24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Τι λέει η μοναδική ξένη επιστήμονας στο εργαστήριο της Γουχάν για την προέλευση του κορονοϊού

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η ιολόγος Ντανιέλ Άντερσον εργαζόταν στο διαβόητο εργαστήριο του κόσμου, λίγες εβδομάδες πριν εμφανιστούν τα πρώτα, γνωστά κρούσματα της Covid-19, στην κεντρική Κίνα. Ειδικός στους ιούς που μεταδίδονται από νυχτερίδες, η Άντερσον είναι η μόνη ξένη επιστήμονας που διεξήγε έρευνα στο εργαστήριο BSL-4 του Ινστιτούτου Ιολογίας στη Γουχάν, το πρώτο στην ηπειρωτική Κίνα που είναι εξοπλισμένο για να χειρίζεται τους πιο θανατηφόρους παθογόνους μικροοργανισμούς του πλανήτη. Η πιο πρόσφατη θητεία της εκεί, έληξε τον Νοέμβριο του 2019.

Η εμφάνιση του κορονοϊού στην ίδια πόλη όπου οι επιστήμονες του ινστιτούτου μελετούν αυτή ακριβώς την οικογένεια ιών, έχει πυροδοτήσει τη συζήτηση σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2. Η έλλειψη διαφάνειας της Κίνας από τις πρώτες ημέρες της επιδημίας, έχει ενισχύσει τη θεωρία της διαρροής του ιού από το εργαστήριο. Αυτή η κατάσταση έχει μετατρέψει την έρευνα της προέλευσης του ιού- η οποία είναι κρίσιμη για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών- σε γεωπολιτικό ναρκοπέδιο.

Η Άντερσον άρχισε να συνεργάζεται με τους ερευνητές της Γουχάν το 2016, ως επιστημονική διευθύντρια του εργαστηρίου βιοασφάλειας στην Ιατρική Σχολή Duke-NUS της Σιγκαπούρης. Η έρευνά της τότε, επικεντρωνόταν στο γεγονός ότι θανατηφόροι ιοί όπως ο Έμπολα και ο Νίπα δεν προκαλούν καμία ασθένεια στις νυχτερίδες. Η Άντερσον βρισκόταν στη Γουχάν όταν ο ιός SARS-CoV-2 άρχισε να εξαπλώνεται.

Η ιολόγος είχε εντυπωσιαστεί από την πρώτη της επίσκεψη στο ινστιτούτο πριν από την επίσημη έναρξη λειτουργίας του το 2018. Στο συγκεκριμένο κτίριο που μοιάζει με καταφύγιο, υπήρχαν αυστηρά πρωτόκολλα και απαιτήσεις που αποσκοπούσαν στον περιορισμό των παθογόνων μικροοργανισμών που μελετούσαν οι επιστήμονες, λέει η Άντερσον σε συνέντεξή της στο Bloomberg. Επίσης, οι ερευνητές έπρεπε να υποβληθούν σε 45 ώρες εκπαίδευσης για να πιστοποιηθούν και να μπορέσουν να δουλέψουν στο εργαστήριο. Οι επιστήμονες έπρεπε να αποδείξουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις διαδικασίες περιορισμού και την ικανότητά τους να φορούν ειδικές προστατευτικές στολές.

Η είσοδος και η έξοδος από τις εγκαταστάσεις ήταν μια προσεκτικά χορογραφημένη προσπάθεια, είπε η επιστήμονας. Οι αναχωρήσεις ήταν ιδιαίτερα περίπλοκες επειδή το προσωπικό έπρεπε να κάνει χημικό αλλά και απλό ντους, οι χρόνοι των οποίων, είχαν προγραμματιστεί με ακρίβεια.

(AP Photo/Ng Han Guan)

Αυτοί οι κανόνες είναι υποχρεωτικοί σε όλα τα εργαστήρια BSL-4, αν και η Άντερσον επισημαίνει ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε παρόμοιες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία στις οποίες έχει εργαστεί. Το εργαστήριο της Γουχάν χρησιμοποιεί μια ειδική μέθοδο για την παρασκευή και τον καθημερινό έλεγχο των απολυμαντικών του, ένα σύστημα που η επιστήμονας εισήγαγε και στο δικό της εργαστήριο.

Οι ιολόγοι και οι ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες απέρριψαν αρχικά τη θεωρία της διαρροής του ιού από το εργαστήριο, σημειώνοντας ότι οι ιοί συχνά μεταπηδούν από τα ζώα στους ανθρώπους. Επίσης, δεν βρήκαν σαφείς ενδείξεις ότι το γονιδίωμα του SARS-CoV-2 είχε υποστεί χειρισμό ή ότι το εργαστήριο φιλοξενούσε προγονικά στελέχη του συγκεκριμένου ιού. Πολιτικοί παρατηρητές υπέθεσαν ότι οι ισχυρισμοί είχαν στρατηγική βάση και είχαν σχεδιαστεί για να ασκήσουν πίεση στο Πεκίνο.

Παρόλα αυτά οι ενέργειες της Κίνας δημιούργησαν ερωτήματα. Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτρέψει σε διεθνείς επιστήμονες να εισέλθουν στη Γουχάν στις αρχές του 2020, όταν εξαπλωνόταν η επιδημία, συμπεριλαμβανομένων των εμπειρογνωμόνων από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη στην περιοχή.

Το Πεκίνο καθυστέρησε να επιτρέψει στους εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να εισέλθουν στη Γουχάν για περισσότερο από ένα χρόνο και στη συνέχεια παρείχε μόνο περιορισμένη πρόσβαση. Η τελική έκθεση της ομάδας του ΠΟΥ, η οποία συντάχθηκε με Κινέζους ερευνητές και ελέγχθηκε από αυτούς, υποβάθμισε την πιθανότητα διαρροής του ιού από το εργαστήριο. Αντ’ αυτού, ανέφερε ότι ο ιός πιθανώς εξαπλώθηκε μέσω νυχτερίδας και ενός άλλου ζώου ξενιστή, και υποστήριξε και την θεωρία ότι θα μπορούσε να έχει μεταφερθεί μέσω κατεψυγμένων τροφίμων.

Η τακτική της Κίνας οδήγησε τους εξωτερικούς ερευνητές να αναθεωρήσουν τη δική τους στάση. Τον περασμένο μήνα, 18 επιστήμονες δημοσίευσαν κοινή επιστολή στο περιοδικό «Science», ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα για την προέλευση της Covid-19, η οποία θα εξέταζε με αντικειμενικότητα, την πιθανότητα εργαστηριακού ατυχήματος. Ακόμη και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι η θεωρία του εργαστηρίου δεν είχε μελετηθεί εκτενώς.

Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον περασμένο μήνα τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξιχνίαση της προέλευσης της Covid-19, αφού μια προηγούμενη έκθεση, την οποία αποκάλυψε η Wall Street Journal, υποστήριξε ότι τρεις ερευνητές του εργαστηρίου νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη, τον Νοέμβριο του 2019.

Η Άντερσον δήλωσε ότι κανείς από όσους γνώριζε στο ινστιτούτο της Γουχάν δεν είχε αρρωστήσει στο τέλος του 2019. Επιπλέον, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για την αναφορά συμπτωμάτων τα οποία αντιστοιχούν στους παθογόνους μικροοργανισμούς που χειρίζονται τα εργαστήρια επιπέδου βιοασφάλειας 4.

«Αν είχαν αρρωστήσει κάποιοι, τότε υποθέτω ότι θα είχα αρρωστήσει κι εγώ. Κι αυτό δε συνέβη», είπε. «Είχα εξεταστεί για κορονοϊό στη Σιγκαπούρη πριν εμβολιαστώ και όπως αποδείχθηκε, δεν είχα νοσήσει ποτέ».

Πολλοί από τους συνεργάτες της Άντερσον στη Γουχάν πήγαν στη Σιγκαπούρη στα τέλη Δεκεμβρίου για ένα συνέδριο σχετικά με τον ιό Νίπα. Δεν υπήρξε ωστόσο καμία πληροφορία για κάποια ασθένεια που είχε εντοπιστεί στο εργαστήριο.

«Δεν συνέβαινε τίποτα παράξενο τότε που θα σε έκανε να σκεφτείς ότι συνέβαινε κάτι», δήλωσε η Άντερσον.

Τα ονόματα των επιστημόνων που φέρονται να έχουν νοσηλευτεί δεν έχουν γίνει γνωστά. Η κινεζική κυβέρνηση και η διάσημη πλέον ερευνήτρια Σι Ζενγκλί, έχουν αρνηθεί επανειλημμένα ότι κάποιος από τις εγκαταστάσεις είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό. Η έρευνα της Άντερσον στο εργαστήριο της Γουχάν, και η χρηματοδότησή της, τερματίστηκε μετά την εμφάνιση της πανδημίας και εκείνη επικεντρώθηκε στον νέο κορονοϊό.

(YouTube)

«Δεν είμαι αφελής»

Η Άντερσον ξέρει πώς είναι πιθανό να διαφύγει ένας παθογόνος οργανισμός από ένα εργαστήριο. Ο SARS, ένας παλαιότερος κορονοϊός που εμφανίστηκε στην Ασία το 2002 και σκότωσε περισσότερους από 700 ανθρώπους, κατάφερε στη συνέχεια να διαρρεύσει από ασφαλείς εγκαταστάσεις κάμποσες φορές.

Εάν προκύψουν στοιχεία ότι ένα τέτοιο ατύχημα γέννησε την Covid-19, η Άντερσον λέει ότι θα μπορούσε να προβλέψει πώς θα μπορούσε να έχει συμβεί αυτό. «Δεν είμαι τόσο αφελής ώστε να πω ότι το απορρίπτω εντελώς», αναφέρει.

Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο ιός έχει φυσική προέλευση. Δεδομένου ότι οι ερευνητές χρειάστηκαν σχεδόν μια δεκαετία για να εντοπίσουν πού ακριβώς εμφανίστηκε το παθογόνο SARS, η Άντερσον λέει ότι δεν εκπλήσσεται που δεν έχουν βρει ακόμη την «ένοχη» νυχτερίδα που ευθύνεται για την πανδημία.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν είναι αρκετά μεγάλο και η Άντερσον δηλώνει ότι δεν γνώριζε όλες τις έρευνες που διεξάγονταν εκεί, στο τέλος του 2019. Γνώριζε για δημοσιευμένες έρευνες του εργαστηρίου που αφορούσαν τη δοκιμή ιικών στοιχείων και την ικανότητά τους να μολύνουν ανθρώπινα κύτταρα. Η Άντερσον είναι πεπεισμένη ότι ο κορονοϊός δεν φτιάχτηκε ούτε απελευθερώθηκε σκόπιμα για να μολύνει ανθρώπους.

(Chinatopix via AP) CHINA OUT

Έρευνα Gain of Function

Η Άντερσον παραδέχτηκε ότι θεωρητικά, ένας επιστήμονας που εργάζεται σε ένα εργαστήριο όπου πραγματοποιεί πειράματα κέρδους – λειτουργίας, μπορεί να μολυνθεί εν αγνοία του και στη συνέχεια να μολύνει και άλλους. Ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι συνέβη κάτι τέτοιο και η Άντερσον θεωρεί αυτή την πιθανότητα εξαιρετικά μικρή.

Η λήψη άδειας για τη δημιουργία ενός ιού με αυτόν τον τρόπο, απαιτεί συνήθως πολλαπλά επίπεδα έγκρισης και υπάρχουν βέλτιστες επιστημονικές πρακτικές που θέτουν αυστηρά όρια σε αυτού του είδους τις έρευνες. Για παράδειγμα, επιβλήθηκε μορατόριουμ στην έρευνα για τον ιό της ισπανικής γρίπης του 1918, αφού οι επιστήμονες τον απομόνωσαν δεκαετίες αργότερα.

Ακόμη και αν εγκρινόταν, θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί, εξηγεί η Άντερσον. Η τεχνική ονομάζεται «αντίστροφη γενετική».

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσει πραγματικά», είπε.

Το εργαστήριο της Άντερσον στη Σιγκαπούρη ήταν ένα από τα πρώτα που απομόνωσε τον ιό SARS-CoV-2 από ασθενή εκτός Κίνας και στη συνέχεια τον καλλιέργησε. Ήταν μια περίπλοκη διαδικασία ακόμη και για μια ομάδα που έχει συνηθίσει να εργάζεται με κορονοϊούς και γνωρίζει τα βιολογικά χαρακτηριστικά του. Αυτές τις γνώσεις δεν θα τις είχε οποιοσδήποτε θα προσπαθούσε να κατασκευάσει έναν νέο ιό, είπε. Ακόμη και εάν τις είχαν, το υλικό που μελετούν οι ερευνητές -τα βασικά δομικά στοιχεία και το γενετικό αποτύπωμα του ιού δηλαδή – δεν είναι μολυσματικό αρχικά, οπότε θα έπρεπε να καλλιεργήσουν σημαντικές ποσότητες για να μολύνουν ανθρώπους.

Παρόλα αυτά, η Άντερσον πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνει μια έρευνα για να αποσαφηνιστεί μια και καλή, η προέλευση του ιού. Έχει μείνει άναυδη, λέει, από την παρουσίαση του εργαστηρίου από ορισμένα μέσα ενημέρωσης εκτός Κίνας και τις επιθέσεις εναντίον των επιστημόνων.

Η Άντερσον συμμετέχει σε μια διεθνή ομάδα εργασίας που μελετά την προέλευση του ιού, ωστόσο η ίδια, δεν έχει επιδιώξει να τραβήξει τη προσοχή, ιδίως αφότου στοχοποιήθηκε από Αμερικανούς εξτρεμιστές στις αρχές του 2020, όταν αποκάλυψε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την πανδημία, που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Οι απειλές που δέχθηκε την ανάγκασαν να καταφύγει στην αστυνομία. Οι απειλές βίας που έχουν δεχθεί πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με τον κορονοϊό τους τελευταίους 18 μήνες, τους έχει κάνει να διστάζουν να μιλήσουν, από φόβο μήπως παρερμηνευτούν τα λεγόμενά τους.

Οι συνθήκες που είναι γνωστό ότι προκαλούν μολυσματικές επιδημίες -η επαφή ανθρώπων με άγρια ζώα για παράδειγμα – ήταν παρόντες στη Γουχάν με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που ευνοούσε την εμφάνιση μιας νέας ζωονόσου. Από αυτή την άποψη, η εμφάνιση της Covid-19 ακολουθεί ένα γνωστό μοτίβο. Αυτό που σοκάρει την Άντερσον είναι ο τρόπος με τον οποίο εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

«Η πανδημία είναι κάτι που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί σε αυτή την κλίμακα», δήλωσε. Οι ερευνητές πρέπει να μελετήσουν την ολέθρια πορεία της Covid για να προσδιορίσουν τι πήγε στραβά και πώς να σταματήσουν την εξάπλωση μελλοντικών παθογόνων με πανδημικό δυναμικό.

«Ο ιός βρισκόταν στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή και όλα ήταν έτοιμα για να προκληθεί αυτή η καταστροφή».

ΠΗΓΗ: Bloomberg 

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Πρωτοφανές φαινόμενο: Μαύρες τρύπες «ρούφηξαν» αστέρες νετρονίου

Next Article

LG QNED MiniLED: Ξεκινάει η διάθεση της νέας σειράς τηλεοράσεων 8K

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: