Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για το ματς με την Άλμπα Βερολίνου στη δεύτερη διπλή εβδομάδα της χρονιάς, ο Κώστας Παπανικολάου μάλλον θα απουσιάσει, απέφυγε όμως και τα χειρότερα, αφού οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε δεν έδειξαν να έχουν πειραχτει οι σύνδεσμοι στο γόνατό του, όπως φοβήθηκαν οι περισσότεροι και ο ίδιος ο διεθνής μπασκετμπολίστας το απόγευμα της Κυριακής στο Ιβανώφειο.
Η αλήθεια είναι ότι με το καλημέρα ο κουρασμένος από το πήγαινε έλα στη Μόσχα, Ολυμπιακός βρέθηκε σε κόκκινο συναγερμό, μόλις ο Παπανικολάου αποχώρησε μόλις στο πρώτο λεπτό και έχοντας δεχθεί γονατιά από τον Τράβις Ντάνιελ και η συνολικά η ομάδα βίωσε ένα μικρό σοκ. Ο Ηρακλής εκμεταλλεύτηκε την όλη “ανάποδη φάση” που βρίσκονταν οι “ερυθρόλευκοι” πήρε αέρα, μένοντας μέσα στο ματς, επιστρέφοντας ακόμη και από ένα -16 που έχανε προς στιγμήν, λυγίζοντας, εν τέλει, στην παράταση
Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός προσγειώθηκε (όχι τελείως ανώμαλα, καθώς κέρδισε το ματς που έδειχνε να στραβώνει) στην σκληρή ζωή των ομάδων της Euroleague όταν από ένα δύσκολο ματς, που συνδυάζεται με ταξίδι την Παρασκευή, παίζουν κατευθείαν την Κυριακή. Δεν είναι δικαιολογία αλλά η πραγματικότητα με την οποία, θέλουν δεν θέλουν, όλοι θα πρέπει να συμβιβαστούν και να συμβιώσουν.
Το πρόγραμμα είναι δύσκολο για όλους, όχι μόνο για τον Ολυμπιακό. Η Μπαρτσελόνα που την Παρασκευή σμπαράλιασε την Ζενίτ, την Κυριακή λίγο έλειψε να στραβοπατήσει στη Μάλαγα (νίκησε 75-73), η Άλμπα που είχε θριαμβεύσει στο Βελιγράδι επί του Ερυθρού Αστέρα, έχασε στην BBL από την Γκέτιγκεν. Δεν είναι εύκολο σε λιγότερο από 48 ώρες να παίζεις μπάσκετ σε υψηλό τέμπο, χωρίς ουσιαστικά να έχεις κάνει προετοιμασία για το ματς του πρωταθλήματος.
Προφανώς ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να παίξει καλύτερα την Κυριακή, η κόπωση ήταν όμως εμφανής και σε συνδυασμό με τις απουσίες (ο Μάρτιν είχε αποφασιστεί να μείνει εκτός δωδεκάδας, ο Σλούκας λόγω ενοχλήσεων δεν χρησιμοποιήθηκε καν στο πρώτο ημίχρονιο κι ο Παπανικολάου πήγε στα αποδυτήρια από το πρώτο λεπτό) οι “ερυθρόλευκοι” άρχισαν να χάνουν λάδια, για πρώτη φορά φέτος, τόσο πολύ, ώστε να χρειαστεί να παίξουν πεντάλεπτη παράταση.
Και κάπου εδώ έρχεται ξανά το ερώτημα που μπήκε ευθύς εξ’ αρχής στη χρονιά. Φτάνουν οι 12 παίκτες που έχει στη διάθεση του ο Μπαρτζώκας για να βγει μια τόσο επίπονη σεζόν; Μήπως κάποια στιγμή, ο Ολυμπιακός πρέπει να σκεφτεί την απόκτηση ενός ακόμη παίκτη, καθώς έχει και μια θέση ξένου να περισσεύει για τις εντός συνόρων υποχρεώσεις;
Η μήπως θα έπρεπε ο Ολυμπιακός να έχει μια εφεδρεία δυο παικτών, τουλάχιστον για το ελληνικό πρωτάθλημα, έτσι ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει κούραση, φθορά από τραυματισμούς και ό,τι άλλο συνεπάγεται αυτή η ακατάπαυστη ροή των αγώνων;
Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα. Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός της Euroleague προσπαθεί, κάθε φορά, να παίξει τουλάχιστον με 11 παίκτες μοιράζοντας τον χρόνο όσο μπορεί περισσότερο, μια πρακτική που ακολουθούν και οι περισσότερες ομάδες της διοργάνωσης. Αυτό του επιτρέπει να έχει δυο τουλάχιστον πεντάδες με την ίδια δυναμική και φρεσκάδα.
Έξι (Βεζένκοφ, Σλούκας, Ντόρσεϊ, Γουόκαπ, Φαλ, Παπανικολάου) μέχρι στιγμής, έχουν παραπάνω από 20-22 λεπτά, με τον Σάσα Βεζένκοφ να έχει τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής (27:35 λεπτά). Άλλοι πέντε (Μακ Κίσικ, Ζαν Σαρλ, Πρίντεζης, Μάρτιν και Λαρεντζάκης) βρίσκονται στο παρκέ από 11-17 λεπτά και μόμο ο Λούντζης δεν συμπεριλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό ροτέισον.
Το συμβαίνει με τις άλλες ομάδες της Ευρωλίγκας;
✒ Οι δυο τουρκικές, Εφές και Φενέρ είναι αυτές που έχουν τους περισσότερους (15) αλλά αυτό οφείλεται περισσότερο στο ότι στην τουρκική λίγκα επιτρέπονται πέντε ξένοι και κάθε εβδομάδα κάποιοι κάθονται εκτός εγχώριων αγώνων.
✒ Η Ρεάλ επίσης έχει 14 ενεργούς μπασκετμπολίστες, ενώ έχει απενεργοποιήσει τους τραυματίες Ράντολφ-Τόμπκινς. Με 14 παίζει και Μονακό και οι υπόλοιπες βρίσκονται στα επίπεδα των “ερυθρολεύκων”. Το πολύ να έχουν έναν περισσότερο (13) όπως ο Παναθηναϊκός, μετά την προσθήκη του Γιόγκι Φερέλ. Υπάρχει και η Μπασκόνια η οποία παίζει με … έντεκα!
Προσθήκη όχι αντικατάσταση
Από την αρχή της σεζόν έχει επισημανθεί το δικαίωμα του Ολυμπιακού να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα για τον έκτο ξένο του πρωταθλήματος, που θα προστεθεί στο ρόστερ και της Euroleague. Μιλάμε για προσθήκη, όχι για αντικατάσταση κάποιου παίκτη, άρα οι Πειραιώτες έχουν ένα προνόμιο το οποίο αφήνουν προς εκμετάλλευση στην όποια συνέχεια της σεζόν.
Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα (δηλαδή οι … δικαιολογίες). Πρώτον τι παίκτης θα αποκτηθεί; Κι αν έρθει, ποιανού το χρόνο θα πάρει για να χωρέσει στο ροτέισον. Γιατί να χαλάσει η χημεία της ομάδας, που στην αρχή της σεζόν φαίνεται να έχει έρθει και νωρίς και με όλους τους παίκτες να μένουν ικανοποιημένοι1
Από την άλλη η πραγματικότητα είναι, όπως είπαμε πολύ σληρή. Τα ταξίδια θα συνεχιστούν. Θα υπάρξουν κι άλλα ταξίδια με την … τσίμπλα στο μάτι, σαν αυτό της Μόσχας. Προφανώς είναι μέσα στο παιχνίδι και οι τραυματισμοί, όπως συμβαίνει σε πολλές ομάδες, κάθε χρόνο.
Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει. Θα φτάσουν οι 12 του Μπαρτζώκα (στην Stoiximan Basket League ο Λούντζης είναι ενεργά παρών) να βγάλουν όλη τη σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη;