24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

stoiximan

Το γκριζάρισμα των μαλλιών που οφείλεται στο άγχος είναι αναστρέψιμο

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του χρώματος των μαλλιών, αλλά μέχρι τώρα, πιστεύαν ότι ήταν μη αναστρέψιμο. Οι πρώτες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια είχαν αποδείξει αυτή τη σχέση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν είχαν αποδείξει ότι συνέβαινε και στους ανθρώπους. Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια βρήκαν στοιχεία ότι τα γκρίζα μαλλιά που σχετίζονται με το άγχος, μπορούν να επανέλθουν στο φυσικό τους χρώμα.

«Η κατανόηση των μηχανισμών που επιτρέπουν στις γκρίζες τρίχες να επιστρέψουν στη αρχική τους κατάσταση, θα μπορούσε να δώσει νέα στοιχεία για την μεταβλητότητα της γήρανσης γενικά, και για το πώς αυτή επηρεάζεται από το άγχος», δήλωσε ο Μάρτιν Πικάρ, αναπληρωτής καθηγητής συμπεριφορικής ιατρικής στην ψυχιατρική και τη νευρολογία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

«Τα δεδομένα μας έρχονται να προστεθούν σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η ανθρώπινη γήρανση δεν είναι μια γραμμική, σταθερή βιολογική διαδικασία, αλλά μπορεί, τουλάχιστον εν μέρει, να σταματήσει ή ακόμη και να αντιστραφεί προσωρινά».

Για να παρακολουθήσουν την επίδραση του άγχους στους θύλακες των τριχών, ο Πικάρ και η ομάδα του έπρεπε να επινοήσουν μια νέα μέθοδο για τη λήψη εξαιρετικά λεπτομερών εικόνων από μικροσκοπικά τμήματα ανθρώπινων τριχών. Κάθε τμήμα είχε πλάτος περίπου 1/20 του χιλιοστού και αντιπροσώπευε περίπου μια ώρα ανάπτυξης της τρίχας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 14 εθελοντές οι οποίοι κρατούσαν ένα ημερολόγιο όπου βαθμολογούσαν κάθε εβδομάδα το επίπεδο του άγχους τους. Οι ερευνητές μπόρεσαν μάλιστα να μετρήσουν τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες γκρίζες τρίχες επανέκτησαν με φυσικό τρόπο το αρχικό τους χρώμα, κάτι που δεν είχε καταγραφεί ποσοτικά ποτέ στο παρελθόν.

«Ακριβώς όπως οι δακτύλιοι σε έναν κορμό δέντρου περιέχουν πληροφορίες για τις προηγούμενες δεκαετίες της ζωής του, έτσι και τα μαλλιά μας, περιέχουν πληροφορίες για το βιολογικό μας ιστορικό», εξήγησε ο Πικάρ. «Όταν οι τρίχες βρίσκονται ακόμη κάτω από το δέρμα ως θυλάκια, υπόκεινται στην επίδραση των ορμονών του άγχους και άλλων πραγμάτων που συμβαίνουν στο μυαλό και το σώμα μας».

Οι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης ότι ένας εθελοντής κατάφερε να επαναφέρει πέντε τρίχες από τα μαλλιά του στο αρχικό τους σκούρο χρώμα, πηγαίνοντας διακοπές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουνίου στο «eLife».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering 

www.ertnews.grΔιαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

I save lives, ένα νέο app σε λειτουργία το καλοκαίρι από «Τα παιδιά σώζουν ζωές»

Next Article

Apple: Κρατήστε αυτές τα προϊόντα μακριά από ιατρικές συσκευές

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: