Από την Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν ότι διακηρυγμένος στόχος τους είναι η συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια συμμαχία που θα διεκδικήσει την εξουσία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μια εντελώς νέα κατάσταση θα έχει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην «αυγή» του 2025, καθώς μετά από πολλά χρόνια δεν θα κάθεται ούτε στα κυβερνητικά έδρανα, αλλά ούτε και σε εκείνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επομένως, δημιουργούνται και νέα καθήκοντα για την Κουμουνδούρου, τα οποία και θα πρέπει άμεσα να φέρει εις πέρας, αν θέλει να πρωταγωνιστήσει ξανά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με βασικούς στόχους την ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού, τη συνεργασία της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και την ανάκτηση του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ανασυγκρότηση
Πρώτος στόχος του Σωκράτη Φάμελλου είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος. Τα «πλήγματα» στην οργανωτική δομή τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες ήταν πολλά και συνεχή. Αρχικά αποχώρησαν οι δυνάμεις εκείνες που δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά, στη συνέχεια «αποστρατεύτηκαν» χιλιάδες άνθρωποι λόγω του Στέφανου Κασσελάκη και στο τέλος αποχώρησε ο πρώην πρόεδρος και οι οπαδοί του.
Σε στελεχιακό επίπεδο, οι αποχωρήσεις δεν προκάλεσαν κάποιο πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ – άλλωστε γύρω από τον επιχειρηματία δεν συγκεντρώθηκε και η «αφρόκρεμα», αλλά όσοι βρίσκονταν μακριά από τα ηγετικά κλιμάκια τα προηγούμενα χρόνια. Σε επίπεδο, μικρομεσαίων στελεχών και βάσης, πάντως, οι απώλειες είναι σημαντικές.
Οι τελευταίες θα είναι και εκείνες που «πληγώνουν». Σε πρώτη φάση, γίνεται η προσπάθεια ανάδειξης νέων στελεχών από τη βάση, ενώ γίνεται προσπάθεια να μπουν στην κομματική ζωή και τα 11.000 νέα μέλη, που στήριξαν το κόμμα στις πρόσφατες εσωκομματικές κάλπες.
Στο Συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί την άνοιξη, αλλά και η ανάδειξη νέας Κεντρικής Επιτροπής -άρα και νέας Πολιτική Γραμματείας- θα αποτελέσουν ορόσημο για το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεργασίες
Από την Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν ότι διακηρυγμένος στόχος τους είναι η συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια συμμαχία που θα διεκδικήσει την εξουσία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ, στην παρούσα φάση, δεν θέλει καν να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μοιάζει αρκετά ρεαλιστικό. Αρκετοί, πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ θέτουν ανοιχτά το ερώτημα αν η Χαριλάου Τρικούπη κατατάσσεται στις προοδευτικές δυνάμεις.
Επομένως, καθίσταται σαφές ότι ο βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η συνεργασία των δυνάμεων που προέρχονται από την πάλαι ποτέ «κυβερνώσα Αριστερά». Δηλαδή με το «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά, τον «Κόσμο» του Πέτρου Κόκκαλη και προφανώς με τη Νέα Αριστερά.
Η αξιωματική αντιπολίτευση
Η Κουμουνδούρου θέλει να δείξει ότι παρά την αποστασία των βουλευτών που ακολουθήσαν τον Κασσελάκη, ήταν, είναι και θα παραμείνει και το νέο έτος η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση κι όχι μιας βολική και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση – ένα «καρφί» που πάει ξεκάθαρα στο ΠΑΣΟΚ.
Όμως, τα κορυφαία του στελέχη και ο νέος του πρόεδρος, δεν κρύβουν ότι στόχος τους είναι και η ανάκτηση του θεσμικού αυτού ρόλου. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να συντρέξουν δύο προϋποθέσεις. Πρώτα και κύρια, να σταματήσουν οι ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών του κόμματος. Και δεύτερον, να έχουν θετική κατάληξη οι συζητήσεις με τη Νέα Αριστερά.
Με τα σημερινά δεδομένα, η δεύτερη προϋπόθεση μοιάζει ιδιαιτέρως δύσκολη, αν και στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι εν τέλει θα βρεθούν ξανά με τους πρώην συντρόφους τους.