Σε μείζον ζήτημα διαρκείας εξελίσσεται ο πληθωρισμός στα τρόφιμα. Μάχη δίνουν καθημερινά οι καταναλωτές αναζητώντας εκπτώσεις ή προσφορές σε βασικά είδη διατροφής, καθώς το κόστος του οικογενειακού τραπεζιού παραμένει στα ύψη.
Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, όπως δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, επέστρεψε σε διψήφιο ποσοστό και διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 10,4% από 9,8% το Μάιο και 9,6% τον Απρίλιο.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία θα ανακοινώσει την Παρασκευή τον πληθωρισμό Ιουνίου για τη χώρα μας, οι μεγαλύτερες αυξήσεις για το μήνα Μάιο ήταν στα γαλακτοκομικά και αυγά 18%, στα έλαια και λίπη 15,8%, στα κρέατα 11,9% και στο ψωμί και δημητριακά 11,1%.
Προβληματισμό δημιουργεί διεθνώς ο λεγόμενος «πληθωρισμός απληστίας» και ο ρόλος που παίζουν σε αυτόν τα υψηλά κέρδη των επιχειρήσεων, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, να στέλνει στην αγορά μήνυμα συγκράτησης των ανατιμήσεων.
Από την πλευρά του ο επιχειρηματικός κόσμος υποστηρίζει πως η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας από την πανδημία, την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την κλιματική κρίση αποτελούν μακροχρόνιους παράγοντες που δεν αναμένεται να επιλυθούν άμεσα. «Για να είμαστε ειλικρινείς, ειδικά οι εισηγμένες επιχειρήσεις δεν μπορούν να περικόψουν περιθώριο κέρδους γιατί νιώθουν την ανάσα των αγορών στην πλάτη τους, όσο κι αν μας πιέσουν οι πολιτικοί» δηλώνει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος.
Ολιγοπωλιακά φαινόμενα, αυξημένο κόστος παραγωγής και υψηλό περιθώριο κέρδους, είναι οι βασικές αιτίες του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεώργιο Μπάλτα.
Με δεδομένο ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2% στην ευρωζώνη δεν είναι πιθανό να συμβεί στο άμεσο διάστημα, οι περισσότεροι αναλυτές μιλούν για τουλάχιστον δύο αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ │ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Άκης Αθανασόπουλος, Ραλλού Αλεξοπούλου
www.ertnews.gr