Μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας από αυτά που φιλοξενούν πανεπιστημιακές κλινικές. Το 2016 προκήρυξη σε ένα τμήμα μιας θέσης γιατρού Επιμελητή Β’ κλάδου ΕΣΥ. Με την συνήθη … ταχύτητα τέτοιων διαδικασιών στο Ελληνικό κράτος (που αν είναι για περικοπές μισθών και απολύσεις γκρεμοτσακίζεται να διεκπεραιώσει μέσα σε μια νύχτα ενώ αν είναι για προσλήψεις διεκπεραιώνει σε δεκαετίες) η κρίση στο Συμβούλιο Επιλογής έγινε φέτος 2021, πέντε χρόνια μετά την προκήρυξη. Στο πρακτικό λοιπόν αυτό αναγράφεται ούτε λίγο ούτε πολύ πως μια συγκεκριμένη γιατρός είναι μεν η αξιολογότερη από τους/τις υποψηφίους όμως … δυστυχώς «έχει δυο μικρά παιδιά» ( ; ) κάτι που κατά τους κριτές δεν συνάδει με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του ιατρικού λειτουργήματος ( ! ).
Φυσικά η θιγόμενη γιατρός προσέφυγε στο υπουργείο Υγείας ήδη από τον περασμένο Μάϊο 2021 απαιτώντας αναπομπή (δηλαδή ακύρωση του πρακτικού κι επανάληψη της κρίσης). Δεν υπήρξε επί τέσσερεις μήνες καμία απάντηση μέχρι τις 24/9/21 που έκπληκτη παρέλαβε ως συστημένο ένα έγγραφο με υπογραφή της νέας αναπληρώτριας υπουργού κυρίας Μίνας Γκάγκα και ημερομηνία 20/9/21 με το οποίο απορρίπτεται η αίτηση της γιατρού για επανάληψη της κρίσης γιατί «δεν προέκυψαν λόγοι αναπομπής του ανωτέρω πρακτικού». Δηλαδή η κυρία Γκάγκα εγγράφως και ενυπογράφως δηλώνει πως ΔΕΝ συντρέχει κανένας λόγος αναπομπής ενός πρακτικού το οποίο «κόβει» μια γιατρό με την αιτιολογία πως είναι μεν πολύ αξιόλογη, όμως το πρόβλημα είναι η οικογενειακή της κατάσταση ως μητέρα δυο μικρών παιδιών.
Προφανώς λοιπόν η κυρία Γκάγκα (και πριν από αυτήν αυτό το συγκεκριμένο απαράδεκτο συμβούλιο επιλογής) συμμερίζεται την άποψη πως οι νέες μητέρες δεν πρέπει να επιτρέπεται να ασκούν το ιατρικό λειτούργημα. Γενικότερα να μην εργάζονται ούτε να σπουδάζουν, γιατί ο ρόλος τους είναι αποκλειστικά να κλείνονται στο σπίτι αφού έκαναν το λάθος να γεννήσουν παιδιά. Και ακόμα γενικότερα ίσως καλύτερα να απαγορεύεται σε όλες τις γυναίκες η μόρφωση και η εργασία προληπτικά, αφού ο ρόλος κάθε γυναίκας είναι να αποτελεί αποκλειστικά ένα εργαλείο αναπαραγωγής και οι νέες γυναίκες αν σπουδάσουν μπορεί να αποκτήσουν κι αυτές το θράσος να απαιτήσουν να εργάζονται όταν με το καλό τεκνοποιήσουν. Πλήρης ευθυγράμμιση με τις γνωστές φασίζουσες απόψεις του υπουργού κ. Πλεύρη που πριν λίγους μήνες είχε στηρίξει το Συνέδριο του Αίσχους και του Μισογυνισμού στα Ιωάννινα που ακυρώθηκε μετά τις αντιδράσεις. Μεσαιωνικές θρησκόληπτες απόψεις που υποκριτικά ενδιαφέρονται για τα «αγέννητα παιδιά» ενώ αδιαφορούν για τα γεννημένα.
Το γυναικείο κίνημα έχει δώσει μεγάλους και αιματηρούς αγώνες, από τις αρχές του 20ου αιώνα, για την κατάκτηση του δικαιώματος όλων των γυναικών στην εκπαίδευση και στην εργασία. Σε μία περίοδο που οι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος ξηλώνονται, στην περίοδο που ζούμε τη φρίκη του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, στην περίοδο που στην χώρα μας ζούμε αναβίωση παραθρησκευτικού σκοταδισμού και μισογυνισμού που σιγοντάρεται από συστημικά και κυβερνητικά κέντρα, στην περίοδο που οι γυναίκες διεθνώς έρχονται ξανά αντιμέτωπες με τον σεξισμό και τις διακρίσεις λόγω του φύλου τους με απαράδεκτες διακρίσεις και στα εργασιακά δικαιώματα και στους μισθούς, η υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού υγείας στην κατάπτυστη απόφαση του συμβουλίου κρίσης αποτελεί μνημείο σεξισμού και οπισθοδρόμησης. Η ίδια κυβέρνηση που τάχα κόπτεται για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν καλύπτει κάθε λογής βιαστές, γυναικοκτόνους και αρχίζει να αμφισβητεί και το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην άμβλωση. Η κυρία Μίνα Γκάγκα προσβάλλει με την υπογραφή της τις χιλιάδες γιατρίνες που αφιερώθηκαν και αφιερώνονται στην ιατρική και κάνουν περήφανα τα παιδιά τους και περήφανη την τάξη τους επειδή επιμένουν να προσφέρουν υγεία στον λαό.
Αν η κυρία Γκάγκα, ο κύριος Πλεύρης και ο κύριος Μητσοτάκης νομίζουν πως θα επιτρέψουμε να μας γυρίσουν στον Μεσαίωνα και να μας επιβάλλουν τέτοιον σεξισμό και μισογυνισμό μεσαιωνικού τύπου, είναι βαθιά μα πάρα πολύ βαθιά γελασμένοι. Η Ομοσπονδία μας και τα Σωματεία μας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην καταπίεση των γυναικών καθημερινά και κάθε χρόνο τιμούν απεργιακά και αγωνιστικά την 8η Μαρτίου. Ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή δηλώνουμε πως το συγκεκριμένο θέμα το θεωρούμε εξαιρετικά σοβαρό και θα το αναδείξουμε όσο δεν παίρνει ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΑΣ.
Θα την πάρετε πίσω την αθλιότητα που υπογράψατε, κυρία Γκάγκα.
Δεν θα περάσει ο μισογυνισμός σας, ο σκοταδισμός σας, ο μεσαιωνισμός σας.
Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 26/9/21
Με τον όρο φονταμενταλισμός (θεμελιωτισμός) εκφράζονται οι τάσεις εμμονής ή επιστροφής σε άκρως συντηρητικά θρησκευτικά βιώματα του παρελθόντος (προγονοπληξία), τα οποία λειτουργούν ως μέσο αντίστασης σε κάθε ενδεχόμενη αλλαγή ή θρησκευτική μεταρρύθμιση. Ο όρος αυτός, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά την περιόδο μεταξύ των τελών του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού από τους υποστηρικτές του, με σκοπό να περιγράψει ένα συγκεκριμένο ρεύμα θρησκευτικών απόψεων στο πλαίσιο της σύγκρουσης που είχε ξεσπάσει στις τάξεις της αμερικανικής προτεσταντικής κοινότητας μεταξύ φονταμενταλιστών και νεωτεριστών.
Βασικά χαρακτηριστικά του φονταμενταλισμού είναι η επιστροφή και η τυπολατρική εμμονή στην παράδοση, η δυναμική απαίτηση για κάθαρση και αποκατάσταση καθώς και η πεποίθηση ότι αποτελεί ένα είδος κριτή, χαρακτηριστικά τα οποία οδηγούν τους υποστηρικτές του φονταμενταλισμού στην υιοθέτηση, αρκετά συχνά, βίαιων αντιδράσεων και συμπεριφορών. Διαθέτει κοινωνικά χαρακτηριστικά και αφορά κυρίως τον Χριστιανισμό (από όπου και προέρχεται ως όρος), το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό.
The post Το Ελληνικό υπουργείο Υγείας στα χέρια των Φονταμελιστών appeared first on DocMed – Ιατρικά Νέα.