24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Βίλια: Βελτιωμένη η κατάσταση στο όρος Πατέρας – Αυξάνονται οι περιπολίες στα δάση

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Καλύτερη είναι η εικόνα από τη φωτιά στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων, που συνεχίζει, πάντως, να καίει για 5η μέρα, χωρίς ευτυχώς ενιαίο μέτωπο, παρά με κάποιες εστίες στο όρος Πατέρας, προς Μέγαρα. Υπάρχει ακόμη άπειρη καύσιμη ύλη, άκαυτο παρθένο δάσος, με κίνδυνο για αναζωπυρώσεις, όμως βοηθούν οι άνεμοι σήμερα τις πυροσβεστικές δυνάμεις που συνεχίζουν τον αγώνα τους.

Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι 80.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη. Οι κάτοικοι της περιοχής μετρούν τις πληγές τους. Στον οικισμό Θέα, έχουν καεί πάνω από 10 σπίτια.

«Η σημερινή ημέρα δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες, είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Νομίζω ότι θα περάσουμε σε ύφεση με ετοιμότητα για αναζωπυρώσεις», τόνισε για τη μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 .

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους οικισμούς. Υπάρχουν διάσπαρτες μικρές εστίες που δημιουργούν αναζωπυρώσεις, αλλά ελέγχονται. Επιχειρεί μια τεράστια δύναμη με εναέρια μέσα στο όρος Κανδήλι, όπου οριοθετείται το μέτωπο», σημείωσε.

«Η φωτιά έχει μετακινηθεί προς τα Μέγαρα αλλά εκεί δεν έχει πολύ καύσιμη ύλη, υπάρχει χαμηλή βλάστηση και σημειώνονται μικρές αναζωπυρώσεις», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι δημοτικές ενότητες Βιλίων, Μάνδρας και Οινόης του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Κωνσταντίνου του Δήμου Λαυρεωτικής, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την 16-08-2021 στις παραπάνω περιοχές. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του καταστροφικού φαινομένου και για έξι μήνες, ήτοι έως και 16 Φεβρουαρίου 2022. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Αυξάνονται οι περιπολίες στα δάση

Οι περιπολίες στρατού και αστυνομίας αυξάνονται στις κορυφές βουνών και σε δάση εντός και εκτός Αττικής, για την αποτροπή πυρκαγιών. Από τις 3 Αυγούστου έως σήμερα έχουν γίνει συνολικά 53 συλλήψεις για εμπρησμό.

Σε δάση και επίφοβες περιοχές, περιπολούν από το βράδυ της Πέμπτης και για τουλάχιστον 7 ημέρες στρατιώτες, αστυνομικοί, πυροσβέστες και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.

Το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική, μεικτά και αμιγή περίπολα από στελέχη όλων των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ) και αστυνομικούς περιπολούν όπου κρίνεται από την Πολιτική Προστασία, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους, με φάρους, σειρήνες και κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Μόνο από την Αστυνομία έγιναν την περασμένη νύχτα 216 περιπολίες, οι 50 από αυτές στην Αττική, ενώ για σήμερα, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου, έχουν προγραμματιστεί 723 περιπολίες, εκ των οποίων οι 168 στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι από τις 3 Αυγούστου μέχρι σήμερα η Αστυνομία έχει προχωρήσει 25 συλλήψεις και 188 προσαγωγές για εμπρησμό. Αντίστοιχα, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμου του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις 5 Αυγούστου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 28 συλλήψεις για 24 περιπτώσεις πυρκαγιών.

Από τους συλληφθέντες από την Αστυνομία 4 έχουν προφυλακιστεί ήδη μετά την προσαγωγή τους στον ανακριτή, ενώ σε κάποιες από τις περιπτώσεις επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή. Την Πέμπτη, ημεδαπός καταδικάστηκε στη Ζάκυνθο σε 4 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή και δικαίωμα έφεσης.

Από τους συλληφθέντες από την Πυροσβεστική, σε μία περίπτωση επιβλήθηκε ήδη ποινή 5 ετών χωρίς αναστολή, σε άλλη μία επιβλήθηκε 2 χρόνια φυλάκιση και σε μία ακόμη 18 μήνες με αναστολή.

Δασκαλειό Κερατέας: Βίντεο ντουκουμέντο καταγράφει ΙΧ να πετάει φωτοβολίδα

Καρέ – καρέ κατέγραψε βίντεο στο Δασκαλειό Κερατέας τη ρίψη φωτοβολίδας και την εκδήλωση πυρκαγιάς, η οποία ευτυχώς έσβησε άμεσα. Δήμαρχος και κάτοικοι καταγγέλουν εμπρησμό, και έδωσαν τα στοιχεία του ύποπτου ΙΧ, στην αστυνομία. Εν τω μεταξύ, 24ωρες περιπολίες πραγματοποιούν από χθες σε επικίνδυνες περιοχές δυνάμεις της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του στρατού, ενώ, η φωτιά στο όρος Πατέρα, όπως είδαμε, άφησε πίσω της πολλές ζημιές σε σπίτια, και 80 χιλιάδες στρέμματα καμμένου δάσους.

Στο ακόλουθο βίντεο που εξασφάλισε η ΕΡΤ φαίνεται μια κόκκινη φωτοβολίδα καθώς πέφτει στην πλαγιά.

Στο βίντεο που ακολουθεί η φωτιά πλέον έχει ξεπάσπασει και ακούγεται κάτοικος που παρακολουθεί με αγωνία. “Δεύτερο λιμανάκι. Καίγεται… Καίγονται τα σπίτια.. Έρχονται για το πρώτο…” λέει βλέποντας τις φλόγες.

“Υπάρχουν μαρτυρίες αλλά και βίντεο για ρίψη δυο φωτοβολίδων με πιστόλι προς την πλαγιά του βουνού στις 2.05. Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ανέμων με κατεύθυνση προς τα σπίτια, ευτυχώς υπήρχαν δρόμοι περιμετρικά και με μεγάλη προσπάθεια αντιμετωπίστηκε έγκαιρα προτού ξεφύγει”, είπε ο δήμαρχος Κερατέας, προσθέτοντας πως αυτόπτες μάρτυρες, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην παραλία σε απόσταση 150 μέτρων, κατέγραψαν σε βίντεο τις φωτοβολίδες και τη φωτιά να εκδηλώνεται.

“Κι εμείς αναρωτιόμαστε αν ήταν εμπρησμός ή όχι, ωστόσο καταλαβαίνουμε πως δεν θα πήγαιναν παιδιά να παίξουν μέσα στη νύχτα, είπε ο κ. Λουκάς τονίζοντας πως εάν έφευγε η φωτιά, υπάρχει δίπλα ένας οικισμός που είναι κυριολεκτικά μέσα στα πεύκα και θα ήταν πολύ δυσκολα τα πράγματα.

“Επειδή η φωτιά ήταν πολύ επικίνδυνη, εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής εκείνης, προληπτικά, και διατέθηκαν 2 λεωφορεία για να μεταφερουν τους ανθρώπους αν χρειαστεί. Τελικά προλάβαμε”, σημείωσε και ανέφερε πως εγιναν αντιληπτά και 2 οχήματα με 2 επιβάτες το καθένα που κινούνταν χωρίς λόγο στην περιοχή. Τα στοιχεία των πινακίδων είναι στη διάθεση των αρχών και θα ελεγχθούν.

Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι είδαν ύποπτες κινήσεις


Οι υπάλληλοι της ΔΑΕΕ του Πυροσβεστικού Σώματος που πήγαν στο σημείο για τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς, βρήκαν πράγματι υπολείμματα φωτοβολίδας που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των κατοίκων, ενώ στις έρευνες μπήκε και η ΕΛ.ΑΣ που εξετάζει τα στοιχεία και αναζητά τους δράστες.

Ρεπορτάζ: Ζώης Κακκαβάς, Ελίνα Κολύβα, Κώστας Παπαδόπουλος

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Ο κομήτης που διαλύθηκε κοντά στη Γη ήταν ένα… θραύσμα

Next Article

Νέα έκτακτη χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ σε πυρόπληκτους δήμους και περιφέρειες

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: