Η Χίος είναι γνωστή ως η Μυροβόλος του Αιγαίου. Εκτός από τη Μαστίχα και τα εσπεριδοειδή του Κάμπου παράγει και τα διάσημα γλυκά του κουταλιού. Ένα από αυτά είναι το γλυκό Τριαντάφυλλο.
Στη Χίο και ιδιαίτερα στο χωριό Άγιος Γεώργιος Συκούσης, γίνεται συστηματική βιολογική καλλιέργεια Τριανταφυλλιών. Ο Άγιος Γεώργιος Συκούσης είναι ένα από τα Μαστιχοχώρια της νότιας Χίου όπου λόγω υψομέτρου που βρίσκεται και μικροκλίματος της περιοχής ευδοκιμείται η καλλιέργεια της Τριανταφυλλιάς.
Στον Άγιο Γεώργιο Συκούση καλλιεργούνται 4 είδη τριανταφυλλιάς: Το μαγιάτικο, το απριλιάτικο, η εκατόφυλλη και το πολίτικο. Η καλλιέργεια ξεκινάει το Νοέμβριο που γίνεται η φύτευση των φυτών, ενώ τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο γίνεται το κλάδεμα.
Τους μήνες Απρίλιο και Μάιο έως και αρχές Ιουνίου γίνεται η συγκομιδή των τριαντάφυλλων. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια κυρίως τις πρωινές ώρες για να διατηρείται το άρωμα τους. Έπειτα τα τριαντάφυλλα οδηγούνται στο σπίτι όπου γίνεται η διαλογή των ροδοπέταλων με τα χέρια και στη συνέχεια προωθούνται στις βιοτεχνίες οι οποίες φτιάχνουν τα γλυκά του κουταλιού, λικέρ τριαντάφυλλου, ροδόνερο και τσάι από τα αποξηραμένα τριαντάφυλλα.
Μαγιάτικα τριαντάφυλλα
Τα μαγιάτικα τριαντάφυλλα προέρχονται από ένα πανέμορφο φυτό που ονομάζουμε Ροδή η δαμασκηνή (RosaDamascena). Πρόκειται για ένα φυλλοβόλο θάμνο που κάποιες φορές ξεπερνάει τα 2 μέτρα. Έχει βλαστό όρθιο, πολύκλαδο, με πυκνά αγκάθια, φύλλα σύνθετα από 5-7 φυλλάρια, προμήκη-αυγοειδή και άνθη με τριάντα πέταλα, εύοσμα ροζ – ροδοκόκκινα.
Οι μαγιάτικες τριανταφυλλιές ευδοκιμούν σε ημιορεινές περιοχές και σε χωράφια μέσης συστάσεως-πλούσια ποτιστικά, στραγγερά. Τα τριαντάφυλλα καλλιεργούνται από την αρχαιότητα (20ο π.Χ). Η ονομασία του γένους rosa προέρχεται από την Ελληνική λέξη “ρόδο” που σημαίνει κόκκινο, καθόσον τα ρόδα (τριαντάφυλλα) των αρχαίων ήταν κόκκινα και κατά τη μυθολογία πήραν το χρώμα τους από το αίμα της θεάς Αφροδίτης. Λόγω των πολλαπλών ιδιοτήτων τους χρησιμοποιούνται για πάρα πολλούς σκοπούς, καλλυντικούς, φαρμακευτικούς, θεραπευτικούς και φυσικά στη μαγειρική.
Η μαγιάτικη τριανταφυλλιά περιέχει αιθέριο έλαιο (Ol. Rosae), βιταμίνες C, B και E, Κ και τανίνες. Το ροδέλαιο που παράγεται από τα φύλλα της έχει περίπου 300 συστατικά από τα οποία έχουν αναγνωρισθεί μέχρι τώρα περίπου 100. Το μαγιάτικο τριαντάφυλλο είναι το πρώτο ρόδο που χρησιμοποιήθηκε για το άρωμα του στη βιομηχανία των αρωμάτων. Το ροδόνερο χρησιμοποιείται ακόμη ως αρωματικό στα τρόφιμα και προστίθεται σε άλλα καλλυντικά προϊόντα.
Δείτε την διαδικασία συγκομιδής των μαγιάτικων τριαντάφυλλων:
Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου
The post Τα μαγιάτικα τριαντάφυλλα της Χίου. Το εντυπωσιακό φυτό που καλλιεργείται από την αρχαιότητα και παράγει το ροδέλαιο. Δείτε τη διαδικασία appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.