Με την ομιλία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη – αν και αρκετά καθυστερημένα – ξεκινήσε η κρίσιμη όπως όλα δείχνουν συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σε τεταμένο κλίμα ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που ξεκινά με ομιλία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.
Ένταση επικράτησε από το πρώτο λεπτό, όταν υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελακη, που δεν είναι μέλη του οργάνου, προσπάθησαν να εισέλθουν στην αίθουσα. Υπήρξε διακοπή επειδή φώναζαν ότι δεν τους αφήνουν να μπουν.
Ο Στέφανος Κασσέλακης τόνισε αρχικά πως δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει μπροστά με δηλώσεις Κατρουγκαλου για τοπικά νομίσματα, με μέλη από το κοινό να απαντούν πως μπορεί να τα πει στο Μαϊάμι αυτά.
Δείτε live εικόνα
Σημειώνεται πως νωρίτερα, με κείμενό της, η τάση της Έφης Αχτσιόγλου αμφισβήτησε ευθέως την ηγεσία Κασσελάκη.
Η ώρα της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ
Όπως προανήγγειλε την Παρασκευή με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανάρτησε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Κασσελάκης θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή να εγκρίνει δημοψήφισμα προκειμένου τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος να αποφασίσουν για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών που έχει παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα.
Με την πρόταση φέρονται να διαφωνούν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Χορός… αποχωρήσεων
Την Παρασκευή την αποχώρησή τους από το κόμμα ανακοίνωσαν δύο στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο υπό διαγραφή Πάνος Σκουρλέτης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει: «Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Οι τελευταίες βαριές εκλογικές ήττες είναι η κατάληξη μιας σειράς λανθασμένων επιλογών που έγιναν μετά το 2019. Οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υλοποιούν ένα σχέδιο διχασμού και ρήξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά και την πολιτική Στ. Κασσελάκης».
Στην δική του ανακοίνωση ο κ. Βούτσης ενημερώνει ότι «δεν θα παραστώ στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εφόσον με την παρούσα επιστολή μου δεν θα είμαι πλέον μέλος του κόμματος, του οποίου υπήρξα συνιδρυτής και συνδιαμορφωτής της ταυτότητας και των πολιτικών του μέχρι και σήμερα. Εκτιμώ ότι το κόμμα μας, αντί της αναγκαίας ανασύνταξης με πανστρατιά όλων των δυνάμεων του, υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη. Διαμορφώνεται, με αποκλειστική ευθύνη του νέου προέδρου και της περί αυτόν νέας ηγετικής ομάδας ένα κόμμα, που ανομολόγητα προσώρας απομακρύνεται από την Αριστερά και θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στο χώρο του πολιτικού Κέντρου».
Δύο ημέρες νωρίτερα την δική του αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης ο οποίος ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. «…Κάθε διάλογος ουσίας έχει χάσει το πεδίο του. Κάθε έννοια κόκκινης γραμμής έχει ήδη καταπατηθεί, πριν από την εκλογή προέδρου και μετά. Η Αριστερά δεν έχει θέση δυστυχώς στο “κόμμα Κασσελάκη-Παπά-Πολάκη”», αναφέρει μεταξύ άλλών.
Η εβδομάδα άνοιξε με την εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» που φιλικά πρόσκειται στην «Ομπρέλα». Εκεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε την δική του αποχώρηση: «Όταν κατέβηκα υποψήφιος πρόεδρος, είπα είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των ανθρώπων της Αριστεράς. Λυπάμαι το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αυτή η περηφάνια σ΄ αυτό το κόμμα. Το ερώτημα είναι εάν με αυτό το τοξικό κλίμα, μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα».
Δύο ημέρες μετά την εκδήλωση δημοσιεύθηκε κείμενο με 1300 υπογραφές μελών της Ομπρέλας.
Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Εμείς, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είμαστε βαθιά ανήσυχοι και ανήσυχες για το παρόν και κυρίως για το μέλλον του κόμματός μας. Όλοι και όλες διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε αποδρομή. Μέχρι πρόσφατα πολλοί/ές τρέφαμε την ελπίδα ή την αυταπάτη ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διεξαγόταν μια θεμιτή και θεσμικά εξασφαλισμένη αντιπαράθεση, που θα μπορούσε να επιλυθεί με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες. Κοινός παρονομαστής των ανησυχιών μας σήμερα είναι η συλλογική αίσθηση ότι μετέχουμε σε ένα κόμμα που τείνει να μην έχει, με οποιοδήποτε πολιτικό σκεπτικό, σχέση με την Αριστερά. Όλα όσα γνωρίζαμε για τη φυσιογνωμία και τις κοινωνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν, αλλάζουν βίαια και μονομερώς. Παρ’ όλα αυτά, ή ακριβώς για όλα αυτά που ζούμε, η διέξοδος είναι Αριστερά».
