Την ιστορία του αρχοντικού με τις Καρυάτιδες αφηγείται το βίντεο των Upstories.
Στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Αγίων Ασωμάτων 45, εκεί όπου συναντιούνται οι γειτονιές του Κεραμεικού, του Θησείου και του Ψυρρή δεσπόζει ένα ιστορικό κτίριο με τις εμβληματικές Καρυάτιδες.
Το εντυπωσιακό και ιστορικό σπίτι της Αθήνας με τις μοναδικές Καρυάτιδες στο μπαλκόνι του, συνδέεται με τον Ιωάννη Καρακατσάνη, τον πρώτο ιδιοκτήτη του σπιτιού και από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής του δημιούργησε εκεί μέχρι τον θάνατό του, το 1906.
Μαθητής του Λεωνίδα Δρόση απέκτησε μία ξεχωριστή θέση στη γλυπτική.
Ο Δρόσης δημιουργός των γλυπτών του Σωκράτη και του Πλάτωνα στην Ακαδημία Αθηνών είναι ορόσημα στην πολιτιστική και πολιτισμική ιστορία της Αθήνας. Σε αντίθεση με εκείνες του Ερεχθείου οι Καρυάτιδες είναι με σταυρωμένα χέρια αποπνέονταν αίσθηση σοβαρότητας και εσωστρέφειας. Τα πόδια τους δεν είναι ορατά αφού καταλήγουν σε βαριές τετράγωνες σχεδόν βάσεις.
Ο δημιουργός επέλεξε να δώσει τις μορφές της συζύγου του Ξανθής και της αδελφής της Ευδοξίας, κάνοντας το έργο του ένα βαθιά προσωπικό μνημείο.
Το αρχοντικό αυτό είναι γεμάτο μύθους και δοξασίες που προκαλούν δέος. Έγιναν ευρέως γνωστές μέσα από έναν θρύλο. Ένας μπαρμπέρης, που είχε το κουρείο του στην είσοδο του κτιρίου έκανε λόγο για μυστηριώδη θάνατο των δύο κορών του Καρακατσάνη. Η ιστορία καταρρίφθηκε αλλά ο μύθος έχει μείνει.
Σήμερα στο κτίριο στεγάζεται ο σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών ενώ στο ισόγειο σήμερα στεγάζεται το Ινστιτούτο των ελληνικών μύλων.