Μπορεί τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ να είναι σύμβολο βασιλικής μεγαλοπρέπειας αλλά και το πιο εμβληματικό παλάτι, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, οι Ουίνδσορ επιλέγουν να μένουν μακριά του.
Κάθε χρόνο, πολλοί άνθρωποι ονειρεύονται να περάσουν τις ψηλές μαύρες σιδερένιες πύλες και να θαυμάσουν από κοντά τα αριστουργηματικά έργα Τέχνης που κοσμούν τους τοίχους, να φαντασιωθούν ότι λαμβάνουν μέρος σε ένα κρατικό δείπνο στη μεγαλοπρεπή αίθουσα χορού του, να απολαύσουν το παραμύθι. Ορόσημο της βρετανικής μοναρχίας, αποτελεί την επίσημη κατοικία της βασιλικής οικογένειας από τότε που η βασίλισσα Βικτώρια ανέβηκε στον θρόνο το 1837. Ωστόσο, ο ειδικός σε θέματα βασιλικής οικογένειας Richard Fitzwilliams σημείωσε πως “είναι παράδοξο το γεγονός ότι αυτό που θεωρείται από όλο τον κόσμο ως σύμβολο βασιλικής μεγαλοπρέπειας έχει πολύ μικρή απήχηση για τα ίδια τα μέλη της βασιλικής οικογένειας”.
Οι Βρετανοί μονάρχες φαίνεται πως διστάζουν να διαμείνουν στα Ανάκτορα καθώς τα θεωρούν υπερβολικά μεγάλα, πολύ ψυχρά και πολύ αυστηρά. Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ διαθέτει περίπου 775 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων 19 επίσημων δωματίων, 52 υπνοδωμάτια που προορίζονται για τη βασιλική οικογένεια και τους καλεσμένους της, 188 υπνοδωμάτια του προσωπικού, 78 μπάνια και όχι λιγότερα από 92 γραφεία. Μια πραγματική πόλη μέσα στην πόλη, με εκατοντάδες υπαλλήλους να σπεύδουν στους διαδρόμους, έτοιμοι να γυαλίσουν τα 750 παράθυρα ή να διασφαλίσουν ότι οι 40.000 λαμπτήρες λειτουργούν σωστά.
Ο Εδουάρδος Η’, του οποίου η βασιλεία ήταν βραχύβια, παραπονέθηκε για τη “σκοτεινιά” του παλατιού, ενώ ο αδελφός του Γεώργιος ΣΤ’ το περιέγραψε ως “παγοποιείο”.
Το 1952, μετά τον θάνατο του πατέρα της, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ανάγκασε την Ελισάβετ Β’ να εγκατασταθεί στα Ανάκτορα. Η 26χρονη βασίλισσα δεν ήταν σε θέση να διαμαρτυρηθεί, έτσι μετακόμισε στα ιδιωτικά διαμερίσματα στη βόρεια πλευρά του παλατιού, ένα μικροσκοπικό τμήμα του κτιρίου που βρίσκεται σε μια γωνιά. Της πήρε λίγο χρόνο να το συνηθίσει όπως και τα αγαπημένα της κόργκι. Από ανησυχία για την ευημερία τους, η Ελισάβετ Β’ διέταξε να σηκώσουν τα καλάθια τους.
Ο Barack Obama αυτό που έχει να θυμάται κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στα Ανάκτορα, το 2011, είναι τα ποντίκια. Μάλιστα, έδωσε αυστηρές εντολές να μην μάθει τίποτα η τότε Πρώτη Κυρία, Michelle Obama για την ανεπιθύμητη παρουσία τους, καθώς εκείνη τρέμει τα τρωκτικά.
Ο βασιλιάς Κάρολος έχει προχωρήσει σε μεγάλα έργα ανακαίνισης που έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν έως το 2027. Καλώδια, σωλήνες, συστήματα θέρμανσης, όλα θα αλλάξουν αφού έχουν να γίνουν εργασίες στο κτίριο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τσουχτερός ο λογαριασμός, αφού το κόστος θα αγγίξει τα 430 εκατ. ευρώ για τον Βρετανό φορολογούμενο. Ο βασιλιάς Κάρολος, υπέρμαχος του περιβάλλοντος, έχει κάνει γνωστό ότι δεν είναι πολύ δεμένος με αυτό το παλάτι, το οποίο δεν έχει προσαρμοστεί στον σύγχρονο κόσμο, και είναι απογοητευμένος από τους λογαριασμούς του όσον αφορά στην ενέργεια. Το 2023 διέταξε να χαμηλώσουν οι θερμοστάτες και να κλείσουν ακόμη και τα καλοριφέρ σε ορισμένα δωμάτια. Η πισίνα δεν θερμαίνεται πλέον.
Προς το παρόν, το βασιλικό ζεύγος συνεχίζει να διαμένει στο Clarence House, την άνετη κατοικία του στο Λονδίνο. Όταν μετακόμισαν εκεί το 2003, έναν χρόνο μετά τον θάνατο της βασιλομήτορος, ΕΛισάβετ, γιαγιάς του Κάρολου, η οποία πέθανε το 2002 σε ηλικία 101 ετών, το ζευγάρι ανέθεσε στον ταλαντούχο Robert Kime να ανακαινίσει τους εσωτερικούς χώρους, καθιστώντας αυτή την όμορφη κατοικία, που βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ένα ζεστό και άνετο βασιλικό σπίτι. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, ο Κάρολος και η Camilla θα έχουν κλείσει τα 80 τους χρόνια. Στο μεταξύ, το πρόσφατο πάρτι στον κήπο, καθώς και οι δεξιώσεις, τα δείπνα και άλλα επίσημα συμπόσια, συνεχίζουν να διανθίζουν την καθημερινότητά τους και να διατηρούν τη μαγεία τους.
“Πιστεύεται ότι μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης, ο Κάρολος και η Camilla θα μετακομίσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ως η έδρα της πιο εξέχουσας μοναρχίας και συμβολικά, θα ήταν κρίμα η κατοικία να μείνει άδεια”, επισημαίνει ο Richard Fitzwilliams. Ενώ ο Κάρολος και η Camilla μπορεί να έχουν ακόμη την ευκαιρία να ξεφύγουν, η Kate Middleton και ο πρίγκιπας William, όπως και η Ελισάβετ στην εποχή της, μάλλον δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να εγκατασταθούν εκεί όταν έρθει η ώρα.
The post Βασίλισσα Ελισάβετ, βασιλιάς Κάρολος, πρίγκιπας William: Γιατί οι Ουίνδσορ αποφεύγουν το Μπάκιγχαμ appeared first on InStyle.