«Οι φοιτητές θα βοηθήσουν στην χωρίς προβλήματα επιστροφή στα μαθήματα. Να μη μένουμε λοιπόν στη λέξη έλεγχοι καθώς το μείζον είναι η επιστροφή και το έλασσον οι έλεγχοι για πιστοποιητικά εμβολιασμού», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας πάντως ότι έχουν προσληφθεί υγειονομικοί ελεγκτές στο «αχανές» Αριστοτέλειο.
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής δημόσιας υγείας – λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος επισημαίνει ότι «είναι λάθος μήνυμα ότι με το εμβόλιο δεν χρειάζονται άλλα μέτρα, δηλαδή μάσκες, αποστάσεις και αποφυγή συγχρωτισμού», αλλά παράλληλα οι εμβολιασμένοι έχουν κατά 90% προστασία από σοβαρή νόσηση.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι στο Αριστοτέλειο, οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες φοιτητές ανέρχονται στο 76% και στο 91,7% οι εμβολιασμένοι στο διδακτικό προσωπικό.
Ο αδύναμος κρίκος, όπως έχει αποδειχθεί, δεν είναι στα σχολεία αλλά στο σπίτι και σε άτομα άνω των 60 ετων, τόνισε ο λοιμωξιολόγος εκφράζοντας την αντίθεσή του «τόσο με την τρομοκράτηση όσο και με τον εκτός μέτρου εφησυχασμό», καλώντας τους εμβολιασμένους «να συνεχίσουν με μάσκες, αποστάσεις και αποφυγή συγχρωτισμού».
Ο πρύτανης του ΑΠΘ υπενθύμισε την επιδημιολογική εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα, αναφέροντας ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχει διαπιστωθεί διπλασιασμός ιικού φορτίου κάθε δύο εβδομάδες με το 94% των θανάτων και των διασωληνωμένων να αφορά, όπως είπε, ανεμβολίαστους.
«Πρέπει να ξεπεράσουμε τον πανδημικό χαρακτήρα του κορονοϊού και παράλληλα είναι πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός για γρίπη», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και επεσήμανε ότι το διχαστικό κλίμα αποτρέπει ανθρώπους να εμβολιαστούν.
Πηγή:ΕΡΤ- Εκπομπή «Από τις 6»
www.ertnews.gr