Αυστηρό μήνυμα για προστασία των τόπων λατρείας έστειλε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη διάρκεια επαφών που είχε στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε σημαντικές επαφές στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και εκπροσώπους των Επισκοπικών Διασκέψεων της ΕΕ.
Με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Κομισιόν και Επίτροπο για την Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, με τον οποίο συζήτησαν για την προστασία των τόπων λατρείας, τις θρησκευτικές ελευθερίες και τον διαθρησκευτικό διάλογο». Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε «την αξία της ανάδειξης του ζητήματος της Αγίας Σοφίας στην καρδιά της Ευρώπης, στο κέντρο λήψης των αποφάσεων της ΕΕ, τις Βρυξέλλες, ως ένα αυστηρό μήνυμα καταδίκης της τουρκικής αυθαιρεσίας».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αφού εξέφρασε την υποστήριξή του στο έργο που επιτελεί η ΔΣΟ, ενημέρωσε, από την πλευρά του, για την πρωτοβουλία που είχε με την συνάδελφό του Επίτροπο, κ. Mariya Ivanova Gabriel, από τη Βουλγαρία, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της και τα ζητήματα Πολιτισμού, να στείλουν επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας, εκφράζοντας την αγωνία τους για την Αγία Σοφία, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσέφερε στον κ. Σχοινά, την ελληνική έκδοση του Τόμου «Αγιά Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο».
Με την Βουλγάρα Επίτροπο Πολιτισμού
Ακολούθως, ο επικεφαλής της ΔΣΟ είχε συνάντηση και με την Επίτροπο για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, κ. Mariya Ivanova Gabriel, την οποία, επίσης, ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της έκδοσης του Τόμου για την Αγία Σοφία. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφερόμενος στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί, επεσήμανε τις ανεπανόρθωτες ζημιές από την καθημερινή προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών, γεγονός το οποίο καταγγέλλουν και οι Τούρκοι αρχαιολόγοι.
Επιπλέον, την ενημέρωσε ότι ο Τόμος έχει μεταφραστεί και στην βουλγαρική γλώσσα και ότι, μεταξύ των 37 εκκλησιών που περιλαμβάνονται στην έκδοση, είναι δύο ιστορικοί ναοί που βρίσκονται στην Βουλγαρία, στην Μεσημβρία και την Σόφια. Μάλιστα, ο Γ.Γ. της ΔΣΟ προσφέροντας τον Τόμο στην Βουλγάρα Επίτροπο την προσκάλεσε να παραβρεθεί στις παρουσιάσεις που προγραμματίζονται, τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στην Σόφια.
Η κ. Mariya Ivanova Gabriel ευχαρίστησε για την ενημέρωση και σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα κοινοποίησε την πραγματοποίηση της συνάντησης, γράφοντας «Με χαρά καλωσόρισα τον δρ Μάξιμο Χαρακόπουλο, Γ.Γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και την ομάδα του. Επαινώ το πολύτιμο έργο σας για την προώθηση της θρησκευτικής και πολιτιστικής ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Σας ευχαριστούμε για αυτό το εμπνευσμένο αναμνηστικό έργο, με εκκλησίες από τη Μεσημβρία και τη Σόφια».
Με εκπροσώπους εκκλησιών ΕΕ
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ είχε συνάντηση με τον Γ.Γ. της Επιτροπής των Επισκοπικών Διασκέψεων της ΕΕ (COMECE), Ρωμαιοκαθολικό ιερέα π. Manuel Barrios Prieto, τον Σύμβουλο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της COMECE κ. Marek Misak, καθώς και τον Γ.Γ. της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) Dr Jørgen Skov Sørensen μαζί με την Εκτελεστική Γραμματέα της οργάνωσης κ. Κατερίνα Πεκρίδου, στην έδρα της COMECE στις Βρυξέλλες.
Ο Γ.Γ. της COMECE καλωσόρισε την αντιπροσωπεία της ΔΣΟ και εξέφρασε την διάθεσή του για συνεργασία με το θεσμό των Ορθοδόξων βουλευτών. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι «μοιραζόμαστε την αγωνία για την πορεία της Ευρώπης», ενώ εστίασε την παρέμβασή του «στην παραμέληση απο την ΕΕ της αναγνώρισης της χριστιανικής θρησκείας και παράδοσης ως θεμελιώδους στοιχείου της ευρωπαϊκής ταυτότητας».
Σημειώνεται ότι η «Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων της ΕΕ» (COMECE) ιδρύθηκε το 1980 αντικαθιστώντας το «Ευρωπαϊκό Ρωμαιοκαθολικό Πρακτορείο Πληροφοριών» (SIPECA). Η «Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών» (CEC) ιδρύθηκε το 1959 με σκοπό την προώθηση της συμφιλίωσης, του διαλόγου και των φιλικών σχέσεων μεταξύ των εκκλησιών της Ευρώπης. Συμμετέχουν 115 Ορθόδοξες, Προτεσταντικές, Αγγλικανικές και Παλαιών Καθολικών Εκκλησίες, απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και 40 συνδεδεμένες με αυτές οργανώσεις.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο αναπληρωτής Γ.Γ. της ΔΣΟ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο ταμίας κ. Σταύρος Κελέτσης και ο σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης.
Με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ κατά την παραμονή του στην έδρα της ΕΕ, τις Βρυξέλλες, είχε συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκθεσης φωτογραφιών του διεθνούς Διαγωνισμού της ΔΣΟ με θέμα με τους ναούς την Αγιά Σοφία, όπως και της παρουσίασης του Τόμου που εξέδωσε ο διακοινοβουλευτικός θεσμός. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο ταμίας της ΔΣΟ Σταύρος Κελέτσης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ευχαρίστησε για την ενημέρωση και προσφέρθηκε να συμβάλει με τη θεσμική του ιδιότητα στην υλοποίηση της δράσης για την Αγία Σοφία εντός του ευρωκοινοβουλίου.