24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων και 49 άλλων ζώων

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τους ανθρώπους ήταν περίπου 30 χρόνια. Όμως, χάρη στις πρόσφατες ανακαλύψεις στην τεχνολογία και τη σύγχρονη ιατρική, οι άνθρωποι γεννιούνται τώρα με μέσο προσδόκιμο ζωής που πλησιάζει τα 80 χρόνια.

Αυτό είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Με αυτή την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, πώς κατατάσσεται πλέον η διάρκεια ζωής του ανθρώπου σε σύγκριση με άλλα ζώα;

Το γραφικό που δημιούργησε το Alan’s Factory Outlet καλύπτει το προσδόκιμο ζωής 50 διαφορετικών ζώων, από αμφίβια έως αρθρόποδα, και περιλαμβάνει ακόμη και ένα είδος που είναι αθάνατο (θεωρητικά τουλάχιστον).

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στη διάρκεια ζωής στο ζωικό βασίλειο.

Τα μακροβιότερα όντα

Εδώ είναι μερικά από τα μακροβιότερα ζώα, όπου όσο και να προοδεύσει η σύγχρονη ιατρική, οι άνθρωποι απέχουν πολύ από το να τα φτάσουν!

Το σκουλήκι σωλήνας της βαθιάς θάλασσας

Αυτό το σκουλήκι σωλήνας, γνωστό και ως Riftia pachyptila, ζει μέχρι τα 250 περίπου χρόνια, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζήσει και πολύ περισσότερο.

Παραδόξως, δεν έχει πεπτικό σύστημα, στόμα ή πρωκτό, και έτσι δεν καταναλώνει τροφή για να επιβιώσει με την παραδοσιακή έννοια. Αντίθετα, τα βακτήρια που ζουν μέσα στο σώμα του βοηθούν στη μετατροπή του θείου από τις κοντινές υδροθερμικές οπές σε ενέργεια.

Αυτό κάνει το σκουλήκι σωλήνα της βαθιάς θάλασσας ένα από τα λίγα ζώα στη Γη που δεν αντλεί τα θρεπτικά συστατικά του (είτε άμεσα είτε έμμεσα) από το ηλιακό φως.

Η Αθάνατη Μέδουσα

Αλλιώς γνωστή ως Turritopsis dohrnii, είναι βιολογικά αθάνατη.

© Tony Wills, via Wikimedia Commons

Πώς είναι αυτό δυνατόν?

Ουσιαστικά, αυτά τα πλάσματα επιστρέφουν και κάνουν τη μετάβαση αντίστροφα από τη σεξουαλική ωριμότητα στη σεξουαλική ανωριμότητα σε μια διαδικασία που ονομάζεται διαδιαφοροποίηση (επαναπρογραμματισμός γραμμής) – όπου τα ενήλικα κύτταρα μετατρέπονται σε άλλους τύπους ιστού. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι διεργασίες όπως αυτές προσελκύουν την προσοχή των ερευνητών στη γονιδιακή θεραπεία και την επιστημονική έρευνα.

Το γιγαντιαίο σφουγγάρι βαρελιού

Το γιγάντιο σφουγγάρι του βαρελιού μπορεί να ζήσει για 2.300 χρόνια. Αυτά τα απίστευτα πλάσματα ζουν στην επιφάνεια του υφάλου του ωκεανού και έχουν σχήμα μπολ, το οποίο παρέχει ενδιαίτημα για πολλά άλλα ασπόνδυλα, όπως καβούρια, γαρίδες, καθώς και ψάρια. Επιπλέον, τα σφουγγάρια δεν έχουν ιστό και κάθε ένα από τα μεμονωμένα κύτταρά τους μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά με οποιοδήποτε άλλο κύτταρο.

@ Bernard DUPONT from FRANCE, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Μερικά πειράματα έχουν δείξει ακόμη ότι τα σφουγγάρια ανασχηματίζονται και τα κύτταρα τους κολυμπούν ξανά μαζί όταν κομματιάζονται σε ένα μπλέντερ. Αν δεν το έκαναν, θα ήταν ένα πολύ σκληρό πείραμα.

Διάρκεια ανθρώπινης ζωής

Ο αριθμός των αιωνόβιων -όσων είναι 100 ετών και άνω- ανέρχεται σήμερα σε 570.000.

Αυτές είναι οι χώρες όπου παρατηρούνται συχνότερα, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους πληθυσμούς τους.

Αν και οι αριθμοί στο ένα εκατοστό του εκατοστιαίου εύρους μπορεί να ακούγονται απογοητευτικοί, αυτό εξακολουθεί να αποτελεί ένα άλμα 1.500% από τους 33.000 αιωνόβιους που έζησαν τη δεκαετία του 1950.

Αργά αλλά σταθερά, καθώς το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου συνεχίζει να αυξάνεται, το είδος μας φαίνεται προορισμένο να ανέβει την ηλικιακή σκάλα—και ποιος ξέρει, ίσως τελικά να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε σε μακροβιότητα κάποια από τα άλλα πλάσματα αυτής της λίστας.

Πηγή: Visualcapitalist, Alan’s Factory Outlet

 


Διαβάστε επίσης:

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Realme: Στο MWC θα δείξει την πιο γρήγορη φόρτιση smartphone

Next Article

Ιταλία: Νέα έκρηξη της Αίτνας με σύννεφο στάχτης ύψους 10 χιλιομέτρων (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: