Μια 15μελή ομάδα επιστημόνων ερευνά νέες προσεγγίσεις στις αντικαρκινικές θεραπείες, εστιάζοντας στις θανατηφόρες καρκινικές πρωτεΐνες. Ορισμένα φάρμακα παράγουν ήδη πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα και ο αριθμός των νέων φαρμάκων αναμένεται να αυξηθεί στο εγγύς μέλλον με την έναρξη λειτουργίας ενός βρετανικού κέντρου αφιερωμένου σε αυτή την τεχνική.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, οι δεκαπέντε ερευνητές θα εργάζονται στο Κέντρο Αποικοδόμησης Πρωτεϊνών, το οποίο δημιουργήθηκε χάρη στη δωρεά 9 εκατομμυρίων λιρών που δόθηκε στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, στο Λονδίνο.
Πολλά σύγχρονα αντικαρκινικά φάρμακα δρουν εμποδίζοντας τη λειτουργία επιβλαβών πρωτεϊνών, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα, ο καθηγητής Ίαν Κόλινς, επικεφαλής του νέου κέντρου. Ωστόσο, τόνισε, αυτή η τεχνική είναι διαφορετική, καθώς τις εξαλείφει εντελώς.
«Τα κύτταρά μας έχουν αναπτύξει μια εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική για την απομάκρυνση των επιβλαβών πρωτεϊνών. Ωστόσο, οι διαδικασίες αποικοδόμησης των πρωτεϊνών των κυττάρων μας αναγνωρίζουν μόνο έναν συγκεκριμένο αριθμό πρωτεϊνών. Τώρα, η επιστήμη βρήκε έναν τρόπο να επισημαίνει νέες πρωτεΐνες που δεν εντοπίζει το κύτταρο, οι οποίες είναι επιβλαβείς και εμπλέκονται στην ανάπτυξη όγκων», εξήγησε ο επιστήμονας.
Ένα πρώιμο παράδειγμα αυτής της προσέγγισης αποτελεί το φάρμακο λεναλιδομίδη, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του αίματος (μυέλωμα), και το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ο Κόλινς δήλωσε ότι φάρμακα όπως η λεναλιδομίδη μπορούν να εντοπίσουν ένα μόριο που διαφορετικά θα συνέχιζε να συμβάλει στην ανάπτυξη του καρκίνου. Ουσιαστικά, το επισημαίνει και διασφαλίζει ότι τεμαχίζεται και καταστρέφεται.
Ένας παρόμοιος τύπος φαρμάκου έχει βρεθεί ότι στοχεύει τον καρκίνο του μαστού. Γνωστό ως επιλεκτικός αποικοδομητής υποδοχέων οιστρογόνων, αποικοδομεί μια πρωτεΐνη που αποτελεί σημαντικό παράγοντα στον καρκίνο του μαστού.
«Επί του παρόντος, πολλές προσπάθειες επικεντρώνονται στη χρήση της αποικοδόμησης πρωτεϊνών για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου», πρόσθεσε ο Κόλινς.
«Ωστόσο, ελπίζουμε ότι στο μέλλον η τεχνική αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη φαρμάκων για την αντιμετώπιση άλλων τύπων ασθενειών. Έχει μεγάλη δυναμική και είναι πολλά υποσχόμενη».
ΠΗΓΗ: The Guardian
www.ertnews.gr