Η Porsche είναι ο τελευταίος μεγάλος επενδυτής που ποντάρει στη διαστημική βιομηχανία για την ανάπτυξη μελλοντικών τεχνολογιών.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει στο γερμανικό startup Isar Aerospace, που θέλει να ανταγωνιστεί την Blue Origin του Τζεφ Μπέζος και την SpaceX του Ίλον Μασκ, στην παραγωγή πυραύλων και τις υπηρεσίες εκτόξευσης δορυφόρων.
Ενώ οι εταιρείες Blue Origin και SpaceX υποστηρίζονται από δισεκατομμυριούχους και ήδη προγραμματίζουν επανδρωμένες διαστημικές αποστολές, η Isar Aerospace πιστεύει ότι μπορεί να έχει έναν ρόλο στην αναπτυσσόμενη αγορά για την εκτόξευση μικρών δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η εταιρεία σχεδιάζει ήδη την πρώτη της δοκιμαστική πτήση για το επόμενο έτος.
Η Porsche μαζί με την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων HV Capital και την ελβετική τράπεζα Lombard Odier έδωσαν στην εταιρεία 75 εκατομμύρια δολάρια, στο πλαίσιο γύρου χρηματοδότησης ύψους 165 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει και υφιστάμενους επενδυτές. Η Porsche δήλωσε ότι θα λάβει ένα «χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό συμμετοχής».
«Η χρηματοδότηση θα επιτρέψει στην Isar Aerospace να επενδύσει περαιτέρω στην υποδομή εκτόξευσης, δοκιμών και κατασκευής για την αυτοματοποιημένη παραγωγή πυραύλων και τις εμπορικές της δραστηριότητες», ανέφερε η νεοφυής εταιρεία σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα.
Η εμπορική ζήτηση για την εκτόξευση μικρών δορυφόρων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς οι εταιρείες σε παραδοσιακούς και αναδυόμενους κλάδους θα βασίζονται περισσότερο στη δορυφορική τεχνολογία για την εκτέλεση εφαρμογών λογισμικού.
Τον περασμένο μήνα, η SpaceX μετέφερε 88 δορυφόρους σε τροχιά με μία μόνο εκτόξευση πυραύλου, για λογαριασμό διαφόρων πελατών. Την ίδια ημέρα, η Virgin Orbit – η οποία προέκυψε από την Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον το 2017 – έστειλε στο διάστημα δορυφόρους για λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, του πολωνικού startup SatRevolution και της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας των Κάτω Χωρών.
«Το διάστημα θα γίνει μια βασική τεχνολογική πλατφόρμα για πολλές βιομηχανίες παγκοσμίως και αυτό θα φέρει εξελίξεις και νέες δυνατότητες, καθώς και εφαρμογές έξυπνης γεωργίας και επιτήρησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Isar Aerospace.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η παγκόσμια αγορά υπηρεσιών διαστημικής εκτόξευσης αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027, εκ των οποίων σχεδόν το ένα τρίτο θα προέρχεται από την ανάπτυξη μικρών και μεσαίων δορυφόρων.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η οικονομικά αποδοτική και ευέλικτη πρόσβαση στο διάστημα θα αποτελέσει παράγοντα καινοτομίας σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας», δήλωσε ο Λούτζ Μέσκε στέλεχος της Porsche SE και υπεύθυνος για τη διαχείριση επενδύσεων.
«Με την Isar Aerospace, επενδύουμε σε μια εταιρεία που έχει πολλές πιθανότητες να καθιερωθεί ως κορυφαίος ευρωπαίος κατασκευαστής οχημάτων εκτόξευσης», πρόσθεσε.
Αν και πρόκειται για μια σχετικά μικρή συμφωνία για την Porsche, είναι μια αξιοσημείωτη κίνηση για μια επιχείρηση που έχει επενδύσει σε συντριπτικό βαθμό σε επιχειρήσεις αυτοκινήτων και αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα της διαστημικής κούρσας που διεξάγεται μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών και των δισεκατομμυριούχων υποστηρικτών τους.
Η Isar Aerospace έχει πλέον συγκεντρώσει 180 εκατ. δολάρια από το 2018, μεταξύ άλλων από την Airbus και το πρώην στέλεχος της SpaceX Bülent Altan. Ισχυρίζεται ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών εκτόξευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Airbus (EADSF) είναι ένας από τους πρώτους πελάτες της.
Τον Μάιο, η διαστημική υπηρεσία της Γερμανίας υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία για την εκτόξευση δύο δορυφόρων σε τροχιά, για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης.
ΠΗΓΗ: CNN
www.ertnews.gr