Επτά βήματα για τη μακροζωία σύμφωνα με τους ειδικούς.
Το μυστικό της αθανασίας- που ψάχνει ο άνθρωπος εδώ και αιώνες- παραμένει άγνωστο. Μέχρι να βρεθεί κάποιο «μαγικό χάπι», υπάρχουν πιο απλές λύσεις που- σύμφωνα με τις έρευνες- αποτελούν τα «κλειδιά» της μακροζωίας.
Λίγο πολύ, όλοι έχουμε ακούσει για τα περισσότερα από αυτά τα- όχι και τόσο- μυστικά που χαρίζουν περισσότερα- και καλύτερα- χρόνια ζωής. Οι NYT τα έχουν συνοψίσει, σε μια λίστα με τα επτά «κλειδιά» της μακροζωίας. Και στο τέλος της, υπάρχει και το «plan b».
1. Κινηθείτε περισσότερο
Το πρώτο που συστήνουν οι ειδικοί είναι να παραμένουμε σωματικά δραστήριοι, γιατί η μία μετά την άλλη έρευνες δείχνουν ότι η γυμναστική μειώνει τον κίνδυνο του πρόωρου θανάτου.
Η σωματική δραστηριότητα κρατά υγιή την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα και προστατεύει από αρκετές χρόνιες ασθένειες που επηρεάζουν μυαλό και σώμα. Επίσης, ενδυναμώνει το μυικό σύστημα, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πτώσεων για τους ηλικιωμένους.
Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος γυμναστικής; Αυτή που θα απολαμβάνουμε περισσότερο, ώστε να την κάνουμε με συνέπεια. Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση προτείνει 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα.
2. Περισσότερα φρούτα και λαχανικά
Οι ειδικοί δεν προτείνουν κάποια συγκεκριμένη διατροφή, αλλά γενικά συμβουλεύουν να τρώμε με μέτρο, καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερες επεξεργασμένες τροφές. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα καλό τέτοιο μοντέλο και οι έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, διαβήτη και άνοια.
3. Κοιμηθείτε αρκετά
Ο ύπνος έχει καθοριστικό ρόλο στο να μεγαλώνουμε υγιείς. Επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η καλή ποιότητα ύπνου μπορεί να προσθέσει αρκετά χρόνια ζωής. Μάλιστα, ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου: μελέτη του 2021 έδειξε πως άνθρωποι που κοιμούνταν λιγότερες από πέντε ώρες διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
«Όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, χρειάζονται περισσότερο και όχι λιγότερο ύπνο», σύμφωνα με τη δρ. Άλισον Μουρ, καθηγήτρια Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, η οποία σημείωσε ότι η γενική σύσταση είναι 7-9 ώρες ύπνου.
Μην καπνίζετε, μην πίνετε πολύ αλκοόλ
Είναι γνωστό, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για κάθε είδους θανάσιμη ασθένεια. Οι ειδικοί όμως προειδοποιούν και για τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Πάνω από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες- ίσως και λιγότερο- αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, κολπική μαρμαρυγή, προβλήματα στο ήπαρ και επτά τύπους καρκίνου.
5. Διαχειριστείτε τα χρόνια νοσήματα
Οι προηγούμενες συμβουλές θα βοηθήσουν και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις αυτό δεν αρκεί. Έτσι, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθούν τις συμβουλές του γιατρού τους, για να έχουν υπό έλεγχο το χρόνιο νόσημα από το οποίο πάσχουν.
6. Προτεραιότητα οι σχέσεις
Η ψυχική υγεία πολλές φορές μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, αλλά είναι εξίσου σημαντική. «Η απομόνωση και η μοναξιά είναι τόσο επιβλαβής για την υγεία μας όσο και το κάπνισμα», υπογράμμισε η δρ. Άννα Τσανγκ, καθηγήτρια Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. «Μας θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια, καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό», συμπλήρωσε.
7. Υιοθετήστε θετική νοοτροπία
Ακόμα και το να σκεφτόμαστε θετικά μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η αισιοδοξία σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Επίσης, όσοι τα πάνε καλύτερα στα τεστ για την αισιοδοξία ζουν 5-15% περισσότερο από τους απαισιόδοξους.
Το… plan b για τη μακροζωία
Έστω ότι κάποιος δυσκολεύεται να τα ακολουθήσει όλα αυτά και προτιμούσε να επιλέξει ένα από τα «μυστικά» για τη μακροζωία, ποιο θα έπρεπε να είναι;
«Κάντε κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας», είπε η δρ. Άλισον Μουρ. Κι αν φαίνεται δύσκολο ακόμα κι αυτό;
«Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, τότε επικεντρωθείτε στο να είστε αισιόδοξοι», κατέληξε.