24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Σπ. Μάμαλης: Να αναπτυχθεί ξανά το παραγωγικό μοντέλο στα καμένα – Αναγκαία η εκπαίδευση απέναντι στις καταστροφές (video)

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Στο πρόβλημα επιβίωσης που θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι που ζούσαν από το δάσος στις πυρόπληκτες περιοχές αναφέρθηκε ο Σπύρος Μάμαλης, Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις έξι», κάνοντας λόγο για άμεση αρωγή της Πολιτείας ώστε να συγκρατήσει τον αγροτικό κόσμο στην ύπαιθρο.

«Η καταστροφική πυρκαγιά άφησε άφησε πίσω της ένα μεγάλο περιβαλλοντικό και παραγωγικό πρόβλημα για τους κατοίκους των περιοχών, οι οποίοι σε ένα μεγάλο βαθμό ζούσαν από το δάσος και τις δραστηριότητες γύρω από αυτό είτε αυτοί είναι μελισσοκόμοι, ρυτινοσυλλέκτες, άνθρωποι που ασχολούνταν με τα φρούτα του δάσους και τα μανιτάρια. Οι άνθρωποι αυτοί θα αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. Η αρωγή της Πολιτείας στο να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τους ανθρώπους σε αυτή την περιοχή θα πρέπει να είναι άμεση», δήλωσε ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. 

Μιλώντας για τις καταστροφές στην Ηλεία, όπου η καταστροφή στις ελαιοκαλλιέργειες είναι μεγάλη, ο κ. Μάμαλης είπε ότι θα πρέπει να γίνουν στοχευμένα προγράμματα για να βοηθήσουν τον τοπικό πληθυσμό να παραμείνει στις εστίες του, να επενδύσει ξανά στη γη ώστε να μην αφεθεί η γη και να αναπτυχθεί ξανά το παραγωγικό μοντέλο το οποίο προϋπήρχε μέχρι σήμερα.

«Αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο θα πρέπει να καταρτίσει άμεσα το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μαζί με την Ελληνική Κυβέρνηση και εμείς είμαστε στη διάθεση όλων να βοήσουμε».

Πώς πρέπει να γίνουν οι αναδασώσεις

«Η φυσική αναγέννηση του δάσους είναι μια εξελικτική διαδικασία η οποία επαναλαμβάνεται ανά τους αιώνες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε το δάσος να αναγεννηθεί από μόνο του και δούμε ότι σε κάποια σημεία δεν αναγεννάται τότε πρέπει να παρέμβουμε», είπε ο κ. Μάμαλης, ο οποίος διευκρίνισε ότι συνήθως τα δάση από πεύκα χρειάζονται είκοσι χρόνια για να αναγεννηθούν πλήρως.

Και όπως επισήμανε ο κ. Μάμαλης, ως γεωπόνος, πριν γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα υδρονομικά έργα, τα οποία θα συγκρατήσουν το έδαφος στα μέρη όπου υπάρχει κλίση πάνω από 30% και δεύτερον θα προστατεύσουν τους τοπικούς πληθυσμούς από πλημμύρες. «Άμεσα θα πρέπει να γίνουν όλες οι μελέτες ώστε να συγκρατήσουμε τη γη, να κάνουμε χαρτογράφηση των περιοχών και στη συνέχεια να κάνουμε εκτίμηση όλων των χειμαρικών λεκανών απορροής των καμένων εκτάσεων».

Απαραίτητη η εκπαίδευση των κατοίκων

Αναφερόμενος στο θέμα της εκπαίδευσης του τοπικού πληθυσμού ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είπε ότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και υπάρχουν πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν σε αυτόν τον τομέα.

«Να εκπαιδεύσουμε τον πληθυσμό, είτε είναι υπάλληλοι περιφερειών και δήμων είτε είναι τοπικός πληθυσμός, ώστε να προφυλαχθούν από τα επικίνδυνα αυτά φαινόμενα. Να μάθουν δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν τα περιστατικά τα οποία θα συμβούν με μια ξαφνική βροχή».

Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μάμαλης: «Διάβασα τη μελέτη της πυροσβεστικής για την ανθρωποκτόνο πλημμύρα στη Μάνδρα και τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που έλεγε ότι αν είχαμε εκπαιδεύσει τον πληθυσμό θα είχαμε θρηνήσει τα μισά θύματα…»

 

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Apple: Καθυστερεί την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο

Next Article

Βρέθηκαν υπολείμματα φωτοβολίδας στην φωτιά του Δασκαλειού Κερατέας – Ανησυχία για τις αναζωπυρώσεις στα Βίλια

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: