Ερευνητές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) στις ΗΠΑ κατασκεύασαν ένα πρωτοποριακό προσθετικό πόδι που επιτρέπει στα άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό να περπατούν με φυσικό τρόπο και κανονική ταχύτητα, ανοίγοντας το δρόμο για την επόμενη γενιά προσθετικών μελών.
Σε μελέτη, στην οποία συμμετείχαν επτά ασθενείς οι οποίοι είχαν υποστεί ακρωτηριασμό, διαπιστώθηκε ότι αυτό το «νευροπροσθετικό» πόδι αύξησε την ταχύτητα βάδισης κατά 41% σε σύγκριση με τα συμβατικά προσθετικά πόδια. Αυτό που το διαφοροποιεί από τα τρέχοντα προσθετικά μέλη είναι το γεγονός ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως πλαγιές και σκάλες, σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας ομαλότερο βάδισμα και βελτιωμένη ικανότητα πλοήγησης στα εμπόδια. Σε αντίθεση με τα προσθετικά μέλη που κυκλοφορούν στην αγορά, το «νευροπροσθετικό» πόδι λειτουργεί ανιχνεύοντας σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος του χρήστη στο υπολειπόμενο άκρο.
Οι επτά ασθενείς, οι οποίοι είχαν υποστεί ακρωτηριασμό από το γόνατο και κάτω, υποβλήθηκαν σε μια χειρουργική επέμβαση η οποία ονομάζεται «μυονευρική διεπαφή αγωνιστή-ανταγωνιστή(AMI). Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης οι επιστήμονες συνέδεσαν ζεύγη μυών που κινούν ένα πόδι, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να αντιληφθούν με ακρίβεια την ταχύτητα, τη θέση και τη ροπή των άκρων τους.
Το βιονικό άκρο αποτελείται από έναν προσθετικό αστράγαλο, έναν μικρό υπολογιστή πάνω στο τεχνητό μέλος που μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα από την κίνηση των μυών και ηλεκτρόδια που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος. Ο εγκέφαλος στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς οι οποίοι προκαλούν συσπάσεις των μυών. Αυτές οι συσπάσεις παράγουν ηλεκτρικά σήματα τα οποία ανιχνεύονται από τα ηλεκτρόδια και αποστέλλονται στη συσκευή που τα αποκωδικοποιεί.
Η Έιμι Πιετραφίτα, μια συμμετέχουσα στη μελέτη που υπέστη ακρωτηριασμό μετά από σοβαρά εγκαύματα, δήλωσε ότι μπορεί και πάλι να χορέψει χάρη στο καινοτόμο αυτό προσθετικό μέλος.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Medicine».
ΠΗΓΗ: Washington Post, MIT
www.ertnews.gr