Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με γκέλα τη φετινή Super League Interwetten, αφού έμεινε στο 0-0 με τον Ατρόμητο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.
Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν καλά, με δύο καλές στιγμές στα πρώτα 15′, αλλά “ξεφούσκωσαν” επιθετικά στη συνέχεια. Βελτιώθηκαν στο 2ο, βομβάρδισαν τον Ατρόμητο στο τελευταίο μισάωρο, αλλά δεν είδαν ποτέ την μπάλα να μπαίνει στα δίχτυα.
Στο τέλος ήταν θέμα αποτελεσματικότητας
Η αλήθεια είναι πως το τελικό 0-0 αδικεί τη συνολική εικόνα του Ολυμπιακού, που στο τέλος της ημέρας έμεινε να τα βάζει με την αποτελεσματικότητα και όχι με την απόδοση, όπως δήλωσε κι ο Μαρτίνς μετά τη λήξη.
Αυτό δείχνει και το widget της Opta/Stats Perform με τις τελικές και τα expected goals.
Η ομάδα του Μαρτίνς τελείωσε το ματς με 22 τελικές που συνολικά άξιζαν 1.90 expected goals. Με 1.9 xG το λιγότερο που θα μπορούσε να ζητήσει ο Ολυμπιακός ήταν να πάρει το ματς με 1-0.
Από το καλοκαίρι του 2019, όταν και η Opta άρχισε να καλύπτει τη Super League, μόνο δύο φορές ο Ολυμπιακός απείλησε τόσο πολύ χωρίς τελικά να βρει δίχτυα.
Στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ τον Δεκέμβριο του 2019 (1.92 xG) και στο εντός έδρας μας με τον Αστέρα στην πρεμιέρα της ίδιας σεζόν (2.39 xG). Και στα δύο ματς οι ερυθρόλευκοι σπατάλησαν πολλές ευκαιρίες και τελικά βρήκαν γκολ από τη βούλα του πέναλτι.
Ο μονόδρομος του 4-4-2
Η αλήθεια είναι πως παρά τις χαμένες ευκαιρίες και την πίεση στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, ο Ολυμπιακός είχε ζητήματα στην επίθεση. Ο Λόπες πήρε φανέλα βασικού και δεν βοήθησε καθόλου, με τον Ενιουκούρου να προσφέρει πολλά περισσότερα στο δεύτερο ημίχρονο.
Ο Μαρτίνς διάλεξε το 4-4-2, αφού εκτός του μακροχρόνια τραυματία Φορτούνη δεν είχε διαθέσιμο ούτε τον Μασούρα για να τον βάλει στα άκρα, ούτε τον Καμαρά για να παίξει με τρεις στο κέντρο.
Το 4-4-2 ήταν μονόδρομος και κάπως έτσι Αραμπί και Τικίνιο και ξεκίνησαν βασικοί, αλλά έμειναν και μέχρι τέλους στο ματς.
Η μοναξιά του Βαλμπουενά και οι 33 απώλειες κατοχής
Όλα αυτά δημιούργησαν μια εξίσωση που μόνο ο Βαλμπουενά μπορούσε να λύσει. Ο Γάλλος είχε πάνω του όλο το κομμάτι της δημιουργία, χωρίς τον Φορτούνη ή τον Καμαρά κοντά του, χωρίς την παρουσία του Μασούρα στα άκρα, με τον Λόπες να περνάει απαρατήρητος και μόνο τον Ενιουκούρου να προκύπτει ως συμπαραστάτης στο 2ο ημίχρονο.
Αποτέλεσμα; Ο Βαλμπουενά τελείωσε το ματς με ένα αρνητικό ρεκόρ. Ο Γάλλος είχε 33(!) απώλειες κατοχής, τις περισσότερες που είχε παίκτης του Ολυμπιακού από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα.
Να εξηγήσουμε πως απώλεια κατοχής δεν σημαίνει πως έχεις την μπάλα και στην κλέβουν. Για την Opta απώλεια κατοχής χρεώνεται κάθε ενέργεια που δεν καταλήγει σε συμπαίκτη. Δεν είναι μόνο να χάσει την μπάλα ή ένα λάθος κοντρόλ, αλλά όλες οι λανθασμένες μεταβιβάσεις, οι άστοχες σέντρες κτλ.
Είναι συνηθισμένο φαινόμενο για τους παίκτες που είναι επιφορτισμένοι με τη δημιουργία να έχουν υψηλά νούμερα στις απώλειες κατοχής: δουλειά τους είναι να ρισκάρουν για να έρθει η ευκαιρία και το γκολ, όχι να παίζουν σίγουρα, όπως οι μέσοι που αγωνίζονται πιο χαμηλά.
Φορτούνης και Βαλμπουενά αρκετές φορές έχουν 25+ απώλειες κατοχής, αλλά από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα ποτέ παίκτης του Ολυμπιακού δεν έφτασε τις 33 που είχε ο Γάλλος με τον Ατρόμητο.
Περισσότερες σέντρες από ποτέ
Δεν ήταν μόνο οι απώλειες κατοχής που έπιασαν ταβάνι για τον Βαλμπουενά. Απέναντι στον Ατρόμητο ο Γάλλος έκανε 10 σέντρες στην κανονική ροή του αγώνα, χωρίς να υπολογίζονται δηλαδή αυτές από κόρνερ ή φάουλ.
Οι 10 σέντρες είναι οι περισσότερες που έχει κάνει ποτέ ο Βαλμπουενά με τη φανέλα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, δείγμα της διαρκούς προσπάθειας να βρεθεί ένα γκολ για τους ερυθρόλευκους.
Το προηγούμενο “ρεκόρ” του Βαλμπουενά ήταν επτά σέντρες στις 28 Σεπτεμβρίου 2019, απέναντι στη Λαμία.