Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στην ζώνη του ευρώ ανήλθε τον Δεκέμβριο στο 5%, από 4,9% τον Νοέμβριο. Ο δε ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 5,3% τον Δεκέμβριο του 2021, από 5,2% τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 4,4% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι ο 8ος χαμηλότερος πληθωρισμός στην ΕΕ.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (2,6%), στην Πορτογαλία (2,8%) και στη Φινλανδία (3,2%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (12,0%), στη Λιθουανία (10,7%) και στην Πολωνία (8,0%).
Σε ετήσιο ρυθμό οι ισχυρότερες πιέσεις στον δείκτη ασκήθηκαν από την ενέργεια (+2,46 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (+1,02 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,78 π.μ.) και τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,71 pp).
Οι υψηλές πτήσεις του πληθωρισμού ενισχύουν τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης.
Πάντως η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίζεται καθησυχαστική σημειώνοντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι «είμαστε όλοι σε πολύ διαφορετικές καταστάσεις» συγκρίνοντας την πολιτική της ΕΚΤ με αυτή της Fed. Ο πληθωρισμός είναι «σαφώς πιο αδύναμος» στη ζώνη του ευρώ, ενώ η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής δεν είναι επίσης τόσο προχωρημένη όσο στις ΗΠΑ, είπε η κα Λαγκάρντ. «Έχουμε κάθε λόγο να μην αντιδράσουμε τόσο γρήγορα και τόσο απότομα όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι μπορεί η Fed», είπε η Λαγκάρντ. «Αλλά αρχίσαμε να ανταποκρινόμαστε και, φυσικά, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με νομισματική πολιτική, εάν τα στοιχεία, τα δεδομένα, τα γεγονότα το απαιτήσουν».
Κωνσταντίνα Δημητρούλη
www.ertnews.gr