24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Βρετανία-Έρευνα: Η κάνναβη τύπου skunk αυξάνει τον κίνδυνο ψύχωσης στους νέους

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η χρήση ισχυρής κάνναβης τύπου skunk αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης ψύχωσης στους νέους, σύμφωνα με τον Ρόμπιν Μάρεϊ, καθηγητή Ψυχιατρικής Έρευνας στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής (IoP) του King’s College του Λονδίνου.

Συγκεκριμένα, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με ψύχωση που παρακολουθεί στο ιατρείο του στο νότιο Λονδίνο, προκαλείται από τη χρήση ισχυρής κάνναβης τύπου skunk. Ο ειδικός είπε ότι οι περιπτώσεις αφορούν κυρίως νέους ανθρώπους, οι οποίοι συχνά υποφέρουν από παράνοια και παραισθήσεις.

Η έρευνα αυτή έρχεται την ώρα που το Λονδίνο πρόκειται να χαλαρώσει τους νόμους περί κατοχής ναρκωτικών. Οι νέοι που θα συλλαμβάνονται για κατοχή κάνναβης δε θα διώκονται αλλά θα πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα για τους κινδύνους των ναρκωτικών.

Ωστόσο, σύμφωνα με άρθρο της Daily Mail, τα αποτελέσματα από τους Ευρωπαίους γείτονες δίνουν μια εικόνα των πιθανών παγίδων μιας τέτοιας πολιτικής. Για παράδειγμα, η Πορτογαλία αντιμετωπίζει μια τεράστια αύξηση στις ψυχώσεις που προκαλούνται από την καθημερινή χρήση κάνναβης μετά την αποποινικοποίηση του ναρκωτικού το 2001.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Methods in Psychiatric Research», ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία της χώρας με πρωτογενή διάγνωση ψυχωσικών διαταραχών και σχιζοφρένειας που οφείλονται στη χρήση κάνναβης, εκτοξεύθηκε σχεδόν κατά 30 φορές, από 20 ετησίως το 2010 σε σχεδόν 590 το 2015 – και σχεδόν το 90% των ασθενών αυτών ήταν άνδρες με μέση ηλικία τα 30 έτη.

«Νομίζω ότι είμαστε πλέον 100% σίγουροι ότι η κάνναβη είναι μία από τις αιτίες μιας ψύχωσης που μοιάζει με σχιζοφρένεια. Αν μπορούσαμε να καταργήσουμε την κατανάλωση κάνναβης θα είχαμε 30% λιγότερους ασθενείς στο νότιο Λονδίνο και ίσως να μπορούσαμε να φροντίσουμε καλύτερα τους ασθενείς που ήδη έχουμε», δήλωσε ο Μάρεϊ, ο οποίος εργάζεται στην πρώτη δημόσια κλινική στην Αγγλία που θεραπεύει τους χρήστες κάνναβης οι οποίοι πάσχουν από ψύχωση. Στόχος της κλινικής είναι να βοηθήσει πρώτα τους χρήστες κάνναβης να απεξαρτηθούν από το ναρκωτικό, με εβδομαδιαίες ομαδικές συνεδρίες θεραπείας με άλλους ασθενείς και ειδικούς.

Μόλις πριν από δύο χρόνια, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το νότιο Λονδίνο είχε την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ψυχώσεων στην Ευρώπη και πιστεύει πως η κάνναβη ήταν η κύρια αιτία. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο «The Lancet Psychiatry», διαπίστωσε ότι όσοι κάπνιζαν κάνναβη skunk, είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψύχωση από όσους δεν κάπνιζαν. Σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, τα ποσοστά των ψυχώσεων στο Λονδίνο θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 30%.

Ο Μάρεϊ χαιρέτισε τα σχέδια του Λονδίνου να σταματήσει τη δίωξη των νέων που έχουν στην κατοχή τους κάνναβη. Ωστόσο, έχει κάποια ερωτήματα σχετικά με αυτό το σχέδιο.

«Πού θα βρουν τους συμβούλους που γνωρίζουν για τους κινδύνους της κάνναβης; Τι θα συμβεί αν οι χρήστες δεν δεχτούν τη συμβουλευτική θεραπεία ή επιστρέψουν στη χρήση κάνναβης; Επίσης, θα συνοδεύεται από οποιαδήποτε εκπαίδευση σχετικά με τους κινδύνους της κάνναβης, καθώς αυτό είναι μακράν το πιο σημαντικό», είπε ο ερευνητής.

«Επειδή το Lewisham είναι ένας από τους προτεινόμενους δήμους όπου θα μπορούσε να υιοθετηθεί για πρώτη φορά το πρόγραμμα, θα είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε τις επιπτώσεις στα ψυχιατρικά προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση κάνναβης, όπως εθισμός, απόπειρες αυτοκτονίας και ψύχωση. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθούμε τα τροχαία ατυχήματα, τη βία στους δρόμους και τις επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών που επίσης συνδέονται με την χρήση κάνναβης», πρόσθεσε.

Ο επιστήμονας δήλωσε ότι οι αλλαγές πολιτικής σε άλλες χώρες αποτελούν πιθανές προειδοποιήσεις για τη Βρετανία. Για παράδειγμα, στην πολιτεία του Κολοράντο στις ΗΠΑ, υπάρχουν πλέον διαθέσιμα προϊόντα κάνναβης που περιέχουν περισσότερο από 70% THC (τετραϋδροκανναβινόλη) την κύρια ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης. Για λόγους σύγκρισης, τη δεκαετία του 1960, η παραδοσιακή κάνναβη περιείχε περίπου 3% ή λιγότερο THC, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική σήμερα είναι 10-15%, αναφέρει ο Μάρεϊ σε άρθρο του στο «JAMA Psychiatry».

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη στη Δανία διαπίστωσε ότι παράλληλα με την αύξηση της δραστικότητας της THC, η σχιζοφρένεια που σχετίζεται με την κάνναβη, έχει αυξηθεί έως και 400% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου μελέτησαν 2.100 άτομα σε 11 πόλεις της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής στη μεγαλύτερη έρευνα του είδους της. Διαπίστωσαν ότι η σχέση με ψυχωσικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια και η παράνοια ήταν μεγαλύτερη στο Λονδίνο και το Άμστερνταμ – τις δύο πόλεις όπου η κάνναβη υψηλής ισχύος είναι πιο συχνά διαθέσιμη.

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η φαρμακευτική χρήση παραμένει φαρμακευτική. Το πρόβλημα στην Καλιφόρνια και στον Καναδά ήταν ότι η φαρμακευτική χρήση έγινε συνώνυμο της χρήσης για ψυχαγωγικό σκοπό. Ο κύριος λόγος για τον οποίο τη νομιμοποίησαν ήταν για να προσπαθήσουν να ελέγξουν την ποσότητα της λεγόμενης ιατρικής χρήσης εκεί, ελπίζοντας ότι θα μειωνόταν η χρήση», ισχυρίζεται ο ερευνητής.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Lancet Psychiatry», διαπίστωσε ότι το skunk με THC άνω του 10% – αύξησε τις πιθανότητες ψύχωσης κατά 4,8 φορές σε ένα άτομο που κάπνιζε καθημερινά, σε σύγκριση με κάποιον που δεν έκανε ποτέ χρήση του ναρκωτικού αυτού.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Xiaomi Mix 5 Pro: Έρχεται με νέο ISP Surge C2;

Next Article

Instagram: Ετοιμάζει μια μεγάλη αλλαγή για τους χρήστες

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: