Το νόημα και τους συμβολισμούς της Μεγάλης Τρίτης ανέλυσε στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στην δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου ο Μητροπολίτης Νότιας Ασίας Κωνσταντίνος Τσίλης με αφορμή το Τροπάριο της Κασσιανής που ψέλνεται σήμερα στις εκκλησίες.
«Σήμερα όντως είναι μια ξεχωριστή μέρα για όσους θα πάνε το βράδυ στην Εκκλησία να ακούσουν την υμνολογία μας. Όλη αυτή την εβδομάδα οι ύμνοι της Εκκλησίας μας είναι κάτι μοναδικό και όχι μόνο για μας που πιστεύουμε, αλλά και γι αυτούς που δεν πιστεύουν και παρακολουθούν αυτά τα λατρευτικά μας κείμενα και τους ύμνους μας σαν κείμενα λογοτεχνικά», ανέφερε ο κληρικός.
Μιλώντας για τα νοήματα της ημέρας ο Μητροπολίτης υπογράμμισε: « Οι αξίες της, η υψηλή ανάλυση της γλώσσας, η απόδοση της ελληνικής γλώσσας αλλά και τα νοήματα τα οποία οι ύμνοι μας αποδίδουν, είναι κάτι μοναδικό και αξίζει πραγματικά να σκύψουμε. Ο Χριστός μίλησε σε μας περισσότερο με παραβολές, διότι, για παράδειγμα οι αθλητές μας, για να μπορούν να έχουν καλή απόδοση, να τους θαυμάζουμε και να τους χειροκροτούμε, περνάνε μια δυσκολία στη διατροφή τους και στην προπόνησή τους. Έτσι και ο χριστιανός για να μπορεί να έχει πνευματική ζωή θα πρέπει να περάσει από μια δυσκολία. Οπότε αν τα πράγματα τα πούμε έτσι ακριβώς όπως έχουν για όλους μας, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο και θα απογοητευτούμε αν τα πούμε με πολύ απλά λόγια, όπως ο Χριστός μας είπε τις παραβολές. Έτσι και εμείς θα νιώσουμε δύναμη και κουράγιο να μπορέσουμε λίγο να υιοθετήσουμε και να καταφέρουμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας».
Για την νηστεία των ημέρων τόνισε : «Η νηστεία δεν είναι μόνο το φαγητό, είναι ολόκληρη η ζωή μας είναι από τις σκέψεις μας, είναι από την καλοπέραση μας, είναι από τον εγωισμό μας. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους άλλους και όταν στερηθούμε λίγα πράγματα και το καταλαβαίνουμε, αν στερηθούμε λίγο από τον ύπνο μας την επόμενη μέρα είμαστε πιο θυμωμένοι, είμαστε πιο κατσούφης, πεσμένη και δεν αντέχουμε πολλά από τους άλλους. Αν δεν τρέφουμε σωστά, τότε η διάθεση μας αλλάζει. Σκεφτείτε λοιπόν ό,τι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να βάλουμε τον εαυτό μας ό,τι δεν είμαστε γεννημένοι μόνο για την καλοπέραση. Είμαστε γεννημένοι και για τα δύσκολα. Και αυτό είναι ένα σημείο, ένα πρόβλημα των καιρών μας, διότι στα δύσκολα παγώνουμε και αμέσως παθαίνουμε κρίσεις πανικού. Δεν ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε και είναι λογικό γιατί δεν μας μάθανε πώς να αντιμετωπίσουμε. Κι εδώ είναι ο ρόλος και της Εκκλησίας και της Πολιτείας και όλων μας μαζί, σαν κοινότητα, σαν ομάδα, σαν Εκκλησία, να μπορέσουμε ένας να βοηθάει τον άλλον».
Η Μεγάλη Τρίτη στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το τηρούμενο Μηναίο ή Μηνολόγιο, είναι αφιερωμένη αφενός στη μνεία του ιερού ευαγγελίου που αναφέρεται στη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων, και αφετέρου στην παραβολή των δέκα παρθένων. Στον Όρθρο διαβάζεται από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (22, 15- 23, 39) η καταδίκη των Φαρισαίων. Στην Ακολουθία συνεχίζεται η ανάγνωση από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου όπου γίνεται λόγος για το Τέλος. Γι’ αυτό μιλούν και οι δύο παραβολές της ημέρας.
Η πρώτη είναι η παραβολή των δέκα παρθένων. «Πέντε εξ αυτών ήσαν φρόνιμοι» και είχαν πάρει μαζί με τα λυχνάρια τους και αρκετό λάδι, «πέντε ήσαν μωραί», τα λυχνάρια τους έσβησαν και δεν έγιναν δεκτές στο γαμήλιο δείπνο.
Η άλλη παραβολή είναι των ταλάντων που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.
Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης όπου είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47) που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο, και συγχωρέθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο, ενώ ψάλλεται ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τροπάρια της θρησκευτικής υμνολογίας, το τροπάριο της Κασσιανής.
www.ertnews.gr