24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

Το φιλόδοξο πρότζεκτ της Disney στις Μπαχάμες ανησυχεί τις οικολογικές οργανώσεις

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Το φιλόδοξο πρότζεκτ της Disney στις Μπαχάμες ανησυχεί τις οικολογικές οργανώσεις

Τον περασμένο Μάρτιο, η Disney Island Development Ltd και η κυβέρνηση των Μπαχαμών, υπέγραψαν συμβόλαια για την κατασκευή κρουαζιερόπλοιου και χώρους ψυχαγωγίας ύψους 250 έως 400 εκατομμυρίων δολαρίων στο Lighthouse Point που βρίσκεται στα νότια του νησιού Ελευθέρα στις Μπαχάμες. Τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις όμως, πιστεύουν πως το πρότζεκτ αυτό θα καταστρέψει ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Καραϊβικής. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κρουαζιερόπλοιου και εγκαταστάσεων επί ξηράς που θα εξυπηρετούν έως και ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο.

Πριν από λίγες ημέρες, η εκστρατεία «Σταματήστε την Disney – Τελευταία ευκαιρία για το Lighthouse Point», δημοσίευσε μια επιστολή όπου καλεί την εταιρία να μεταφέρει αλλού το λιμάνι που πρόκειται να κατασκευάσει, επιλέγοντας έτσι μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση. Ο Μαρκ Πένινγκ, αντιπρόεδρος για τα ζώα, την επιστήμη και το περιβάλλον στην Disney, δήλωσε ότι η επιστολή παρέχει σημαντικά στοιχεία σχετικά με την αξία των κοραλλιογενών υφάλων και την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής, αλλά πολλές από τις απόψεις που εμπεριέχει, δεν βασίζονται στην πραγματικότητα.

Την επιστολή έστειλε ο Ντέιβιντ Φίλιπς, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Διατήρησης της Αλιείας. «Το Lighthouse Point είναι ένας μοναδικός φυσικός τόπος που περιέχει πολύτιμους θαλάσσιους βιότοπους, πλούσια βιοποικιλότητα και απειλούμενα είδη κοραλλιών. Η κατασκευή και λειτουργία του λιμανιού θα προκαλέσει αμετάκλητες, μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και οικονομικές ζημίες στη Νότια Ελευθέρα και τις Μπαχάμες. Το τρέχον έργο, εάν επιτραπεί να προχωρήσει, θα υπονομεύσει τη διεθνή δέσμευση της τοπικής κυβέρνησης για την προστασία των ωκεανών και των θαλάσσιων πόρων τους», αναφέρει στην επιστολή.

«Θα πρέπει απαραιτήτως να εκσκαφίσουν το βυθό αυτού του κόλπου και να σκάψουν επειδή δεν είναι αρκετά βαθιά εκεί», δηλώνει ο Ντέρεκ Σμιθ, μέλος του οικολογικού κόμματος (DNA) του νησιού. Η εταιρία θέλει να φέρει μεγάλα σκάφη μήκους 350 μέτρων, να τοποθετήσει εκατοντάδες ξαπλώστρες στις παραλίες και να χτίσει καταστήματα σε ένα μέρος όπου υπάρχουν εύθραυστα κοράλλια και ψάρια κοντά στις ακτές.

Η Disney Cruise Line αγόρασε την τοπική εταιρία Enco International για να ξεκινήσει την περιβαλλοντική εργασία στο Lighthouse Point, το οποίο πρόκειται να γίνει το δεύτερο ιδιωτικό λιμάνι της Disney (το άλλο είναι το Castaway Cay). Η Enco θα ξεκινήσει γεωτεχνικές έρευνες για να προσδιορίσει ποιες τεχνικές κατασκευής θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του έργου, αφού πρώτα εγκριθεί το Σχέδιο Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Σύμφωνα με την Disney, η Επιτροπή για το Περιβάλλον, την Επιστήμη και την Τεχνολογία (BEST) στις Μπαχάμες, έχει ήδη μελετήσει το σχέδιο της Enco και οι εργασίες θα αρχίσουν άμεσα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μεγιστοποιήσουμε τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σε αυτό το έργο και η επιλογή της Enco για αυτό το σημαντικό έργο, μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, είναι το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας για την οικοδόμηση σχέσεων με τις τοπικές εταιρείες», δηλώνει ο Τζεφ Βαλ, Πρόεδρος της Disney Cruise Line.

«Μέχρι σήμερα, έχουμε συναντηθεί με περισσότερες από 70 εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετέχουν στην κατασκευή του πρότζεκτ και θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε σχέσεις μαζί τους. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Enco για να προωθήσουμε αυτό το σημαντικό έργο με τρόπο που να συμβαδίζει με τη μακροχρόνια δέσμευσή μας για το περιβάλλον» καταλήγει ο Βαλ.

«Η ομάδα μας έχει εργαστεί σε πολλά σύνθετα έργα με την πάροδο των ετών με πολλές διεθνείς εταιρίες και είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που δουλεύουμε με τη Disney, ένα εμπορικό σήμα με το οποίο έχουμε μεγαλώσει κι αγαπήσει και που σέβεται το περιβάλλον. Πιστεύουμε πως η εταιρία προσεγγίζει το Lighthouse πρότζεκτ με τις καλύτερες προθέσεις και με το μέγιστο σεβασμό για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και της φυσικής ομορφιάς του τόπου», δήλωσε για τη συνεργασία ο Κάρλος Παλάσιους,  Διευθύνων Σύμβουλος της Enco International.

Η Enco αναφέρει ότι περίπου οι μισοί από τους εργαζόμενους που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το έργο, προέρχονται από το νησί και ότι η τετράμηνες συμβάσεις θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα του νησιού με τα καταλύματα και τις προμήθειες που θα προέρχονται από άλλα νησιά του αρχιπελάγους.

Μετά από τις γεωλογικές εργασίες, τα σχέδια Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης θα πρέπει να ξαναμελετηθούν και να εγκριθούν από την κυβέρνηση, ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση προτού η Disney αρχίσει τις κατασκευαστικές εργασίες.

Σύμφωνα με την Disney Cruise Line, η εταιρία έχει δεσμευτεί να κάνει τα εξής: να αναπτύξει λιγότερο από το 20% της ιδιοκτησίας, να χρησιμοποιήσει αειφόρες οικοδομικές πρακτικές συμπεριλαμβανομένης μίας ανοικτής προβλήτας έτσι ώστε να μην χρειάζεται να εκσκαφεί κανάλι για τα πλοία, να καταρτίσει προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας, να δωρίσει πάνω από 190 στρέμματα στους κατοίκους των Μπαχαμών και να εκπαιδεύσει τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Disney, η εταιρία, από το 2007, συμμετέχει άμεσα στην ανάληψη πολυετούς πρωτοβουλίας για την προστασία και την αποκατάσταση των κοραλλιογενών υφάλων στις Μπαχάμες και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με κορυφαίους οργανισμούς για την προστασία της περιοχής.

ΠΗΓΗ: Francetvinfo, Wdinfo

 

 

 

 

www.ert.grΔιαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Φθιώτιδα: Ένας νεκρός και δύο σοβαρά τραυματίες σε τροχαίο

Next Article

Λεωνίδας Ποζάνης: Πέθανε ο παλαίμαχος άσος του Άρη

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: