24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς επηρεάζει η ενεργειακή κρίση τα επενδυτικά σχέδια

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η Αθήνα στην έκδοση προκηρύξεων και στην υλοποίηση των έργων που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Ωστόσο, όπως δήλωσε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να οδηγήσει σε κάποιες περιορισμένες προσαρμογές λόγω ανακοστολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που «φέρνει» η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Σκυλακάκης, το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάστηκε, λαμβάνοντας υπόψη συνθήκες κρίσης και ο συνολικός σχεδιασμός και η φιλοσοφία δεν πρόκειται να επηρεαστούν.

Σχεδόν το μισό, το οποίο αφορά τις επενδύσεις μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να προσαρμόζεται αυτόματα στα νέα δεδομένα.

Για το υπόλοιπο του προγράμματος, το σκέλος των επιδοτήσεων, θα υπάρχουν λελογισμένες προσαρμογές, είπε.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην «πράσινη» μετάβαση και στη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα. Αναφορικά με τις επενδύσεις που προχωρούν μέσα από τα δάνεια, συνολικού ύψους 12,7 δις. ευρώ, είναι ευέλικτες καθώς ορίζεται ότι τουλάχιστον το 38% θα πρέπει να κατευθυνθεί σε πράσινες επενδύσεις.

Επομένως, ανάλογα με τις ανάγκες το ποσοστό αυτό θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα όπως και η αναλογία τέτοιου είδους επενδύσεων.

Στο σκέλος των επιδοτήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές του φυσικού αντικειμένου με βάση τον πληθωρισμό και λιγότερο στη δομή του σχεδίου και τόνισε με έμφαση ότι «προφανώς αυτή η περικοπή δεν θα γίνει από τα πράσινα έργα».

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, σχεδιάζεται η λειτουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα υποβάλλονται, θα αξιολογούνται και θα ελέγχονται τα επενδυτικά σχέδια, που υλοποιούνται μέσω δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικά στο σκέλος των επιδοτήσεων, όπως πρόσφατα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, η απορρόφηση θα προκύψει μέσα από μία σειρά έργων και δράσεων όπως :

  • Ο διπλασιασμός των δικαιούχων από το νέο «Εξοικονομώ» το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των προτάσεων.
  • Η έναρξη της πλειοψηφίας των προγραμμάτων κατάρτισης από φέτος.
  • Η διάθεση1,5 δισεκ. ευρώ προς μικρομεσαίους με προτεραιότητα να δίνεται στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στις βιομηχανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
    Ακολουθούν το «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις όπως και η δράση για τη ψηφιακή τους αναβάθμιση.
    Στους σχεδιασμούς είναι το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων να ξεκινήσει εντός του έτους και οι δαπάνες να ολοκληρωθούν τα επόμενα 2 με 2,5 χρόνια.
  • Η επιτάχυνση της προκήρυξης έργων υποδομών με στόχο να διατεθούν άμεσα οι προκαταβολές. Παράλληλα προωθείται σειρά άλλων προγραμμάτων τα οποία κρίνονται ώριμα για να παράξουν δαπάνες.

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

ΥΠΑΑΤ: Σε 4 αντί σε 2 χρόνια η εξόφληση των αγροτικών χρεών για την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά του ΕΛΓΑ

Next Article

Χαν: Σήμερα εκταμιεύτηκαν τα πρώτα 3,55 δισ. προς την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: