24NEWS.GR – Νέα24

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα & τον κόσμο όλο το 24ωρο!Άμεση ενημέρωση & Ροή ειδήσεων για όλες τις εξελίξεις

2024-bruno-stoiximan

Ποιος θα επωφεληθεί στον πρώτο πόλεμο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ένας επαγγελματίας πληροφορικής από το Κίεβο συγκέντρωσε δωρεές κρυπτονομισμάτων ύψους 400.000 δολαρίων για να στηρίξει τον ουκρανικό στρατό. Δυτικοί ακτιβιστές κρυπτονομισμάτων κάνουν εκκλήσεις για κινητοποίηση υπέρ του ουκρανικού λαού. Επιπλέον, υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα για να αποφύγει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων.

Καθώς οι δυνάμεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν οργανώνουν μια εισβολή εναντίον της Ουκρανίας, δύο οικονομίες που πρωτοστάτησαν στην υιοθέτηση της νέας μορφής ψηφιακού χρήματος στρέφονται η καθεμία σε αυτό για να αποκτήσουν πλεονέκτημα στη γεωπολιτική αναμέτρηση. Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση της εποχής των κρυπτονομισμάτων σημαίνει επίσης ότι, για πρώτη φορά στα χρονικά, ένα εργαλείο που μπορεί να διακινήσει εύκολα δισεκατομμύρια δολάρια πέρα από τα σύνορα, είναι διαθέσιμο για να αξιοποιηθεί και από τις δύο πλευρές, αναφέρει η Washington Post (WP).

«Επειδή δεν υπάρχει κανένας κεντρικός ελεγκτής που να μπορεί να επιβάλει την ηθική του στον χρήστη του, τα κρυπτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλατφόρμες crowdfunding (χρηματοδότηση μέσω τιυ πλήθους), για τον ουκρανικό στρατό ή για να βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις», δήλωσε στην WP ο Τομ Ρόμπινσον, επικεφαλής επιστήμονας και συνιδρυτής της εταιρείας αναλύσεων Elliptic.

Αλλά το πόσο θα μπορούσε πραγματικά να επηρεάσει τον πόλεμο μένει να φανεί. Οι δωρεές μερικών εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων σε bitcoin, αν και συμβολικές, μπορεί να μην σημαίνουν πολλά για έναν ουκρανικό στρατό που έλαβε πέρυσι όπλα αξίας 650 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με το ρωσικό στρατό.

Η ρωσική δραστηριότητα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων ωχριά σε σύγκριση με τις συναλλαγές που διεκπεραιώνουν τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ρωσικές πηγές εισέπραξαν πέρυσι κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων από επιθέσεις ransomware, το 74% των παγκόσμιων εσόδων από το έγκλημα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Chainalysis, της εταιρείας δεδομένων blockchain. Ωστόσο, αυτά τα ποσά αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κλάσμα των 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συναλλαγές συναλλάγματος που τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επεξεργάζονται καθημερινά, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Η πρόκληση για τη ρωσική οικονομία και τους ιδιώτες, σε αυτό το πλαίσιο, είναι ότι η ανωριμότητα της αγοράς κρυπτονομισμάτων δεν τους επιτρέπει να παρακάμψουν σε κλίμακα τις πολυεθνικές κυρώσεις που επιβάλλονται», δήλωσε ο Χουάν Ζαράτε, πρώην βοηθός υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους. «Αν αυτό συνέβαινε σε πέντε χρόνια από τώρα και υπήρχε μεγαλύτερη υποδομή, υιοθέτηση και όγκος, ίσως η ιστορία να ήταν διαφορετική».

Και οι δύο χώρες έχουν πολύ καλή σχέση με τα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με την Chainalysis, η Ουκρανία είναι η κορυφαία ευρωπαϊκή χώρα που έχει υιοθετήσει κρυπτονομίσματα και η τέταρτη στον κόσμο. Τον Σεπτέμβριο, νομιμοποίησε τα κρυπτονομίσματα και το νέο υπουργείο ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, αναζητά startup που δραστηριοποιούνται και στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Στην Ουκρανία, ο Βιτάλι Ντεϊνέγκα, ένας εργαζόμενος στον τομέα της πληροφορικής στο Κίεβο, ο οποίος ίδρυσε μια μη κυβερνητική οργάνωση με την ονομασία Come Back Alive, έχει συγκεντρώσει 400.000 δολάρια σε κρυπτονομίσματα από την έναρξη του πολέμου, για να αγοράσει ιατρικές και στρατιωτικές προμήθειες για τον στρατό, σύμφωνα με την Elliptic.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, έχει καθιερωθεί ως κόμβος για παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων ransomware και ξεπλύματος χρήματος σε κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με την Chainalysis. Οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων που δραστηριοποιούνται στη Μόσχα Σίτι, την οικονομική περιοχή της ρωσικής πρωτεύουσας, «έβαλαν στην τσέπη τους» ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων από οντότητες που συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες τα τελευταία τρία χρόνια, διαπίστωσε η Chainalysis. Αυτό υποδηλώνει μια πιθανή οδό για τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Αλλά δεν είναι σαφές αν θα είναι καν απαραίτητο. Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες και δεν καλύπτουν τις ενεργειακές πληρωμές, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ρωσίας δεν χρειάζεται προς το παρόν να καταφύγουν σε ένα σκοτεινό δίκτυο κρυπτοπληρωμών.

Ακόμη και αν το έκαναν, λένε οι ειδικοί, δεν θα ήταν τόσο φιλόξενο μέρος.

«Το πρόβλημα είναι η έξοδος. Θα μπορούσατε θεωρητικά να μετακινήσετε όσες πληρωμές θέλετε, αλλά μέχρι να μπορέσετε να αγοράσετε ένα μπέργκερ στο δρόμο, δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα με τα χρήματα», δήλωσε ο Νικ Φουρνό, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία ερευνών CSITech με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και συγγραφέας του βιβλίου «Investigating Cryptocurrencies» («Διερευνώντας τα κρυπτονομίσματα»).

Οι αμερικανικές αρχές έχουν καταφέρει να εντοπίσουν και να κατασχέσουν παράνομα κεφάλαια σε κρυπτονομίσματα, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω τα ρωσικά συμφέροντα που αναζητούν τρόπους να αποφύγουν το κύμα των νέων κυρώσεων.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι κατέσχεσε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε bitcoin που φέρεται να κλάπηκαν σε μια πειρατεία του 2016 στο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης Bitfinex. Το περασμένο καλοκαίρι, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέκτησε bitcoin αξίας 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων που καταβλήθηκαν σε ανατολικοευρωπαίους κυβερνοεγκληματίες αφού έκλεισαν τον αγωγό Colonial Pipeline σε μια επίθεση ransomware που οδήγησε σε ελλείψεις καυσίμων στην Ανατολική Ακτή.

«Οι ολιγάρχες έχουν τόσους καλοπληρωμένους λογιστές και συνεργάτες τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο, που δεν χρειάζεται πραγματικά να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο», δήλωσε ο Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, πρώην βοηθός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ. «Επίσης, οι σύμβουλοι τους προειδοποιούν ότι ορισμένα από αυτά τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, δεν είναι σχεδόν τόσο αδιαφανή όσο νόμιζαν».

Ορισμένα ρωσικά στελέχη ζητούν επίσης περισσότερη εσωτερική εποπτεία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Σε μια συνάντηση με τον Πούτιν, ο Αλεξάντερ Σόκιν, επικεφαλής του επιχειρηματικού ομίλου της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, του συνέστησε ότι για χάρη της «ελαχιστοποίησης των εξωτερικών χρηματοοικονομικών κινδύνων, η κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει αποτελεσματική ρύθμιση των ψηφιακών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και των κρυπτονομισμάτων».

Εν τω μεταξύ, η Coinbase, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι προβαίνει σε μια σειρά από κινήσεις καθώς εξελίσσεται η κρίση στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού διευθύνσεων IP σε περιοχές στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις και της συνεργασίας με αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών για την παρακολούθηση των φορέων απειλής και των δικτύων τους, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας στην Washington Post.

«Παραμένουμε σε εγρήγορση για να διασφαλίσουμε ότι διαδραματίζουμε τον ρόλο μας και εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο αυτής της ταχέως εξελισσόμενης σύγκρουσης», τόνισε.

Ο Ρόμπινσον της Elliptic, ωστόσο, αναφέρθηκε στις «δημιουργικές» χρήσεις των χωρών που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα και έχουν υποστεί κυρώσεις. Το Ιράν για παράδειγμα, μπόρεσε να αξιοποιήσει τα αποθέματα πετρελαίου του, επαναχρησιμοποιώντας τα για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, διασώζοντας ενδεχομένως εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

«Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων παρέχει έναν τρόπο στη Ρωσία να αξιοποιήσει τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της στην παγκόσμια αγορά, ακόμη και αν δεν είναι σε θέση να τα εξάγει κανονικά», είπε.

ΠΗΓΗ: Washington Post

 

www.ertnews.gr



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Το παράξενο λουλούδι που βρέθηκε στον Άρη

Next Article

Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: Πώς αντιδρά η βιομηχανία της τεχνολογίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Διαβάστε επίσης: