24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων όσοι έλαβαν αποζημίωση για μειωμένα ενοίκια

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων όσοι έλαβαν αποζημίωση για μειωμένα ενοίκια

Στην παγίδα των τεκμηρίων κινδυνεύουν να πέσουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων παρά το γεγονός ότι το 2020 έλαβαν αποζημίωση για τα μειωμένα ενοίκια εξαιτίας της πανδημίας.

Σε εγκύκλιο της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δίνει διευκρινίσεις για τις αποζημιώσεις που έλαβαν φέτος, αλλά και για τους συμψηφισμούς που έγιναν με φορολογικές οφειλές, σε χιλιάδες ιδιοκτήτες και περίμεναν ότι έτσι θα καλύψουν μέρος των τεκμηρίων τους.

Τα νέα ωστόσο από πλευράς ΑΑΔΕ δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα καθώς σύμφωνα με τις διευκρινίσεις , οι αποζημιώσεις που έλαβαν για την μείωση των ενοικίων από την αρχή της πανδημίας έως και τον Οκτώβριο του 2020 δεν καλύπτουν τεκμήρια διαβίωσης στις φετινές τους φορολογικές δηλώσεις.

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, οι συμψηφισμοί φορολογικών υποχρεώσεων ούτως ή άλλως δεν αναγνωρίζονται για την κάλυψη τεκμηρίων. Αντίθετα, αν και τα ποσά των αποζημιώσεων που τους δόθηκαν για την κάλυψη των απωλειών τους από τις μειώσεις ενοικίων των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, αναγνωρίζονται προκειμένου να καλυφθεί μέρος των τεκμηρίων τους, αυτό δεν θα γίνει στη φετινή αλλά στην επόμενη φορολογική τους δήλωση.

Όπως εξηγεί η εγκύκλιος, τα συγκεκριμένα ποσά δεν μπορούν να υπολογιστούν στις φετινές δηλώσεις, καθώς τους καταβλήθηκαν το 2021 με αποτέλεσμα να θεωρούνται περσινά εισοδήματα.

Σε αυτό πλαίσιο η ΑΑΔΕ στην ερώτηση ποια από τα ποσά μπορούν να καλύψουν μέρος των τεκμηρίων στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, δίνει τις εξής διευκρινίσεις:

1) Τα ποσά που συμψηφίστηκαν εντός του 2020 με οφειλές στη φορολογική διοίκηση, λόγω είσπραξης μειωμένου μισθώματος, δεν αναγράφονται στη δήλωση, καθώς οι συμψηφισμοί φόρων δεν δύναται να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

2) Τα ποσά των αποζημιώσεων που έλαβαν οι φορολογούμενοι επειδή εισέπραξαν μειωμένα μισθώματα μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, λόγω COVID-19, θα αναγραφούν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του επόμενου φορολογικού έτους, καθώς χορηγήθηκαν εντός του 2021.

Επίσης η ΑΑΔΕ υπενθυμίζει ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2020, προκειμένου να δηλωθούν ως ανείσπρακτα τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, αρκεί αυτό να γνωστοποιηθεί στην αρμόδια εφορία με εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης λόγω μη καταβολής του μισθώματος ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων (με την έκθεση επίδοσης).

Η γνωστοποίηση αυτή μπορεί να γίνει, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με συστημένη επιστολή, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή με κατάθεση αυτοπροσώπως αντιγράφων στη ΔΟΥ



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Χαλάρωση μέτρων: Ανοίγουν παιδότοποι, λούνα παρκ, θεραπευτικά λουτρά και μασάζ – Οι ημερομηνίες

Next Article

Καρολάιν: Κρίμα κυρία Ζαΐρη, που δεν την δολοφόνησαν αλλοδαποί….

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: