Η απίστευτη ιστορία πίσω από το Pop It: Ο συμμαθητής της Άννα Φράνκ και… η μαϊμού – influencer
To λαστιχένιο παιχνίδι με τα μικρά εξογκώματα, που κάνει «ποπ» όταν το ζουλάς, έχει γίνει «must» μεταξύ των παιδιών, ενώ δεν είναι λίγοι και οι ενήλικες που το χρησιμοποιο΄ύν, κυρίως ως αγχολυτικό.
Το μικρό, εύκαμπτο παιχνίδι σιλικόνης έχει κατακλύσει, πλέον, την αγορά, καθώς διατίθεται παντού – από περίπτερα μέχρι και τις γνωστότερες αλυσίδες καταστημάτων παιχνιδιών – και μάλιστα σε διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και χρώματα.
Το παιχνίδι – που στηρίζεται στην δοκιμασμένη συνταγή του περιτυλίγματος με τις φουσκάλες, που όλοι λατρεύουμε να σπάμε – έχει μία ιστορία τουλάχιστον 40 χρόνων.
Για να γίνει, ωστόσο, viral χρειάστηκε… μία μαϊμού.
Οι εφευρέτες του Pop it δεν είναι «τυχαίοι»
Το αρχικό Pop It υπήρξε ιδέα δύο σχεδιαστών παιχνιδιών από το Ισραήλ, του Τεό και της Όρα Κόστερ, που μας έχουν προσφέρει άφθονες ώρες παιχνιδιού.
Οι δυο τους εφηύραν πάνω από 190 παιχνίδια, με διασημότερο και πιο αγαπημένο ίσως το «Μάντεψε Ποιος».
Ο Τεό γεννήθηκε το 1928 στο Άμστερνταμ και ήταν συμμαθητής της Άννα Φρανκ. Μάλιστα κατόρθωσε να επιβιώσει, ζώντας με μία μη εβραϊκή οικογένεια, ενώ χρειάστηκε να αλλάξει το όνομά του. Το 1955 ταξίδεψε ως το Ισραήλ με μηχανή, εγκαταστάθηκε εκεί και γνώρισε τη σύζυγό του, Όρα, που εργαζόταν ως δασκάλα καλλιτεχνικών.
Μαζί έστησαν την εταιρεία «Theora Design», ενώ αρχικά κατασκεύαζαν διάφορα αντικείμενα που εμπορεύονταν ως μικρά δώρα επιχειρήσεων.
Πώς εμπνεύστηκαν το Pop it
Η έμπνευση πίσω από το πρώτο pop-it υπήρξε μάλλον τραγική, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC.
Η αδερφή της Όρα πέθανε από καρκίνο του μαστού το 1974. Τότε ήταν που εκείνη είχε μία ιδέα, που της ήρθε στον ύπνο της μέσα από ένα όνειρο.
«Είπε: Τεό, φαντάσου ένα μεγάλο λιβάδι από στήθη, γυναικεία στήθη, όπου μπορείς να πιέσεις τη θηλή. Ήταν πολύ ανοικτή. Έλεγε ό,τι ερχόταν στο μυαλό της, σε όλους», θυμάται ο Μπόαζ Κόστερ, γιος του ζευγαριού – που σήμερα διοικεί την εταιρεία μαζί με τον αδερφό του Γκίντεον.
«Πήγε σε εκείνον και του είπε, φτιάξε ένα χαλί από θηλές τις οποίες να μπορείς να πιέσεις από τη μία πλευρά στην άλλη. Και αυτό ακριβώς έκανε»…
Το ζευγάρι έφτιαξε μερικά πρωτότυπα, αλλά η ιδέα δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία, κυρίως γιατί η σιλικόνη από την οποία είναι φτιαγμένα σήμερα τα pop-it δεν ήταν τότε διαθέσιμη.
Το παιχνίδι «ξαναζωντανεύει» και…
Την ιδεά που εμπνεύστηκαν οι γονείς τους πίσω στη δεκαετία του 1970 ξαναζωντάνεψαν πρόσφατα τα δύο αδέρφια.
Έκλεισαν, μάλιστα, συμφωνία με την καναδική εταιρεία παιχνιδιών Foxmind, ενώ το παιχνίδι ονομάστηκε «Last One Lost», καθώς δύο παίκτες πίεζαν τις φούσκες ο καθένας στη σειρά του. Όποιος ήταν αναγκασμένος να σκάσει την τελευταία, έχανε.
Το «Last One Lost» κυκλοφόρησε το 2014 και πούλησε μερικές χιλιάδες κομμάτια. Όμως το 2019, το εντόπισαν οι άνθρωποι της αμερικανικής αλυσίδας Target.
«Άρχισαν να πουλάνε λίγο περισσότερο, αλλά και πάλι δεν ήταν κάτι φοβερό. Ώσπου κάποιος έφτιαξε βίντεο στο TikTok και το Youtube», έχει δηλώσει ο γιος των εφευρετών.
..η μαϊμού που το έκανε ανάρπαστο
«Ένα συγκεκριμένο βίντεο, όπου μία μικρή μαϊμού πιέζει από τη μία πλευρά και μετά το γυρίζει ανάποδα και πιέζει και από την άλλη. Ήταν η ουσία της ιδέας που είχαν οι γονείς μας. Και αυτό είχε 500 εκατ. χτυπήματα».
Η μαϊμού – influencer ονομάζεται Γκέιτλιν Ράι και ζει στη Β. Καρολίνα, με την ιδιοκτήτριά της, Τζέσικα Λάσερ.
«Κάποιος της έστειλε ένα pop-it για τα γενέθλιά της. Ήταν η πρώτη φορά που τα βλέπαμε. Δεν ξέρω εάν ήταν το αυθεντικό ή κάποια αντιγραφή, αλλά μετά άρχισαν να φτιάχνουν όλα αυτά τα διαφορετικά brands, και όλοι οι θαυμαστές της συνέχιζαν να της τα στέλνουν. Έχουμε κούτες και κούτες γεμάτες με pop-it», έχει δηλώσει, από την πλευρά της, η Λάσερ.