίσως χρειαστεί να αυξηθούν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Χρηματιστήρια
Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 υποχωρεί κατά 1,27%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 0,76%, στη Μαδρίτη κινείται χαμηλότερα κατά 1,03%, το Μιλάνο παρουσιάζει πτώση κατά 0,77% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει υποχώρηση σε ποσοστό 0,56%.
Αντίθετα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 130 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1268,71 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδοσε ποσοστό 0,45%.
Ομόλογα
“Βουτιά” σημειώνουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται καθοδικά κατά 13 μονάδες βάσης, στο 2,33%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 16 bps στο 3,97%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου εμφανίζει αύξηση κατά 14 μονάδες, στο 3,30% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κινείται σημαντικά χαμηλότερα κατά 13 μονάδες βάσης, στο 3,56%.
Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα
Σημαντικές απώλειες παρουσιάζουν και σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες κατά 1,88%, στα 68,20 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση 1,63%, βρίσκεται στα 72,96 δολάρια. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0896 δολ./ευρώ.
www.ertnews.gr