Περιγράφοντας ένα περιβάλλον παγκόσμιας ρευστότητας, που αποτελεί το πρελούδιο ενός δύσκολου χειμώνα σε διεθνές επίπεδο, ο πρωθυπουργός αναδεικνύει ως κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Η Ρωσία επιτίθεται συνολικά πλέον στην Ευρώπη, με όπλο το φυσικό αέριο», τόνισε, από το βήμα του υπουργικού συμβουλίου.
«Όλα πια δείχνουν πως η Μόσχα επιδιώκει μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή, αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της […] Και όσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να δουν πόσο οργανωμένοι είναι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια και πώς η ακρίβεια επιχειρείται να γίνει καταλύτης, ώστε να μεγεθύνονται επιμέρους ζητήματα και να αμφισβητούνται, ενίοτε συνολικά, εθνικές κυβερνήσεις […] Ο κύριος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Ερντογάν, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το μείγμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι το κλειδί της ισορροπίας για την κυβέρνηση, με τον κ. Μητσοτάκη να διαμηνύει, σύμφωνα με πληροφορίες στους υπουργούς του, ότι η κυβέρνηση δεν θα ενδώσει σε πιέσεις πέραν των ανώτατων ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών.
«Τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες. Ακούω ή διαβάζω – πάντα συμβαίνει αυτό ξέρετε πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – για ένα «τσουνάμι» επικείμενων παροχών, τα οποία συχνά δημιουργούν και ψεύτικες προσδοκίες. Σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, ο δημόσιος διάλογος είναι καλό να βασίζεται στον ρεαλισμό και ο αληθινός πληθωρισμός δεν χτυπιέται με πλαστές πληθωριστικές υποσχέσεις […] Εξαντλούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, χωρίς όμως να τα καταργούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα συζητήσεις, στην ομιλία της 10ης Σεπτεμβρίου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει:
-Νέες επιδοτήσεις σε ρεύμα-φυσικό αέριο-καύσιμα.
-Μέτρα ανακούφισης απέναντι στην ακρίβεια.
-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες.
-Αύξηση στις συντάξεις (μετά από 12 χρόνια)
-Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.
-«Φθηνή» στέγη για νέα ζευγάρια και νέους εργαζόμενους.
-Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά.
-Αναστολή ΦΠΑ 24% στην οικοδομή για δύο χρόνια.
Ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει καμπάνια ενημέρωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας και προτάσσει την ανάγκη άμεσων δράσεων από την πλευρά των Βρυξελλών στο μέτωπο της ενέργειας.
«Πρέπει και πάλι το κράτος να δείξει τόλμη και ευαισθησία και η κοινωνία με τη σειρά της να δείξει υπευθυνότητα. Προσαρμόζουμε, ήδη, το σχέδιό μας για τις ενεργειακές ανάγκες που έρχονται, με σκοπό όχι μόνο την ενίσχυση των πιο αδύναμων, αλλά την μείωση, τη συνολική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την πριμοδότηση της έξυπνης κατανάλωσης […] Μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και την ενεργοποίηση της Τσεχικής Προεδρίας, θα πω «κάλιο αργά, παρά ποτέ». Θα επιμείνω, πάντως, ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς ενιαία αντίδραση στην κρίση της ενέργειας, θα μεγαλώνει τα προβλήματα για όλους τους Ευρωπαίους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο για τον κρίσιμο χειμώνα που έρχεται, τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας και την Ελλάδα του 2030.
Κερδίζει έδαφος η ελληνική πρόταση για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου
Ο επερχόμενος χειμώνας προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, που βλέπει τις τιμές στο μέτωπο της ενέργειας να καλπάζουν και τις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για στήριξη να πολλαπλασιάζονται.
Σε αυτό το περιβάλλον των ενεργειακών Συμπληγάδων, Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο αναζητούν τα επόμενα κομμάτια στο παζλ της θωράκισης των πολιτών, με τις παρεμβάσεις να ανακοινώνονται από τον κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που αυτό που ξεκαθαρίζεται, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι δεν πρόκειται να διαταραχθεί σε καμία περίπτωση η δημοσιονομική ισορροπία.
Επτά μήνες μετά τις προτάσεις της Ελλάδας για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου με αυτές του ρεύματος, που βρήκαν τη στήριξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, η κυβέρνηση βλέπει με ικανοποίηση τις προτάσεις αυτές να κερδίζουν έδαφος.
Η συμμαχία των χωρών του Νότου παραμένει ισχυρή, οι επόμενες συναντήσεις των 27 ηγετών είναι καθοριστικές όσον αφορά στη λήψη κοινών αποφάσεων και πλέον οι αποκαλούμενες και «φειδωλές» χώρες του Βορρά καλούνται και αυτές με τη σειρά τους να καλύψουν τα βήματα προς μία συνολική απάντηση. Άλλωστε και αυτές βρίσκονται ήδη στη δίνη της κρίσης.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος
Η Ευρώπη θωρακίζεται
Μέσα στην ενεργειακή καταιγίδα μια μικρή ακτίδα αισιοδοξίας, για πρώτη φορά μετά από μήνες, διαφαίνεται για την Ευρώπη.
Μια προς μια οι χώρες ανακοινώνουν πως γεμίζουν ικανοποιητικά τις αποθήκες αερίου. Η Ευρώπη κατά μ.ο προσεγγίζει το 80% πληρότητας των αποθηκών αερίου, η Γερμανία επίσης 80%, η Γαλλία βρίσκεται στο 91,5%.
Η εξέλιξη αυτή λειτούργησε – ίσως πρόσκαιρα – θετικά για την αγορά και οι τιμές του φυσικού αερίου εμφανίζουν ελαφρώς πτωτική τάση. Παρά την πτώση βέβαια, η τιμή του αερίου είναι 420 % υψηλότερη σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι.
Γεγονός που εξανάγκασε τους Σκότους να βγουν στου δρόμους και να κάψουν τους λογαριασμούς ρεύματος σε μια κίνηση διαμαρτυρίας.
Στη Βρετανία χιλιάδες παμπ απειλούν με λουκέτο λόγω αυξημένου ενεργειακού κόστους κάνοντας έξαλλους τους θαμώνες.
Ενώ η Ισπανία μετά τον πρωτοφανή καύσωνα και ξηρασία που αντιμετώπισε, τώρα πρέπει να διαχειριστεί και τη μειωμένη αγροτική παραγωγή λαδιού σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Ενεργειακή και κλιματική κρίση δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την ευζωία και την οικονομία της Ευρώπης.
Ήδη η ποσότητα του ρωσικού αερίου έχει μειωθεί στο 20% της κανονικής ροής, ενώ γαλλική ENGIE ενημερώθηκε από τη Gazprom ότι θα πάρει ακόμη λιγότερο αέριο.
Το Κρεμλίνο συνεχίζει να κλιμακώνει και απειλεί με οριστικό κλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream ρίχνοντας το «ανάθεμα» στους Ευρωπαίους.
«Οι Ευρωπαϊκές χώρες είναι αυτές που έχουν επιβάλει κυρώσεις εναντίον μας, αυτές εμποδίζουν τις εργασίες συντήρησης στον αγωγό», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο υπουργός οικονομίας της Γερμανίας αναγκάζεται να παραδεχτεί πως η πλήρης διακοπή αερίου δεν αποτελεί θεωρητική απειλή αλλά σκληρή αλήθεια.
Η παρέμβαση στην αγορά ενέργειας δείχνει αναγκαία. Στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να μπει άμεσα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και σε βάθος χρόνου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αποσύνδεσης της τιμής φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρισμού. Κάτι που δεν θα ξεκινήσει πριν τη νέα χρονιά.
Εν τω μεταξύ Σολτζ και Σάντσεθ επαναβεβαίωσαν τα αισθήματα φιλίας μεταξύ Γερμανίας και Ισπανίας και ανέδειξαν την ανάγκη δημιουργίας πανευρωπαϊκού ηλεκτρικού δικτύου καθώς και αγωγών μεταφοράς αερίου από τρίτες χώρες.
Με τον Σάντσεθ να ρίχνει «σπόντες» για την απροθυμία της Γαλλίας να το εγκρίνει, «η Ισπανία έχει δυνατότητα αεριοποίησης του 30% του LNG στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή τη δυνατότητα, λόγω στενότητας του αγωγού. Πρέπει να το λύσουμε αυτό σε συμφωνία με την Ιταλία και τη Γαλλία».
Όσο και αν στη θεωρία διαφαίνονται κάποιες θετικές προοπτικές, δεν μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων που καλούνται αυτό το χειμώνα να επιλέξουν αν θα σιτιστούν ή αν θα ζεσταθούν.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου
Κίνδυνος ενεργειακό μπλακ άουτ στη Γαλλία
Παρόλο που η ρωσική Gazprom μειώνει την προμήθεια σε αέριο προς Γαλλία, τα αποθέματα της χώρας έχουν ξεπεράσει το 90%, με στόχο την πληρότητα μέχρι τον Νοέμβριο.
Αλλά το ποσοστό του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της Γαλλίας είναι μόλις 20%. Το μεγαλύτερο μέρος, 70%, καλύπτεται από την πυρηνική ενέργεια. Μόνο που 32 από τους 56 αντιδραστήρες βρίσκονται υπό συντήρηση, ορισμένοι για χρόνια.
Η γαλλική ΔΕΗ επανακρατικοπείται υπό το βάρος των λειτουργικών εξόδων και του κυβερνητικού πλαφόν στη λιανική τιμή πώλησης ρεύματος, ενώ η μεγαβατώρα έφτασε τα 1.000 ευρώ στη χονδρική.
Οι αγορές είναι νευρικές λόγω φόβων για το αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει ενεργειακά η Γαλλία το χειμώνα.
Η Γαλλία που μέχρι τώρα κάλυπτε τις ανάγκες της και εξήγαγε ρεύμα στην Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία και Ελβετία, κινδυνεύει με μπλακ άουτ αν ο χειμώνας είναι δύσκολος.
Το καλύτερο σενάριο είναι να μην χρειαστεί η κυβέρνηση να περιορίσει την εσωτερική κατανάλωση, αν υπακούσουν οι επιχειρήσεις και πάρουν οι ίδιες μέτρα. Αλλά ίσως να μην περισσεύει για εξαγωγή προς τις γειτονικές χώρες.
Η Ελβετία και Ιταλία ήδη προετοιμάζονται γι’αυτό το ενδεχόμενο.
Χειρότερο σενάριο για τη Γαλλία: περιορισμός στην εσωτερική κατανάλωση, χωρίς γαλλικό ρεύμα Ιταλία, Ελβετία, Μ. Βρετανία.
Καλύτερο σενάριο: ρεύμα για τους Γάλλους αλλά δεν περισσεύει για τις γειτονικές χώρες.
Ανταπόκριση από Παρίσι: Θωμαϊς Παπαϊωάννου
Η ισπανική πρόταση για αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας
Η Ισπανία νιώθει δικαιωμένη μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για επείγουσα παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πιέσεις της εδώ και ένα χρόνο για αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου που έπεφταν στο κενό, σήμερα υιοθετούνται από την Κομισιόν.
Τους δύο μήνες λειτουργίας της «Ιβηρικής εξαίρεσης» η Ισπανία εξοικονόμησε 1,3 δισ. ευρώ και η τιμή ηλεκτρικού ρεύματος είναι σχεδόν τρεις φορές χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η Γερμανία στηρίζει την ισπανική πρόταση κι αυτό εκφράστηκε στη σημερινή συνάντηση Σολτς – Σάντσεθ στη Γερμανία όπου συμφώνησαν να ασκήσουν πίεση στον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να άρει τις αντιρρήσεις του για την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού MidCat που θα συνδέει την Ισπανία και τη Γαλλία μέσω Πυρηναίων και θα διοχετεύει με φυσικό αέριο την κεντρική Ευρώπη.
Ανταπόκριση από Μαδρίτη: Δώρα Μακρή
www.ertnews.gr