Τα τέσσερα σενάρια για τη σημερινή ψηφοφορία
Την Παρασκευή το Dnews παρουσίασε τα τέσσερα βασικά σενάρια για τις κρίσιμες εξελίξεις στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή:
Σενάριο 1ο: Υποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη και απόσυρση του δημοψηφίσματος
Αυτό το σενάριο μοιάζει εξωπραγματικό, καθώς θα ήταν πλήρως ασύμβατο με το προφίλ που έχει αναδείξει για τον εαυτό του ο Στέφανος Κασσελάκης (του υπεράνω όλων αρχηγού που επικοινωνεί απευθείας με τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και του φανατισμού που καταγράφεται ανάμεσα στους υποστηρικτές του, οι οποίοι επιθυμούν έντονα τον εξοβελισμό των παλιών στελεχών της Κουμουνδούρου. Μια τέτοια επιλογή ουσιαστικά θα του δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα νομιμοποίησης και επομένως θα τον καθιστούσε ευάλωτο σε αμφισβητήσεις.
Σενάριο 2ο: Ο Κασσελάκης κερδίζει τη ψηφοφορία
Το σενάριο αυτό θα ισχυροποιούσε τον κύριο Κασσελάκη, αλλά δεν θα επέλυε το τεράστιο τραύμα και έλλειμα εμπιστοσύνης σε πολύ μεγάλο μέρος της ανώτατης στελέχωσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αντίστοιχα σε μεγάλο μέρος της βάσης. Ουσιαστικά θα άνοιγε τον δρόμο για αθρόες αποχωρήσεις, πολύ πιο κεντρικών στο εσωκομματικό σκηνικό στελεχών, πέρα από αυτές της «Ομπρέλας» και των «6+6».
Σενάριο 3ο: O Κασσελάκης χάνει τη ψηφοφορία και αμφισβητείται η ηγεσία του
Αν κερδίσουν όσοι δεν θέλουν δημοψήφισμα (κάτι που είναι ίσως πιο πιθανό) αρχίζει η σταδιακή αμφισβήτηση της ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη, κάτι που μπορεί να καταλήξει είτε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό του με τα παλιά στελέχη, είτε στην ενεργοποίηση διαδικασιών αντικατάστασης του. Το τελευταίο ενδεχόμενο, ως σχεδιασμός, δεν υπήρχε στον ορίζοντα σχεδόν κανενός, τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές, αλλά τώρα επιταχύνεται. Παρόλα αυτά, δεν θα είναι εύκολο να ξεκινήσουν μέσα στην ΚΕ οι διαδικασίες καθαίρεσης του, καθώς δεν είχε προετοιμαστεί η απαιτούμενη συσπείρωση δυνάμεων για μια τέτοια προοπτική.
Σενάριο 4ο: Ο Κασσελάκης χάνει τη ψηφοφορία και μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα χωρίς όργανα
Η καταψήφιση της πρότασης Κασσελάκη, δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσει στην αμφισβήτηση του είτε επειδή η άλλη πλευρά δεν μπορεί να συνεννοηθεί σε αυτή την κατεύθυνση (προβλέπονται, πάντως, σχετικές καταστατικές διαδικασίες) είτε επειδή ο ίδιος θα προλάβει της εξελίξεις διαλύοντας τα όργανα και παίρνοντας τα κλειδιά του κόμματος αποκλειστικά στα χέρια του. Προφανώς, σε μια τέτοια περίπτωση καθοριστικός παράγοντας θα είναι το πέρασμα «στο προσκήνιο» της βάσης των φανατικών υποστηρικτών του νέου προέδρου. Η διάλυση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα ψηφοφορίας θα μπορούσε να ήταν μια μορφή ενεργοποίησης αυτού του παράγοντα. Προφανώς, μια τέτοια εξέλιξη θα είχε χαρακτήρα τεράστιας έντασης, έως αντεγκλήσεων και προπηλακισμών, κάτι για το οποίο έχει ήδη καλλιεργηθεί το έδαφος στα σόσιαλ μίντια.