Επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) ανακάλυψαν πρόσφατα μια μυστηριώδη χρυσή σφαίρα κατά τη διάρκεια ερευνητικής αποστολής στα ανοιχτά των ακτών της Αλάσκας, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η ομάδα κατάφερε να το συλλέξει και να το φέρει στην επιφάνεια χρησιμοποιώντας έναν ρομποτικό βραχίονα, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να αναγνωρίσει το αντικείμενο.
«Παρόλο που καταφέραμε να συλλέξουμε τη ‘χρυσή σφαίρα’ και να τη μεταφέρουμε στο πλοίο, δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε τι είναι πέρα από το γεγονός ότι είναι βιολογικής προέλευσης», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Σαμ Κάντιο, συντονιστής της αποστολής Ocean Exploration της NOAA.
«Αν και είναι κάπως ταπεινωτικό να βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, χρησιμεύει ως υπενθύμιση του πόσο λίγα γνωρίζουμε για τον πλανήτη μας και πόσα απομένουν να μάθουμε για τους ωκεανούς μας», συμπλήρωσε.
Οι ερευνητές πραγματοποιούν δοκιμές και ανάλυση DNA για να βρουν τι είναι αυτό το αντικείμενο, το οποίο μοιάζει με ιστό δέρματος.
Το παράξενο αντικείμενο βρέθηκε σε βάθος περίπου 3 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού σε ένα υποθαλάσσιο βουνό (seamount) στον Κόλπο της Αλάσκας και έχει πλάτος περίπου 10 εκατοστά. Στη βάση του υπάρχει μια μικρή τρύπα και για αυτό οι επιστήμονες σκέφτηκαν αρχικά ότι θα μπορούσε να είναι ένα αυγό ή ένα θαλάσσιο σφουγγάρι.
Η ομάδα προσπαθεί τώρα να καθορίσει σε ποια οικογένεια θαλάσσιας ζωής ανήκει το αντικείμενο, αν σχετίζεται με κάποιο γνωστό είδος ή αν αντιπροσωπεύει ένα άγνωστο μέχρι τώρα στάδιο ζωής.
«Πιθανότατα δεν θα μάθουμε περισσότερα μέχρι να μπορέσουμε να το μεταφέρουμε σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον όπου θα συνεχίσουμε να αντλούμε από τη συλλογική τεχνογνωσία της επιστημονικής κοινότητας με πιο εξελιγμένα εργαλεία από αυτά που έχουμε στο πλοίο», δήλωσε ο Κάντιο.
Η επιστημονική ομάδα σχεδιάζει να χαρτογραφήσει την περιοχή και να μάθει περισσότερα για τα πλάσματα – γνωστά και άγνωστα – που κατοικούν εκεί.
«Τα νέα είδη έχουν τη δυνατότητα να αποκαλύψουν νέες πηγές για ιατρικές θεραπείες και εμβόλια, τρόφιμα, ενέργεια και άλλα κοινωνικά οφέλη και γνώσεις», εξήγησε ο Κάντιο.
«Συλλογικά, τα δεδομένα και οι πληροφορίες που συλλέγονται κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής θα μας βοηθήσουν να καλύψουμε τα κενά στην κατανόηση αυτού του τμήματος του πλανήτη, ώστε να μπορούμε να το διαχειριστούμε και να το προστατεύσουμε καλύτερα», κατέληξε ο ερευνητής.
ΠΗΓΗ: Live Science
www.ertnews.gr