24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Σύνοδος Κορυφής: Επί τάπητος ενεργειακή κρίση και μεταναστευτικό – Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας θέτει ο πρωθυπουργός (video)

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η ενεργειακή κρίση στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που έχει ήδη ταχθεί υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής απάντησης, ενημέρωσε τους ομολόγους του και για την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της περιοχής για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Τη γεωπολιτική διάσταση της ενεργειακής κρίσης και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ανέδειξε ο πρωθυπουργός. Με όχημα τη συζήτηση για την ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στο τραπέζι τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παρουσίασε τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης, που υπέγραψε η χώρα μας με την Αίγυπτο και που μπορεί να γίνει η γέφυρα της Αφρικής με την Ευρώπη, αλλά και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή, που μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα σε αυτή την προοπτική.

Το θέμα ανέπτυξε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όπου ενημέρωσε αναλυτικά για τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά».

EPA/YVES HERMAN / POOL

«Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες κοινή στρατηγική έναντι των αυξανόμενων τιμών στον ενεργειακό τομέα, σε μια προσπάθεια χάραξης γενικών κατευθυντήριων γραμμών όχι μόνο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης αλλά και για το μέλλον.

«Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι σαφές ότι η στρατηγική μας πρέπει να είναι η μαζική επένδυση στις καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διότι αυτή είναι η αξιόπιστη ενέργεια γιατί παράγεται στην Ευρώπη και είναι το μέλλον» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ απέδωσε την εκτόξευση των τιμών σε γεωπολιτικούς ελιγμούς, αναφερόμενος – εμμέσως πλην σαφώς – στη Ρωσία.

«Οι τιμές στην ενέργεια είναι οι συνέπειες ενός μεγάλου γεωπολιτικού παιχνιδιού με ισχυρή εξωτερική διάσταση» τόνισε ο κ. Μπορέλ.

Ένα μάλλον εκβιαστικό δίλημμα έθεσε στους Ευρωπαίους ο Βλαντιμίρ Πούτιν ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η χώρα του μπορεί να αυξήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω του Nord Stream 2, μόλις ο αγωγός πάρει το πράσινο φως από τη Γερμανία. Μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο στο Σότσι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε για ακόμα μία φορά τους Ευρωπαίους και την ενεργειακή τους πολιτική για την ενεργειακή κρίση.

Ο Βλ. Πούτιν εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή λείπουν από την Ευρώπη 70 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, τα οποία, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, μπορούν να καλυφθούν από το Nord Stream 2.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, η διαπραγμάτευση στο ενεργειακό είναι δύσκολη, με τις χώρες να είναι διχασμένες. Από την μία αυτές του νότου συνασπίζονται, βρίσκοντας απέναντί τους χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που δεν βλέπουν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, αναμένεται να ζητηθεί από τα κράτη μέλη να προχωρήσουν (όσα δεν το έχουν κάνει ήδη) με τις βραχυπρόθεσμες λύσεις ανακούφισης των καταναλωτών. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, μία γρήγορη απάντηση μπορεί να είναι η μείωση των φόρων και των εισφορών, που περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν.

Δεν αποκλείεται οι Ευρωπαίοι ηγέτες να «πετάξουν το μπαλάκι» στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις 26 Οκτωβρίου.

Εκτός από το ενεργειακό, την πανδημία και το μεταναστευτικό οι «27» καλούνται να βρουν λύση και σε μια εσωτερική κρίση: την άρνηση της Πολωνίας να αποδεχτεί την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έναντι των εθνικών δικαστηρίων.

«Δε θα ενεργήσουμε υπό την πίεση του εκβιασμού. Αλλά είμαστε έτοιμοι για διάλογο» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Στην τελευταία της, εκτός απροόπτου, Σύνοδο Kορυφής, ως καγκελάριος της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε μήνυμα διαλλακτικότητας και συμφιλίωσης, τονίζοντας πάντως ότι το Κράτος Δικαίου αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Ένωσης.

Μεταναστευτικό – Αν. Μεσόγειος: Τις τουρκικές προκλήσεις θέτουν Μητσοτάκης – Αναστασιάδης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, θα θέσουν την Παρασκευή και το μεταναστευτικό, στη σκιά των τουρκικών απειλών, αλλά και των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά και να υπογραμμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας για την εφαρμογή της συμφωνίας της με την Ε.Ε.

Με πολυδιάστατη διπλωματία η Αθήνα αναδεικνύει την τουρκική προκλητικότητα στις διεθνείς και διμερείς επαφές. Στη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε την ομόθυμη απαίτηση για αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα. Παρά τις διεθνείς πιέσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με απέλαση πρέσβεις δυτικών χωρών.

Στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο, με αιχμή τις μεταναστευτικές ροές και τις τουρκικές απειλές, οι «27» αναμένεται να στείλουν σαφές μήνυμα στην Άγκυρα. Στο σχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάνουν λόγο για «υβριδική απειλή» που θα τύχει ευρωπαϊκής απάντησης.

«Το Συμβούλιο δεν θα αποδεχθεί καμιά απόπειρα τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς. Kαταδικάζει τις πρόσφατες υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της Ε.Ε. και θα απαντήσει αναλόγως» επισημαίνεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ευρισκόμενος υπό πίεση τόσο από τις Βρυξέλλες, και την Ουάσιγκτον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την επιθετική ρητορική κατά της Δύσης, απειλώντας μάλιστα ακόμη και με απέλαση τους πρεσβευτές 10 χωρών, που ζητούν την αποφυλάκιση του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα.

«Είπα στον Υπουργό Εξωτερικών μας, ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτούς να τους φιλοξενούμε στη χώρα μας. Είναι δικό σας θέμα να κάνετε στην Τουρκία τέτοιο μάθημα; Ποιοι νομίζετε πως είστε;» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Ελλάδα, πλέον, είναι παρούσα και στην Λιβύη. Μετά το Ομάν, ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στην Τρίπολη, συμμετέχοντας στην Διεθνή Διάσκεψη για την σταθεροποίηση της χώρας.

«Η Ελλάδα σήμερα, παρά τις φιλότιμες, πρέπει να πω, προσπάθειες της Τουρκίας, επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη. (…) Γι’ αυτό υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο έχει απαραίτητες ενέργειες. Πρώτον, την διενέργεια εκλογών, ελεύθερων εκλογών και, δεύτερον, την αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας είχε επίσης επαφές με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ επισκέφθηκε και το γήπεδο που κατασκευάζουν Ελληνικές εταιρείες στην Λιβυκή πρωτεύουσα.

Στη Μόσχα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφάλισε ρωσική στήριξη έναντι των παράνομων τουρκικών απαιτήσεων και ενεργειών στην Κύπρο.

«Παραβιάζουν κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου, λειτουργούν αρνητικά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού και υπονομε΄θουν την σταθερότητα και την ασφάλεια σε μια περιοχη ιδιαίτερης σημασίας όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος» υπογράμμισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

«Συζητήσαμε λεπτομερώς το πρόβλημα της κυπριακής διευθέτησης. Ακούσαμε τις αξιολογήσεις των εταίρων που ήταν σημαντικές για εμάς. Επαναβεβαιώσαμε την θεμελιώδη θέση της Ρωσίας υπέρ της επίτευξης μιας δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης διευθέτησης του Κυπριακού, εντός του υφιστάμενου διεθνούς νομικού πλαισίου» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει σε ισχυρισμούς ότι Ελλάδα και Κύπρος παραβιάζουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο ενεργήσαμε για να καταστήσουμε σαφές ότι η κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο πλαίσιο της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή του στη Γαλλία για την «εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ 

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για τη Σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ, όπως επίσης και για την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. για τον καθορισμό «Στρατηγικής Πυξίδας».

Στο πλαίσιο της Συνόδου και κατόπιν αιτήματος του Χουλουσί Ακάρ, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Έλληνας υπουργός επέμεινε στην τήρηση των αρχών καλής γειτονίας για τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Όπως σημείωσε, για να γίνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται βελτίωση του κλίματος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε στον Τούρκο ομόλογό του πως η Άγκυρα θα πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και το Διεθνές Δίκαιο.

Αποστολή στις Βρυξέλλες: Δημήτρης Γκάτσιος
Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Κάτια Αντωνιάδη, Λήδα Παπαδοπούλου, Κλειώ Νικολάου

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Στη 15η θέση της UEFA η Ελλάδα

Next Article

Europa League: Λύγισε ο Ολυμπιακός στην Φρανκφούρτη

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: