Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη
“Ανάσα φρέσκου αέρα» είναι ο Τζο Μπάιντεν, λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός την πρώτη μέρα της Συνόδου των G7 στην Κορνουάλη. Η συνάντηση των επτά μεγαλύτερων οικονομιών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αρχικά είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται πρόσωπο με πρόσωπο από τότε που άρχισε η πανδημία. Έχουν να συζητήσουν πως θα προχωρήσουν στην αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας μετά την πανδημία της Covid-19.
Είναι το πρώτο διεθνές ταξίδι του Αμερικάνου προέδρου. Ο Μπόρις Τζόνσον χαιρετίζει την «άφθαρτη σχέση» του Ηνωμένου Βασιλείου με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος δεν προτιμά την φράση «ιδιαίτερη σχέση» που χρησιμοποιούσαν όλοι οι προκάτοχοι του, καθώς του φαίνεται «αδύναμη» ενώ δείχνει μια χώρα «σε στιγμή ανάγκης».
Οι 7 μαζί την ηγεσία της ΕΕ αντιμετωπίζουν μία παγκόσμια πρόκληση να δράσουν για την κλιματική κρίση. Η στιγμή χαρακτηρίζεται make or break.
“Νεκρές” γοργόνες “ξεβράζονται στις ακτές του όρμου όπου διεξάγεται η σύνοδος. Περιβαλλοντικές οργανώσεις διαμαρτύρονται ότι τα μέτρα “είναι σταγόνα στον ωκεανό”
Σήμερα έφτασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, Εμμανουέλ Μακρόν, η Άνγκελα Μέρκελ και Μάριο Ντράγκι όπως επίσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ.
Στο παρασκήνιο οι εντάσεις για το Brexit και συγκεκριμένα το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία αυξάνονται, με τον Μακρόν να κρατά σκληρή στάση λέγοντας: «τίποτα δεν είναι διαπραγματεύσιμο» σε σχέση με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.
Σε αυτή τη διένεξη μεταξύ των δύο πλευρών η ΕΕ βρίσκει έναν ίσως απροσδόκητο σύμμαχο για το παρελθόν, τον Αμερικανό Πρόεδρο ο οποίος παροτρύνει θερμά την διατήρηση της Συμφωνίας του Μπέλφαστ, τιμώντας έτσι την ιρλανδική καταγωγή του.
Πηγή: ΕΡΤ
www.ertnews.gr