Ολοκληρώνεται το Σάββατο στη Βουλή η πενθήμερη μάχη του προϋπολογισμού. Το ενδιαφέρον στρέφεται στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού, με την πανδημία, αλλά και τα θέματα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας να αποτελούν βασικά πεδία αντιπαράθεσης.
Στη συνεδρίαση οι πολιτικοί αρχηγοί θα πάρουν τον λόγο αντίστροφα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, δηλαδή με πρώτο τον Γιάνη Βαρουφάκη. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και αμέσως μετά θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απέδωσε την κατάσταση στις ΜΕΘ στις «παθογένειες» του συστήματος υγείας, σημειώνοντας ότι αναμονές για τις ΜΕΘ υπήρχαν και πριν την πανδημία και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «συγκεκαλυμμένα» αυτό που είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με «χυδαίο» τρόπο. Υπογράμμισε ότι ο τακτικός προϋπολογισμός από 4,2 δισ. ευρώ το 2021 αυξάνεται στα 4,5 δισ. ευρώ το 2022, επισημαίνοντας τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία του νέου ΕΣΥ με δημόσιες δομές αλλά και ΣΔΙΤ.
Για «ανακρίβειες και αλχημείες» κατηγόρησε τον Θάνο Πλεύρη ο τομεάρχης Υγείας το ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, σε μια προσπάθεια «αντιστροφής του αρνητικού κλίματος για την κυβέρνηση, λόγω της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα».
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022, που ψηφίζεται το Σάββατο, συνιστά έναν «ελλειμματικό προϋπολογισμό», «ταξικά μεροληπτικό», που «αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες», ανέφερε η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
www.ertnews.gr