24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Το νέο καθεστώς στους πλειστηριασμούς ακινήτων (video)

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Για το τι θα συμβεί από την 1η Ιουλίου που λήγει το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ακινήτων και πώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μπορούν να μπουν σε διακανονισμό οφειλών μίλησε στην ΕΡΤ1 ο νομικός σύμβουλος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ Βίκτωρ Τσιαφούτης, ο οποίος έδωσε συμβουλές στους οφειλέτες.

Ο κ. Τσιαφούτης σημείωσε ότι δεν υφίσταται πλέον ο νόμος Κατσέλη και η μόνη πτωχευτική διαδικασία είναι ο νέος πτωχευτικός κώδικας, ο οποίος απευθύνεται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια ενιαία διαδικασία, αλλά στην περίπτωση των μικρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις και η διαδικασία είναι πιο απλοποιημένη. «Αυτό είναι ένα σημείο που έχει δεχθεί σφοδρή κριτική γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι άλλα ρίσκα λαμβάνει μία επιχείρηση, και ιδίως μια μεγάλη ή μεσαία επιχείρηση, και άλλα ρίσκα λαμβάνει μια πολύ μικρή επιχείρηση ή ένα νοικοκυριό» συμπλήρωσε.

Έδωσε συμβουλές στους οφειλέτες, από την 1η Ιουλίου:

  • να ανταποκρίνονται στις κλήσεις των πιστωτών τους, να προσκομμίζουν τα έγγραφα που χρειάζεται ακόμα και να δείχνουν μια διάθεση για συζήτηση, ακόμα και αν οι προτάσεις που δέχονται δεν είναι ρεαλιστικές και βιώσιμες.
  • να απευθυνθούν σε δικηγόρο ή σε φορείς όπως η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ και άλλες Ενώσεις Καταναλωτών που ασχολούνται με το ζήτημα της διευθέτησης χρεών
  • αν δεν βρουν λύση εξωδικαστική, θα πρέπει να δουν αν τους συμφέρει η υπαγωγή στον πτωχευτικό νόμο, λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις.

Τα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να πτωχεύσουν όχι με το νόμο Κατσέλη αλλά με τον νέο πτωχευτικό κώδικα. Προτού οδηγηθούν εκεί, υπάρχει μια δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών με το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους λοιπούς πιστωτές, όπως ανέφερε ο Βίκτωρ Τσιαφούτης.

Όμως, πρόσθεσε, δεν είναι υποχρεωτικό για τους πιστωτές να συμμετάσχουν σε αυτή την εξωδικαστική διαδικασία. Μόνο αν η πλειονότητα των πιστωτών δεχθεί να συμμετάσχει και να συμφωνήσει, τότε είναι αναγκασμένοι και οι υπόλοιποι πιστωτές να ακολουθήσουν.

Στην περίπτωση που ο πιστωτής δεν δεχθεί τον διακανονισμό, ο οφειλέτης έχει δύο επιλογές:

  • να απευθυνθεί σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά, χωρίς να συμμετάσχει στην πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών
  •  αν δεν καταφέρει να επιλύσει εξωδικαστικά το πρόβλημά του, «η μόνη διαδικασία που του απομένει είναι το νέο πτωχευτικό».

Τα κριτήρια για τα ευάλωτα νοικοκυριά

– εισοδηματικά κριτήρια

έως 7.000 το συνολικό εισόδημα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

έως 21.000 ευρώ για οικογένειες

– ακίνητη περιουσία

έως 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό

έως 180.000 ευρώ για τις οικογένειες

– καταθέσεις

έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό

προσαύξηση κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού

προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ο νομικός σύμβουλος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ τόνισε ότι αν δεν είχε υπάρξει η πανδημία, ενδεχομένως να είχαν βιώσει αρκετοί οφειλέτες δύσκολες στιγμές γιατί είχαν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί, οι οποίοι ανεστάλησαν.

Εκτίμησε ότι «η επιστροφή στην κανονικότητα από υγειονομικής πλευράς, θα έχει αποτέλεσμα μια άσχημη κατάσταση σε σχέση με τους πλειστηριασμούς», επισημαίνοντας ότι στο νέο πτωχευτικό δίκαιο δεν προβλέπεται προστασία της κύριας κατοικίας.

Ανέφερε ότι υπάρχει ρύθμιση που προβλέπει ο οφειλέτης να μπορεί να πληρώνει για 12 χρόνια ένα μίσθωμα για το σπίτι του, το οποίο θα μπορεί να επαναγοράσει μετά από 12 χρόνια στην τρέχουσα τότε τιμή, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ενοίκια που θα έχει δώσει.

www.ertnews.grΔιαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Χατζηδάκης: Οι ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου δεν είναι ελληνικές πατέντες

Next Article

ΥΠΟΙΚ: Πιστώθηκαν 17 εκατ. για την αυξημένη αποζημίωση Ειδικού Σκοπού

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: