Είναι στιγμές που μέσα από τον αθλητισμό αναδεικνύονται ιστορίες που αξίζουν της προσοχής όλων μας, ενώ παράλληλα αποτελούν σημείο αναφορά.
Μια τέτοια ιστορία είναι κι αυτή της Σόνιας Τσεκίνη, της 45χρονης μαραθωνοδρόμου που την περασμένη Κυριακή 14 Νοεμβρίου έτρεξε στον 38ο Αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας (χρόνος 2:52:35) και την Κυριακή 21 Νοεμβρίου ετοιμάζεται να τρέξει στον 15ο διεθνή μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος». Στο μεσοδιάστημα πραγματοποιεί ακτινοβολίες στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Θεαγένειο» όπου και τη συναντήσαμε.
Η Σόνια Τσεκίνη μίλησε στην Ελληνική Ραδιοφωνία και στην εκπομπή της ΕΡΑσπορ 101,8 «Πρωινός Μπαλαδόρος» με τον Τάσο Επιτρόπου και δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για την αγάπη που εισπράττει καθημερινά από τον κόσμο, αλλά και την αισιοδοξία της πως θα νικήσει τον καρκίνο.
«Τρέχω για τις φίλες μου που εγχειρίστηκαν όπως κι εγώ», είπε αρχικά. «Διαγνώστηκα με καρκίνο στο στήθος τον Ιανουάριο του 2021 και τον Αύγουστο εγχειρίστηκα αφαιρώντας το μαστό. Λίγη ώρα πριν μπω στο χειρουργείο, βγήκα από το δωμάτιό μου στο μπαλκόνι και άρχισα να τρέχω σε αυτό, δίνοντας κουράγιο πρώτα σε μένα, αλλά και σε όλους τους ασθενείς του ορόφου που κυριολεκτικά ανέβηκε η ψυχολογία τους. Έκανα έξι ολόκληρα χιλιόμετρα εκεί στο μπαλκόνι, μετά έκανα ένα ντουζ και μετά ήρθαν οι νοσοκόμες για να με συνοδεύσουν στο χειρουργείο», είπε. Τι θάρρος!
Η 45χρονη Σόνια γεννήθηκε στο Ελμπασάν της Αλβανίας και σπούδασε στη γυμναστική ακαδημία στα Τίρανα. Οι μαραθώνιοι ήταν πάντα η αδυναμία της. Λίγο μετά τα 20 της ήρθε στην Ελλάδα κι από τότε μένει στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς. Δημιούργησε οικογένεια και έχει δύο κόρες, 16 και 11 ετών, ενώ εργάζεται ως μαγείρισσα. «Πάντα οι συνθήκες επιβίωσης ήταν δύσκολες. Το πρωί δούλευα σε εστιατόριο ως μαγείρισσα και το βράδι έκανα λάντζα. Ποτέ όμως δεν άφησα την άθληση και το τρέξιμο, ενώ έχω συμμετάσχει σε πολλούς μαραθώνιους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έτρεξα σε ηλικία 17 ετών σε μαραθώνιο στην Αλβανία και τότε είχα κάνει 2 ώρες και 36 λεπτά. Έχω αγωνιστεί στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στην Τσεχία και στην Ελλάδα», συμπληρώνει η ίδια.
Στον μαραθώνιο της Αθήνας η μεγάλη κόρη της, της ζήτησε να υποσχεθεί ότι αν αισθανθεί πόνο, να εγκαταλείψει τον μαραθώνιο: «Ήμουν τρίτη και στα τελευταία τρία χιλιόμετρα φοβήθηκα λίγο, γιατί αισθάνθηκα έναν σφάχτη στο σημείο που εγχειρίστηκα και αφαίρεσα τον μαστό και κρατήθηκα, αλλά τερμάτισα» είπε.
Η συμμετοχή της στον μαραθώνιο της Αθήνας, αλλά και αυτός στη Θεσσαλονίκη είναι μια υπόσχεση ζωής της Σόνιας στις κοπέλες που γνώρισε στο «Θεαγένειο» νοσοκομείο και οι οποίες κι αυτές κάνουν χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες.
«Πριν λίγο καιρό τις ενημέρωσα ότι γράφτηκα στον μαραθώνιο της Αθήνας. Με ρώτησαν αν θέλω να τρέξω και απάντησα ναι. Τότε μου είπαν «θα το κάνεις για εμάς. Μόνο που θα πας και θα είσαι εκεί εμείς θα είμαστε χαρούμενες». Και τώρα στον μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης θα τρέξω για αυτές. Είναι όλες τους από τη Θεσσαλονίκη, θα είναι μαζί μου θα με περιμένουν στον τερματισμό», ανέφερε.
Η θεραπεία της εξελίσσεται πολύ καλά και οι γιατροί της επικροτούν την προσπάθειά της να τρέχει με τη συμβουλή να «ακούει» το σώμα της και να ξέρει πότε να σταματά. Εξάλλου, για τη μαραθωνοδρόμο Σόνια Τσεκίνη δεν είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει να τα προλαβαίνει όλα έτσι ώστε να έχει χρόνο για προπόνηση και τρέξιμο. Άλλωστε, όπως είπαμε, μέσα από τον αθλητισμό αναδεικνύονται ιστορίες που αξίζουν της προσοχής όλων μας και αποτελούν από μόνες τους «μήνυμα ζωής». Ειδικά όταν αυτό το μήνυμα συνοδεύεται από το γλυκό, γεμάτο αισιοδοξία χαμόγελο της Σόνιας…